Yıldız Tezcan kimdir?

Yıldız Tezcan kimdir?

Müzik ve sinema dünyamızın duayen sanatçılarından biri olan Yıldız Tezcan hem şarkıları hem oynadığı filmlerle Türk sanat tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmış nadir sanatçılardan birisidir. Yıldız Tezcan’ın hayatı, kariyeri ve biyografi bilgileri.

Yıldız Tezcan kimdir?

Yıldız Tezcan 1945 yılında Türk sinema ve sahne dünyasının en ünlü makyözlerinden biri olan Cemal Konca’nın kızı olarak İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Daha çocuk denilecek yaşlarda müziğe büyük bir eğilimi olan Yıldız Tezcan Şişli Talatpaşa Ortaokulunda eğitimine devam ederken ortaokul 2.sınıfındayken bırakmıştır. Okul yıllarında da müzik eğitimine önem veren Yıldız Tezcan’ın ilk okuduğu plak bir çocuk şarkısı klasiği olan “Orda Bir Köy Var Uzakta” adlı eserdir. Okul dönemleri boyunca birçok okul korosunda yer alan Tezcan ayrıca Belediye Konservatuarı ve birçok musiki üstadından birebir eğitimler almştır.

Yıldız Tezcan’ın yaşı ve burcu nedir?

Yıldız Tezcan 15 Mart 1945 doğumlu olduğu için balık burcudur. Halen 79 yaşındadır.

Yıldız Tezcan’ın müzik kariyeri nedir?

Çocukluğundan beri müzikle adeta iç içe yaşayan Yıldız Tezcan müzik dünyasındaki ilk profesyonel çalışmasını 1963 yılında Grafson Plak şirketi ile yapmış, Şahin İdim Tosuno isimli 78 devirli taş plakla gerçekleştirmiştir. Adını Türkiye’ye duyurması ise Odeon Plak ile anlaşma yapmasının ardından gerçekleştirmiş ve Odeon Plak ile 100 adet 45’lik plak serüveni büyük bir başarıyla gerçekleşmiştir.

Mühür Gözlüm, Vur Sineme Öldür Beni, Aman Dünya Ne Dar, Hele Dadaş ve Hastane Önü İncir Ağacı adlı 45’lik plakları satış rekorları kırmıştır.

Yıldız Tezcan’ın sinema kariyerinde kaç filmde oynamıştır?

45lik plaklarının satış rekorları kırması dönemin film yapımcılarının da dikkatini çekmiş ve kendisine gelen film tekliflerini kabul eden Yıldız Tezcan ilk filmini 1965 yılında Türk sinemasının çirkin kralı Yılmaz Güney ile başrolünü paylaştığı “Gönül Kuşum” adlı sinema filminde rol almıştır.

Bugüne kadar aralarında Kaldırım Meleği, Berduş Yıldız, Aşkı Gözyaşları, Mühür Gözlüm, Kırık Saz ve Ezom dahil olmak üzere toplam 45 filmde rol alan Yıldız Tezcan’ın bazı filmleri de gişe rekorları kırmıştır.

Yıldız Tezcan evli mi, kaç çocuğu var?

Yıldız Tezcan profesyonel müzik hayatına atılmadan 1 yıl önce 1962 yılında dönemin en ünlü plak yapımcılarından ve organizatörlerinden biri olan Mahmut Tezcan ile tanıştıktan sonra dünyaevine girmiştir. Bu evliliğinde Ömer ve Önder isimli iki erkek çocuğu dünyaya gelen Yıldız Tezcan evliliklerinin 6 yılında eşi Mahmut Tezcan’dan boşanmış ve daha sonraki yıllarda ikinci evliliğini film yapımcısı Faruk Gerçek ile yapmıştır.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın