Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Grip ile Covid-19’u birbirinden ayırmak zor”

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul "Grip rahatsızlığına yakalandığımızı düşünürken Covid-19 virüsünü kapmış olabiliriz. Bu yüzden çok dikkatli olmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Grip ile Covid-19’u birbirinden ayırmak zor”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, ülkemizde ve özellikle İstanbul’da son günlerde hızla artan Covid-19 vakalarının artmasının salgının devam ettiğinin ve kurallara uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Sonbahar aylarında vaka sayılarının artacağını öngörüyorduk. Birinci dalgayı atlattık. Yaz aylarının başından itibaren vaka sayıları düşmekle birlikte salgın devam etti. Havaların soğumaya başlamasıyla insanlar kapalı mekanlarda daha kalabalık içerisinde bulunmaya başladı. Bu ister istemez pandemi kurallarını esnetmemize neden oldu. Bu kurallara uymadan yaşamaya başlamakla birlikte salgının tekrar artmasına ve ikinci dalgayla karşı karşıya kalmamıza yol açtı.” dedi.

“Grip ile Covid-19’u belirtileri birbirlerine çok benziyor”

Mevsimsel grip rahatsızlığı ile Covid-19’un birbirine yakın benzer özellikler gösterdiğini belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Normal olarak grip ile Cocid-19’u birbirinden ayırmak gerçekten çok zordur. Her ikisinin de birçok ortak özelliği bulunmaktadır. Her ikisinde de öksürük, halsizlik, eklem ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi bulgularla seyreden rahatsızlıklardır. Her ikisi de akciğerleri tutabilir. Akciğeri tuttukları zaman ağır zatürre denilen hastalık ortaya çıkıyor. Bu nedenlerden dolayı iki rahatsızlığı birbirinden ayırmak zordur ve her ikisinin de tedavisi farklıdır. Grip rahatsızlığı için aşı ile korunabilir ve antivral tedavi ile hastalığı atlatabiliriz. Ama ne yazık ki Covid-19 için şu anda ne bir aşı ne kesin bir tedavi yöntemi var” ifadelerini kullandı.

“Bu virüsün yol açtığı hastalık öyle yabana atılır bir hastalık değil”

Toplum arasında son günlerde özellikle “Hepimize bir şekilde hastalık bulaşacak” kaygısının yanlış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Bu tamamen toplum için yanlış bir algı. Pandemi kurallarına riayet ettiğiniz müddetçe bu virüsten uzak kalma şansınız var. Bu süre en azından çıkacak olan aşı gelene kadar kendinizi koruyabilirsiniz. Covid-19 yabana atılacak bir rahatsızlık değildir ve karşılaştığınızda ciddi bir hastalık tablosuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu hayatınızı kaybetmenize dahi yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul açıklamalarını “Mümkün olduğunca korunmaya çalışarak bu virüsten uzak durabilirsiniz. Bunun içinde kendinize bir güvenlik çemberi oluşturacaksınız. Bu da demektir ki maskenizi mutlaka takacaksınız, sosyal mesafenizi mutlaka koruyacaksınız ve mutlaka yanınızda el hijyeninizi sağlayacak dezenfektanla dolaşacaksınız ki güvenlik çemberinizi oluşturabilesiniz.” diyerek tamamladı.

Bir yanıt yazın