DOLAR 32,3140 0.19%
EURO 35,1887 0.13%
ALTIN 2.278,890,07
BITCOIN 2247818-0.82592%
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

  • Magazin Name
  • Genel
  • Yazar John Carey’in “Sanat Neye Yarar?” adlı kitabı ilk kez Türkçe olarak VBKY’de

Yazar John Carey’in “Sanat Neye Yarar?” adlı kitabı ilk kez Türkçe olarak VBKY’de

ABONE OL
22 Temmuz 2020 18:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL

VakıfBank Kültür Yayınları “Sanat Neye Yarar?” I Türkçe’de ilk kez yayımlıyor. Okurla Buluştuğu sene Büyük tartışmalara yol açan kitabında John Carey, “Şimdiye değin HERHANGİ biri Tarafından sanat eseri Olarak Görülen HERHANGİ Bir şey sanat eseridir, o şey sadece sadece o insanın Gozunde sanat eseri olsa bile” diyerek sıra dışı Bir saptamada Bulunuyor.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) Türkçe’de ilk kez okura bakın “Sanat Neye Yarar?” adlı kitapta sanat ve edebiyat eleştirisini iç içe geçiyor. İngiliz edebiyat profesörü ve kültür eleştirmeni John Carey , nükteli dili ve zengin örneklerle sanatın tartışılması konuları eleştirel bir yaklaşım getiriyor.

İki bölüm halinde zengin bir inceleme

Türkçe çevirisi Orhan Düz tarafından yapılan kitabında Tolstoy, Immanuel Kant, Jean-Paul Sartre, Rousseau, Hegel, Schopenhauer gibi düşünürlerin görüşlerine atıfta bulunan Carey, anlatmaya “Sanat eseri nedir?” sorusuyla başlıyor. İlk bölümde Carey’de “Sanat Neye Yarar?”, Soru eserleri nedir, bilim imdadımıza yetişebilir mi, sanat bizi daha iyi insanlar yapar. Eleştirmenler, kuramcılar ettik Düşünce adamlarının görüşlerinden hareketle John Carey Ikinci bölümde edebiyatın gerekliliğine odaklanıyor ettik edebiyatın Diğer Sanat dallarından farklılıklarını sıralıyor.

Bana göre sanatsa, o, sanattır

Carey, bir sanat eserinin Botticelli’nin ünlü tablosu Primavera, Shakespeare’in Hamlet, Beethoven’ın Beşinci Senfoni eseri ile buna benzer yapıtlar açıkladığını anlatıyor. “Sanat eseri nedir?” Carey, “Belki de herkesi tatmin edebilecek bir cevap bulmak imkânsızdır” diyor. Carey’e göre, fakat burada asıl sorulması gereken sorular, sanat eserinin ne olduğunu veya ne olamayacağıdır… Çünkü sanatın ne olmadığını bilmediğimiz içindir. Carey ayrıca, başkalarının estetik tercihlerini ne kadar beğenmezsek beğenmeyelim, bunların “yanlış” veya “hatalı” diyemeyeceğimiz konusunun altını çizerek yapmanız gereken bir sanat tanımındadır:

Edebiyattan müziğe, operadan sinemaya

John Carey ‘e göre, akıl yürütme ve eleştiride bulunma becerisine sahip olan tek sanat ise edebiyat! “Okunan, ezberlenen ve hatırlanan edebiyat kendi ruhunuzun bir parçası haline gelir” diyen Carey, edebiyatın diğer sanatlardan farklı olarak, onun yaptığı eleştirebildiğini söylüyor. John Carey, “Müzik eserleri başka eserlerin parodisini yapabilir; keza resimler başka resimleri karikatürleştirebilir. Fakat bu, müzik veya resimde toptan reddi burada gelmez. Öte yandan edebiyat, edebiyatı tamamen reddedebilir ve bununla kendisinin diğer sanatlardan daha güçlü olduğunu ve kendini daha iyi tanıdığını gösterir. Edebiyat kendisini eleştirebilir tek sanat olmakla kalmaz, iddia ederim ki, her türlü eleştirel yegâne sanattır, çünkü akıl yürütme yeteneğine sahip tek sanat odur. Elbette, Hogarth’ın Calais Kapısı veya Ford Madox Brown’ın İş açıklaması tablosu gibi. Fakat tutarlı bir eleştirel sav ortaya koyamazlar. Dilsizliğe tıkılıdırlar. Operasyon ve filmler eleştiride bulunabilir, ancak kendileri rasyonel dünyaya girebilirsiniz izin veren sözcükleri edebiyattan alırlar.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.