Tulsa King dizi incelemesi ve eleştirisi

Tulsa King dizi incelemesi ve eleştirisi

Bu köşe yazımda da Slyvester Stallone’nin başrolünü oynadığı senaryosunu Taylor Sheridan, Terence Winter, Joseph Riccobene üçlüsünün yazdığı ve yönetmenliklerini Benjamin Semanoff, Allen Coulter, Guy Ferland’ın yaptığı Tulsa King adlı diziyi sizler için tanıtmaya çalışacağım.

 

Bu dizide Stallone’ye Andrea Savage, Martin Starr ve Jay Will gibi Hollywood’un tanınmış oyuncuları eşlik ederken Tulsa King dizisi Dwight Manfredi (Slyvester Stallone) adlı bir mafya için çalışan ve lakabı “General” olan kıdemli bir mafya babasının cezaevinde 25 yıl kaldıktan sonra serbest bırakılmasının ardından yaşadıklarını anlatıyor.

 

Aslında Tulsa King  Dwight 25 yıl hapiste kalmasına sebep olan cinayeti mafya babasının oğlunun bir hatasından dolayı işlemek zorunda kalıyor. Ve cezaevinden çıktıktan sonra kendisine saygı gösterilmesini beklerken Dwight’ın Oklohama’nın Tulsa adlı kasabasına sürgün edilmesi ve orada kendi imparatorluğunu kurmaya başlamasıyla yaşanan olayları 9 bölüm olarak seyircisine sunuyor diyebiliriz.

 

İlk önce şunu söylemeliyim. Uzun yıllar sonra ilk kez Slyvester Stallone gerçekten kendisine yakışan bir rolü seçmiş. Yaşına, başına ve mizacına tam cuk diye oturmuş Dwight karakteri.

 

Bunun yanında dizide hiçbir abartı yok. Ne dövüş sahnelerinde, ne konuda, ne karakterlerde. Emin olun Stallone bu dizide çok iyi iş çıkarmış. Uzun yıllardır bu kadar keyifli bir mafya dizisi izlememiştim diyebilirim. Dizi ilk çıktığında bazı çatlak sesler duymadım değil. Kimileri diziyi neredeyse “Breaking Bad” ile aynı teraziye koymuş, kimileri öyküyü çok basit ve sıradan bulmuş gibi gibi.

 

Filmde can sıkıcı uzun ve salakça diyaloglar neredeyse hiç yok. Final bölümü bile abartılı çekilmemiş. Bizler yıllardır alışığızdır filmlerin ve dizilerin final sahnelerindeki dövüşlerde anormal abartıya. Tulsa King buna hiç ihtiyaç duymamış. Ben Tulsa King izlerken şahsen “Goodfellas” ve “Sopranos” tadı bile aldım diyebilirim.

 

Tulsa King’de klasik İtalyan mafyasının aile bağları olmasa da birbirlerine olan bağlılıklarını bir kez daha görüyorsunuz. Aslında bu dizi Slyvester Stallone’ye ayrı bir değer de katmış. Dizi bitmiş gibi gözükse de dizinin bu başarısı belki yapımcıları dizinin devamını çekmeye itebilir.

 

Aslında Slyvester son dönemlerde çektiği birçok salakça filmden sonra Tulsa King ile tüm bu olumsuz filmleri bir nevi çöpe atılmasını sağlamış. Malum Amerika ve Avrupa’da diziler ortalama 45-55 dakika aralığında olduğundan bu diziyi iki oturuşta bitirebilirsiniz. Yani sıkılmadan iki gece boyunca Tulsa King’i izleyebilir ve bundan ciddi bir keyif alabilirsiniz.

 

Stallone uzun yıllar durmuş, durmuş ve 76 yaşında yeniden turnayı gözünden vurmuş. Rocky ve Rambo filmlerinden sonra Tulsa King adlı dizi de kariyerine altın harflerle yazılacak ve bu dizi ile de anılacak.

 

Mafya dizisi olsa dahi Tulsa King’te ara ara komedi ve dramda serpiştirilmiş. Ve hiç ama hiç sırıtmamış.

 

Bu arada nette biraz Tulsa King hakkında araştırma yaparken dizinin baş senaristiTaylor Sheridan’ın aslında 2015 yılına kadar birçok film ve dizide üçüncü sınıf roller oynayan bir oyuncu olduğunu, sonrasında birden senaristliğe soyunarak “Wind River”, “Yellowstone” ve “Sicario” gibi çok sükse yapan yapımların senaryosunu yazmış. Bu bana göre bu dizi hakkındaki en dikkat çekici anektodlardan biri.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Bir yanıt yazın