Ganalı ressam Kojo Marfo eserlerini İstanbul’da sanatseverlerle buluşturdu

Ganalı ressam Kojo Marfo eserlerini İstanbul’da sanatseverlerle buluşturdu

Ganalı ressam Kojo Marfo, İstanbul’da Zeynep Öztürk’ün küratörlüğünü yaptığı “Umut Denemesi” isimli sergisiyle ilk kez sanatseverlerle buluştu. Doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Gana’daki deneyimlerinden ilham alan Marfo, Türkiye’de ilk sergisini gerçekleştirdi.

1980 yılında Gana’da doğan Marfo, eserlerinde Akan kültürünü ve Batı’daki yaşam zorluklarını yansıtarak izleyicilere farklı bir bakış açısı sunmayı hedefliyor. Sanat anlayışının gelişiminde, Gana’da okul kütüphanesinde Batı sanatı ve Picasso ile tanışmasının büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Marfo, eserlerinde geleneksel Akan sanatına referanslar yaparak toplumsal konulara vurgu yapmayı tercih ediyor ve izleyicileri figürlerindeki gizemi keşfetmeye davet ediyor.

Sanat yolculuğunda Amerika’dan Londra’ya kadar pek çok farklı coğrafyada bulunan Marfo’nun eserlerinde samimiyet, sevgi ve evrenselliğin yanı sıra Afrika’nın sosyal ve coğrafi dokusunu figüratif yollarla anlatmaya çalıştığı görülüyor. Anaerkil düzenin getirisi olarak kadın figürlerini sıkça resmetmesi, eserlerindeki aile bağlarını ve sevgiyi vurgulamak için bir araç olarak kullanıyor.

Marfo’nun sergisi, “Akan Doğurganlık Bebeği” figürünü de içeriyor. Akan halkı için önemli olan bu figür, medeniyeti ve aydınlanmayı temsil ediyor ve Marfo’nun eserlerinde daha yuvarlak hatlara sahip olarak yeniden şekillendiriliyor.

Sanatçının eserlerindeki renkler, ortak tarihî ve sanatsal unsurları birleştirerek izleyicilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Marfo’nun “Umut Denemesi” sergisi, 11 Mart 2024 tarihine kadar DG Art&Project’te ziyaret edilebilecek.

Bir yanıt yazın