Kuşkusuz Türkiye’de en az ilgi gören sanat dallarından bir tanesi heykeltraşçılık. Uzun yıllardır sadece Atatürk büstleri ve heykellerinin haricinde doğru dürüst bir eser yapıldı mı inanın tam olarak bilmiyorum.Üşenmedim Google amcama dahi sordum.Önemli heykeller yazarak son bir yılda Türkiye içindeki heykellerle alakalı çıkan sonuçlara baktım.
Sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Sıfır derken son bir yılda bir kaç haberden ötesi yok.Tüm sonuçlar geçmiş tarihimizden, 2000-3000 yıllık heykellerden ibaret.Demek ki Google amca bile bu konudan şikayetçi. Hiç bir ünlü heykeltraşımızın doğru dürüst bir haberi dahi yok son bir yıllık arama sonuçlarında.
Çevremde gençlik yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Heykel bölümünü kazanıp ailesi tarafından heykeltraş olucanda ne olacaksın diye gönderilmeyen arkadaşım dahi olmuştu. Toplum olarak da sanırım ne heykeli ne heykeltraş mesleğini, nede sanat olarak görmemişiz. Tabi bu sanata gerçekten gönül verenlerde yok değil. 56 yaşındaki Şerif Aslan adındaki bir vatandaşımız özel yetenek sınavları dahil hepsini başarı ile geçerek Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrenicisi olmuş.
Cem Özkan adındaki Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencisi iken hurda parçalardan yaptığı heykellerle gündeme gelmiş.
Birazda hocalarımızın hatası, birazda öğrencilerimizin hatası yüzünden heykeltraşlık mesleğine ilginin az olma sebebi.Halkın, basının ilgisini çekecek bir şeyler yapsa belki toplumun kafasında tabu sayılacak bir mesleğin zincirleri kırılabilirdi diye düşünüyorum.
Kafamda deli sorular varken birden aklıma üç tarafı denizlerle çevreli yurdumun insanı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde 3 öğrencinin okuduğu aklıma geldi. Hatta bu öğrencilere birde bu okulda okumaları için YÖK burs dahi verdiği halde.
Kamil HIZER / Magazinname.com