Yaz mevsimine girdiğimiz bugünlerde korona virüs hakkında duyduğumu endişelere şimdi de karasinek ve sivrisineklerden virüsün bulaşıp bulaşmayacağı eklendi. Sivrisinekler vasıtasıyla günümüze kadar sıtma, batı Nil virüsü, sarıhumma ve Dengue humması gibi hastalıkları taşıdığı biliniyor.
Konu hakkında ulusal sağlık kuruluşları covid-19 salgını sonrasında yapılan tüm araştırmalarda bugüne kadar sivrisinek ve karasinekten Covid 19 virüs bulaştığı yönünde bir vaka ve tespit olmadığını belirtiyorlar. Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, sineklerin bulaştırıcılığıyla ilgili sorulara “Covid-19 enfekte kişilerden kişinin öksürmesi, hapşırması sonucu damlacık yoluyla, havayoluyla, sosyal mesafenin korunmaması durumunda ve kişilerin virüsün bulunduğu bir yüzeye teması sonucu bulaşır. Sivrisinekten korona virüs buluşması için virüsün sineğin salyasında veya bağırsağında çoğalması ve sivrisineğin enfekte olması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü de Amerikan Sivrisinek Kontrol Birliği, Hastalık Kontrol Merkezi de sivrisineğin Covid-19’a vektör olamayacağını kabul ediyor. Bunun sebebi sivrisineğin bulaş olması için önce kendisinin enfekte olması gerektiğidir. Ancak bu olmadığı için bulaştırması kabul edilmiyor” dedi.
Açıklamalarına devam eden Doç. Dr. Gülbüz Sezgin “Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmasa dahi pek çok ciddi hastalığı bizlere bulaştırabilir. Son on yıldır sivrisinek yoluyla bulaşan en önemli hastalık Dengue Humması’dır ve dünya çapında bu hastalık hızla yayılmaktadır. Bu hastalığın sebebi olan virüsün 4 ayrı serrotipi vardır yanı bu demek oluyor ki bu hastalığa 4 kez yakalanma durumu söz konusu. Asya ve Latin Amerika’da bu hastalığın ölümle sonuçlandığına dair raporlar mevcuttur” dedi.
Covid-19’un öncelikle havayoluyla, enfekte kişinin öksürük, burun akıntısı, hapşırması sonucu damlacık yoluyla sosyal mesafeyi (kişiler arası 1.8metre uzaklık) korumayan kişilere bulaşabildiğini vurgulayan Sezgin, virüsün bulunduğu bir yüzeye temas sonucu yüz, burun, göz(gözyaşı kanalı) kanalından bulaşabildiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü de Amerikan Sivrisinek Kontrol Birliği, Hastalık Kontrol Merkezi de sivrisineğin Covid-19’a vektör olamayacağını kabul ediyor. Bunun sebebi sivrisineğin bulaş olması için önce kendisinin enfekte olması gerektiğidir. Ancak bu olmadığı için bulaştırması kabul edilmiyor” dedi.
Sivrisinekle mücadelenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, sivrisineklerden korunmak için önerilerini şöyle sıraladı:
- Durağan suyu kurutun. Sivrisinek bir çay kaşığı durgun suda bile yaşayabilir.
- Hava akımını sağlayın. Sivrisinek güçlü uçamaz.
- Günün belli saatlerinde dikkatli olun, sivrisinek akşam karanlığını sever.
- Dışarıda böcek uzaklaştırıcı kıyafet giyiniz. Sinek kovucu sıvılar kullanabilirsiniz.