Pınar Çekirge “Ayfer, Sinan, Truffaut ile sıradan karşılaşmalar..”

Pınar Çekirge “Ayfer, Sinan, Truffaut ile sıradan karşılaşmalar..”

Yapımcılığını Tiyatro Watt’ın üstlendiği, Yusuf Onur Aydın’ın yazıp, yönettiği ” Sıradan Karşılaşmalar ” adlı oyunda Elif Arman ve Onur Gürcay ‘Ayfer’, ‘Sinan’ karakterlerini başarıyla yaşar kılmışlar.

” Aynalar vardır…aşk ve sıradan olmayan karşılaşmalar…”

Sıradan bir karşılaşmayla başlıyor herşey aslında.Sıradan sözcükler, sıradan hayatlar giderek yerini gerçek ve kurguya, özel duygulara bırakıyor.

François Truffaut imzalı film afişleri mesela:

” Jules Et Jim “, ” The 400 Blows “.

Hemen belirteyim, sıradan olmayan bir dekoru var oyunun.Yeşil ekran ve tiyatro sahnesi içiçe geçiyor bir anda.Hem perdede, hem sahnede izliyoruz olup biteni.Kısaca, sinematik bir anlatım sözkonusu.

Hani bazen olur, perde kapandığında, salondan çıktığımızda o oyun, o oyunun kahramanları bizlerle yaşamaya devam ederler.Ayfer ve Sinan ile döndüm eve.Darmadağındım, ıslak, zehir yeşili bir hüzün vardı sanki içimde.Bir damla gözyaşı, göz pınarlarımdan taşıp dudağımın kenarına doğru süzüldü usulca.Sahnede bırakılan izlerden, merak ettiğim ipuçlarını arayacaktım, vazgeçtim.
Farkındaydım, üçümüz de içine çekildiğimiz yalnızlıkta kaybolacaktık  az sonra.Hiçbir yerde, hiçbir kimsede tam olarak tutunamamıştık çünkü.

Ayfer ve Sinan hayallerin, kırık, izole hayatların, hikayelerin insanlarıydılar.

” Ben zamana inanmıyorum !”

” Bir son yoksa illa ki bir son yazılır.”

Yusuf Onur Aydın teksti, nasıl tanımlasam, adeta lirik tınılarla kanaviçelemiş.Sözcüklerin, duyguların ruhuna inmiş.Oyunculuklar, dekor, reji mükemmel bir biçimde örtüşmüş ve kusursuz bir illüzyon yaratılmış.

Her iki oyuncunun da yaşar kıldıkları karakterlerle kurdukları duygusal özdeşim, hiç kuşkusuz, oyuna çok şey katmış.

” Sıradan Karşılaşmalar ” seyirciyi yüreğinden tutsak eden, sıra dışı, son derece özenle hazırlanmış, bana sorarsanız ‘tiyatromuz için yeni bir boyutun habercisi olma niteliği taşıyan’ bir eser.İzleyin, derim.

Oyunun Künyesi:

Yazan/Yöneten/Tasarlayan: Yusuf Onur Aydın

Oyuncular: Elif Arman, Onur Gürçay

Yönetmen Yrd.: Betül Sarıkavak

Işık Tas/Uyg: Polat Niloğlu

Ses/Müzik Tas: Tansu Çuhacı

Videographer: Said Demir

Oyun Fotoğrafları: Orçun Kaya

Prova Fofoğrafları: Klaus W. Eisenlohr

Afiş Fotoğraf: Edze Ali

Bir yanıt yazın