Hastalıkları tedavi etmek dünyanı süper güçlerinin ekonomisinin çökmesine neden olur
Dünya genelinde hastalık geçirmemiş hiçbir canlı varlık yoktur. Bu doğanın bilinen kanunlarından birisidir. Tıpkı her canlının doğup, ölmesi gibi. Kimlerimizin ömrü uzun oluyor, kimilerimizin ömrü ise kısa. Biz buna kader diyoruz ve kaderin de Allah’tan geldiğine inanıyoruz. Bu konuda birçok hadis-i şerit ve ayet-i kerime mevcuttur.
Neden ilaçlara bağımlı yaşadığımızı düşündünüz mü?
Bazılarımız bir hastalığa yakalanırız ve ömrümüzün sonuna kadar ilaç kullanmak zorunda kalırız. Peki bu ilaçlar neden bu hastalığı tamamen tedavi etmez insanları? Örnek vermek gerekirse şeker hastaları. Her gün ilaç kullanmak zorundadırlar, tıpkı kanser hastaları gibi. Her gün ilaç kullanmak zorunda kaldığımız yüzlerce hastalık sayabiliriz. Ama neden bu ilaçlar hastalıktan tam olarak bizi kurtarmıyor? Neden o ilaca bağımlı olarak yaşamak zorunda kalıyoruz?
Bir ilaç hastalığı yavaşlatıyorsa neden geliştirilip tamamen tedavi etmiyor?
Hastalığı bir ilaç yavaşlatıyorsa o zaman bu ilaç biraz daha geliştirilerek hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz mı? Gelişmiş ülkeler dahil kanser hastalığı için milyonlarca dolarlık fonlar açılarak tedavi için çalışmalar yapıyor. Ama gelin görün ki, kanser hastalığını tamamen tedavi edebilen ülke Küba. Ekonomik olarak büyük zorluklar yaşayan bir ülkenin tıp adamları kanser tedavisini başarıyla sonuçlandırmayı başardı. Şu ana kadar bu konuda Küba hükümeti ne ilaç ne tedavi yöntemleri konusunda net bir açıklamada bulunmadı. Ama dünyanın birçok ülkesinden kanser hastaları tedavi olmak için Küba’ya gidiyor. Ve döndüklerinde kanserden kurtulmuş olarak ülkelerine geri dönüyor.
Küba kanser tedavisini sağlık turizmine çevirdi
Küba bu olayı sağlık ticaretine dökmüş olabilir. Şu an Küba turizmden daha çok kazandığını, kanser tedavisi için ülkelerine gelen yabancı turistlerden elde ediyor. Fiyatlarda öyle fahiş fiyatlar değil. Peki bunu dünyanın büyük ilaç firmaları bugüne kadar başaramadı?
İlaçlar hastalığı tamamen tedavi etse süper güçlerin ekonomisi bir anda çöker
Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Bir ilaç tedavisiyle bir hastalığı yok ederse, o kişiden yıllarca para kazanamayacaklar. O insanları sömüremeyecekler. Dünyaya hükmeden ülkelerin en büyük kazançları silah satışı ve ilaç satışından elde ederler. Dünya ekonomisine bakıldığında ülkelerin en çok para harcadığı ilk sektör sağlık sektörüdür. İlaç firmalara her yıl milyar dolarlık kar elde ediyor. Bir anda bu musluğun kapanması demek o ülkenin ekonomisinin çökmesi demektir.
Koronavirüs aşısına bağımlı yaşamaya hazır olun!
Bugün tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için çok kısa sürede şu an koruyacak bir aşıyı buldular. Umarım düşündüğüm gibi olmaz ama bizi ilaç firmaları yıllarca bu aşıya mahkum edebilir mi? Bu sorunun cevabı bana göre evet. Biz bu aşıyı da her yıl kullanmak zorunda kalacağız. Çünkü bu aşı sayesinde birkaç ülke ve birkaç ilaç firması paraya para demeyecek. Bugün hangi ilaç firması, hangi ülke bu aşının bir günde hastalığı yok etmesini sağlasın ki. Geliştirdiği aşıyı veya ilacı bir kere satacak, sonrasında bu ilacı kimse kullanmayacak.
Siz hiç kanser ilacı üreten bir ilaç şirketinin sahibinin kanser rahatsızlığından öldüğünü duydunuz mu? Ben inanın hiç duymadım. Belki de vardır. Ama bir hastalığı durduracak veya yavaşlatacak kadar geliştirilmiş bir ilaç varsa, o hastalığı tamamen tedavi edebilecek konuma getirmek o kadar zor olmasa gerek.
Küçük bir çocuğun aslında tedavi edilebilecek bir hastalıktan ölmesi ilaç tüccarlarının hiç umurunda olmamıştır ve olmayacaktır da. Bugün çevremizde birçok insan ilaca bağımlı olarak yaşamak zorunda kalıyor. Ve bu değişmeyecek. Birçoğumuz o ilaçlara bağımlı olarak yaşamaya devam edeceğiz. Çünkü sağlık sektörü dünyanın en büyük ticaret kaynağı.