Pınar Çekirge “Kosta Kortidis : ….”

Pınar Çekirge “Kosta Kortidis : ….”
Oyuncu, yönetmen, yazar,    Teatro Rudius ve Manavgat Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, eğitmen ve daha pek çok sahada imzası olan Kosta Kortidis.
Ayrıca diyalekt ve istatistik uzmanı, mitolog (Klasik Grekçe ve orijinal metinler üzerinden mitolojik çalışmalar ve okumalar yapabilen nadir mitologlardan biri üstelik) öğretim üyesi Kosta Kortidis. (Özellikle vurgulamama gerek yok, normalin üstünde “intelligence quotient”e  sahip biri aynı zamanda.)
Daha geçen yıl, ulusal düzeyde dört oyununun birden aynı akşam, aynı saatte perde açtığı, seyirciyle buluştuğu Kosta Kortidis.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda 1923′ den sonra oyunculuk yapan ‘ilk Rum asıllı aktör’ olma unvanını taşıyan Kosta Kortidis.
Her yazdığı replikle, şarkı sözüyle kendini öldürerek yeniden doğan Kosta Kortidis…
Bileğinin hakkıyla kalem ve rol kuşanmış, hayatın gerçeklerine dair iç görüleriyle eserlerini mayalamış Kosta Kortidis.(Virgüllerle, üç noktalarla yarım kalan cümleler arasındayım yine.)
Yazdığı piyesleri sürekli yenileyen, yeni replikler karakterler ilave eden, eserlerini sürekli güncel tutabilen bir oyun yazarı olarak, Kosta Kortidis.
” Ana dilim Rumca olabilir. Kendi dilim Türkçe. Ben Türk dili yazarıyım. Ve bir gerçek var, Türkçe en güzel edebiyat dillerinden biridir. Zaten bana göre gerçek vatanseverlik dil ve imlayı bilmektir, ” diyen Kosta Kortidis.
Kosta Kortidis tiyatromuza yeni renkler, duyarlıklar eklerken, söylenecek sözünü de söyledi her zaman. Repliklerden yeni hayatlar devşirdi. Repliklerden duygular… böylece, yarının da oyun yazarı olabildi Kosta Kortidis. Tek mekânda psikolojik gerilimleri, sarsıntıları duygu seli, çoşku içinde kağıda döken, sahneye taşıyan bir yazar oldu en çok.
Kosta Kortidis oyunları Rusça, Gürcüce, Sırpça, Lehçe, Farsça, İtalyanca, Almanca, Çince, İngilizce, Yunanca’ya çevrildi.Bu dillerde yayınlanmakta kalmadı, uluslararası düzeyde de sahneye taşındı.
Ve yine gün geldi geçmişin bütün hayalleriyle, hayaletleriyle ‘merhabal’aştı. Toplum gerçeklerinden kopmamaya özen gösterdi. Gözlerinin içine düşen acıya inat, yüreğinin sesini hiç kaybetmedi. Sahne ışığıyla doğmuştu çünkü. Geniş kanatlı bir tiyatro insanıydı. Sahne ve yazın dili, güncelliği, duyarlılığıyla… Gününün, çağının hem yazınsal anlamda, hem de oyuncu, yönetmen olarak tanığı olmayı başardı.Hayal ve hayat kırıklıklarını sanatla onardı ve bunu nasıl yapmamız gerektiğini bizlere de öğretti.
Yazımın başında ” Kosta Kortidis Rekorları “, diye başlık atmayı düşünmüştüm bir an, sonra şöyle bir düşündüm :
2023-2024 sezonunda rol aldığı oyunlar :
” Sorgu “, ” Deli Şair “, ” Çiçekçi Sokağı “, ” Gözyaşı Sarayı / Kösem ” , şu günlerde provaya gireceği, yine kendi yazdığı ” Dario Moreno “.

2023-2024 sezonunda yönettiği oyunlar :

” Sonsuz Kadın “, ” Gözyaşı Sarayı / Kösem ” , ” Çiçekçi Sokağı “, ” Empathy Trax “, ” Dario Moreno”.
2023-2024 sezonunda yazdığı oyunlar :
” Gözyaşı Sarayı / Kösem “, ” Karantinalı Despina “, ” Dario Moreno “
2023-2024 sezonunda sahnelenen oyunları : 
” Sonsuz Kadın “, ” İki Yakanın Hikayesi “, ” Amy “( Türkiye, Almanya ), ” Ted Bundy”( Türkiye, Almanya ),
” Sorgu “( Türkiye, Kosova ), ” Deli Şair “, ” Çiçekçi Sokağı “, ” Gözyaşı Sarayı / Kösem “, ” Rulet ” ( İzmir, Kayseri , Gürcistan)
Evet, ne iyi ki tiyatromuzda bir Kosta Kortidis gerçeği var.İnsan ve sanatçı Kosta Kortidis’i ve dost Kosta Kortidis’i tanıdığım, hemen tüm yazdığı piyesleri okuduğum için şanslıyım.Sanırım, gelecek hafta, ” Dario Moreno ” nun tekstini de okumam için iletir.Nasıl heyecanla beklediğimi, biliyor çünkü.

Bir yanıt yazın