Müslüm Baba filmine eleştiriler

Müslüm Baba filmi bir çok izleyici tarafından beğenilmesine rağmen çok eksik çekilmiş bir film olarak sinema tarihimize geçecektir.

Galada izleme olacağı bulduğum Müslüm Baba filmi hakkında neredeyse tüm gazeteler, internet siteleri methiyeler düzüyor ve düzmeyede devam ediyor. Son dönemde vizyona girmeden ciddi anlamda reklamı yapılan filmlerin başında Müslüm Baba filmi geliyor. Tabi ister istemez böyle bir reklam filmi izlemeyen insanların bilinç altını engelliyor.

Gelelim filme ve benim eleştirilerime. Filmi olumsuz eleştirenlerin küçük bir kısmı Müslüm Baba’nın çocukluğunu anlatan bölümleri tek düze olarak değerlendirmişler. Bana göre aslında filmin en can alıcı bölümleri çocukluğunun anlatıldığı bölümler.

Gerçekten kolay değil, gözleri önünde babası annesini öldürüyor.Kaç insan böyle bir travmayı atlatabilir.Çocukluğu bölümünde Ayça Bingöl ile Şahin Kendirci oyunculukları ile adeta filme can üstüne can verdiler.Ayrıca Timuçin Esen ile Zerrin Tekindor’un da oyunculuklarına söyleyecek sözüm yok.Filmin ilk karesinde Müslüm Gürses’in geçirdiği trafik kazası da tam Hollywood tarzı çekilmiş.O kaza sahnesi zaten sizi bir anda filmin içine adeta çekip alıyor.

Neyse bu kısımları hemen geçelim. Müslüm Baba tarzında dünyada bir çok büyük prodüksiyon yapıldı. Bu filmlerde sanatçının kendi sesi ile okuduğu şarkıya başrol oyuncuları playback yapmışlardır. Ama Müslüm Baba filminde başrol oyuncusu Timuçin Esen kendi sesi ile Müslüm Gürses şarkılarını seslendirdi. Kimilerine göre çok iyi olmuş, kimilerine göre hiç olmamış. Şahsi düşüncem o şarkılar Müslüm Gürses’in kendi olmalıydı.Timuçin Esen elinden geldiğince ses tonunu, okuma şeklini benzetmeye çalışmışsa da gerçekten olmamış.

Filmde Müslüm Gürses’in gençliği dönemi anlatırken Burhan Bayar ile tanışana kadar sanki Müslüm Gürses hiç tanınmayan yöresel bir sanatçı gibi lanse edilmiş. Burhan Bayar ile tanışana kadar onlarca plak yapmış hatta içlerinde 300 bin satan albümü dahi olmuştur.

Müslüm Gürses’in hayatının büyük bir bölümüden Yunus Bülbül olmuştur. Koskoca filmde bir kez dahi olsun ne adı geçmiştir, ne filmde Yunus Bülbül karakteri koyulmuştur. Bende bir çok eleştirmen gibi filmin ikinci yarısının Müslüm Gürses filminden çok Muhterem Nur filmine döndüğü kanaatindeyim.

Müslüm Baba filmi zaten bana göre bir yerden sonra kopup gidiyor.Müslüm Gürses’in bir konserinde hayranı tarafından bıçaklanıyor.Ve bu sahneden hemen sonra birden 17 yıl sonrasına Harbiye konserinden bir kareye geçilmiş. Yani arada 17 koskoca yıl Müslüm Gürses ile alakalı tek bir kare yok.Filmde Müslüm Gürses’in efsane olmuş Harbiye konserlerine hiç yer verilmemiş.

Yazımın başında dediğim gibi filmi beğenmemiş olabilirim ama bir çok ünlü ismin oyunculuklarına tek kelime ile şapka çıkarırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir