“Finch” filmi tanıtımı ve eleştirisi

Tom Hanks'ten yine dört dörtlük bir film daha

“Finch” filmi tanıtımı ve eleştirisi

Senaryosunu Craig Luck ve Ivor Powell’ın yazdığı, yönetmenliğini Miguel Sapochnik’in yaptığı Finch adlı filmde başrolü Tom Hanks üstlendi.

 

Başrol dediğime bakmayın filmde başka bir oyuncu ve karakter de yok. Film hem bir dram hem macera hem biraz da bilim-kurgu içeriyor.

Finch filminin konusu:

Filmimizin kahramanı ve filme adını veren Finch güneşin neden olduğu korkunç olaydan kurtulan nadir insanlardan birisidir. Ozon tabakasının delinmesi sonucu meydana gelen facia yüzünden birçok insan hayatını kaybederken kalanlar ise gün ışığında özel koruyucu kıyafetleri olmadıkça gün ışığına çıkamıyorlar.

 

Yazılım mühendisi olan Finch yaşadığı bir olay sonrasında bir yavru köpeği sahiplenir ve adeta kendisini ona adar. Goodyear adını verdiği köpeğin kendi ölümünden sonra bile yaşaması için ona yapay zekası üst düzey olan bir robot geliştirir. Zira Finch daha önce koruyucusuz bir şekilde gün ışığına yakalandığı için ölmek üzeredir.

 

Film Finch, köpeği Goodyear ve yapay zeka robotu “Jeff” ile arasında geçiyor. Yukarıda bahsettiğim gibi filmde ikinci bir ayrı karakter ve oyuncu yok.  Aslına bakarsanız film tam insanoğlu için ibretlik bir proje filmi. Film çok ağır ilerlemesine rağmen ben açıkçası sıkılmadım. Tom Hanks filmin ilk dakikasından itibaren izleyicisini ele almasını biliyor. Robotun yapay zekasının bir insan gibi duygusallaşması biraz olsun sizi filmden uzaklaştırsa bile son zamanların en iyi filmlerinden birisi.

 

Bana göre bu filmde Tom Hanks’ten daha iyi bir tercih yapılamazdı. Artık şansından mıdır yoksa gerçekten kendisine gelen senaryoları büyük bir titizlikle seçtiğinden midir her filmdeki rolü muhakkak izleyicisinin hafızasına kazınıyor. Hala ara ara Tom Hanks’in “Yeşil Yol” filmini izlerim. Tabi bunun yanında Forrest Gump, Er Ryan’ı Kurtarmak ve daha onlarca film ve dizi sayabilirim.

 

Aslında film bizlere normal yaşamımızda hiç gözümüze batmayan küçük değerlerin aslında bizler için ne kadar büyük bir nimet olduğunu gösteriyor. Kurgusu, senaryosu ve içeriği ile film sizi devamlı içinde tutuyor ve kendinizi aslında bir anda sorgular vaziyette buluyorsunuz.

 

Bu arada film için biraz bilim-kurgu dediğime bakıp filmde uzaylılar veya alışagelmiş bilim-kurgu öğeleri aramayın. Film aslında bir dram. Yalnız başına yaşam mücadelesi veren bir adamın bir köpek için verdiği değeri ve mücadeleyi anlatıyor. Macera olarak sadece birkaç dakikalık bir hafif aksiyon bile diyemeyeceğimiz kareler var sadece.

Kamil Hızer /Magazinname.com

Bir yanıt yazın