DOLAR 32,3425 0.07%
EURO 35,0274 -0.2%
ALTIN 2.316,411,73
BITCOIN 22877972.81474%
İstanbul
16°

AÇIK

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, “Diş sağlığı bebeklikten itibaren başlamalıdır”
  • Magazin Name
  • Sağlık
  • Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, “Diş sağlığı bebeklikten itibaren başlamalıdır”

Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, “Diş sağlığı bebeklikten itibaren başlamalıdır”

ABONE OL
25 Kasım 2021 14:56
Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, “Diş sağlığı bebeklikten itibaren başlamalıdır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde diş çürüğü ile birlikte diş eti hastalıkları, diş hekimliğinde en çok rastlanan problemler arasında yer alıyor. Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının ağız bakımı ve yeme içme alışkanlıklarıyla direkt ilişkili olduğunu hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, “Maalesef toplumda ağız ve diş bakımı yeterli ve etkili yapılmıyor. Bebeklikten itibaren ağız ve diş sağlığının aile tarafından önemsenmemesi, ‘zaten bu dişler süt dişi ve düşecek’ tarzındaki yaklaşımlar, halk arasında kulaktan dolma dediğimiz yanlış bilgiler, insanları diş bakımından ve diş hekimi kontrolüne gitmekten uzaklaştırıyor. Yapılan çalışmalara göre doğumdan itibaren ilk 5 yıllık sürede ağız florası (ağızda yer alan bakteriler) oluşuyor ve ömür boyu bu flora kalıcı oluyor. Bu süre zarfında tüketilen şekerli gıdalar zararlı bakterilerin ağız içerisinde çoğalmasına ve yerleşmesine neden oluyor” diyor.

 

Diş sağlığı ile birçok yanlış inanış bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, bunlardan birinin diş taşı temizlemenin diş minesine zarar verdiği inancı olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, mikrobiyaldental plak diye adlandırılan diş üzerindeki birikintilerin yeterli temizlenmeyen besin artıklarının mikroorganizmalar tarafından kullanılarak oluşturduğu bir tabaka olduğunu ve ne yaparsanız yapın kendiliğinden oluştuğunun altını çiziyor. Bu nedenle bu tabakanın sürekli temizlenmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, bu tabakanın tükürükteki kalsiyum ile etkileştiğinde ise diş taşı oluşumuna ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarttığını belirtiyor.

 

Diş eti hastalıklarının diş eti çekilmelerine ve hatta diş kayıplarına neden olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Hasan Kocaağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Diş eti çekilmeleri belirli bir seviyeye gelene kadar ağrısız seyrettiği için hastalar tarafından önemsenmez. Diş eti hastalıklarının yanı sıra bu plak, mikroorganizma toksinlerini de barındırdığından ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturur ve diş çürükleri meydana gelir.Bu problemlerden korunmanın tek yolu bebeklik döneminden itibaren etkin ve sürekli diş fırçalama yapmak, diş arayüzlerini diş ipi gibi araçlarla temizlemek ve 6 ayda bir diş hekimi kontrollerini aksatmamaktır. Böylece olası diş problemlerinin daha başlangıçta iken önüne geçilebilir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.