Türkiye’de En Yaygın Yarış Sporları Nelerdir?

Ülkemizde bakıldığı zaman birçok yaygın spor dalı bulunmaktadır. Fakat yarış sporlarına bakıldığı zaman birçok yarış sporu karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de yarış çeşidi olarak birden fazla yarış çeşidi bulunmaktadır.

Türkiye’de En Yaygın Yarış Sporları Nelerdir?

Bunlardan bir kaç tanesine örnek olarak; At Yarışları ve Ralli yarışlarından bahsedebiliriz. Bu yarışların izleyicisi duruma göre değişkenlik göstermektedir ve böylelikle geniş bir izleyici kitlesine sahip olduğunu bilmekteyiz. Yarış çeşitlerinin arasında farklı olarak birçok motor yarışı çeşidi bulunmaktadır. Bu yarış çeşitlerine bakıldığı zaman farklı farklı çeşitlerde karşımıza çıkmaktadır. Adrenalin ve heyecan tutkusu olan kişilerin yöneldiği bu spor dalları, farklı farklı şehirlerde yapılmaktadır. İzleyici kitlesi olarak çok fazla insanın dikkatini çeken bu spor dalları, her geçen yıl daha fazla bir kitle kazanmaktadır. Yaygın olan bu spor dalları arasında en fazla tercih edilen spor dalı At yarışları sporu olmaktadır. Gelin hep birlikte daha detaylı bir şekilde at yarışı hakkında bilgiler verelim.

At Yarışı

Bakıldığı zaman tarihçesi olarak eski bir tarihçesi olan at yarışları, ilk zamanlarına bakıldığı zaman Türk devletlerinde yarışların başladığını görmekteyiz. Eski zamanlarda düzensiz bir yarış olarak yapılan yarışların sonrasında, 1600’lü yılların ortalarında düzenli bir şekilde yarışmalar düzenlenmiştir. At yarışlarında birçok at farklı farklı yerlerde koşup, farklı yarış türlerine katılmıştır. At yarışları düzenlendiği zamanlarda en önemli yarışlarından bir tanesi İngiltere ülkesinde bulunan Liverpool şehrine ait Aintree koşu pistinde yapılmıştır. Tarihe adını yazdıran bu yarışın adı Büyük Ulusal Yarış olarak görülmektedir. Bu tarihi yarışta birçok at koşmuştur. Birbirinden önemli olan bu atlar, şampiyonun belirlenmesi ile birlikte adını tarihe yazdırmıştır.

At Yarışı Çeşitleri

Günümüze bakıldığı zaman bu at yarışlarının iki adet çeşidi mevcuttur. İlk olarak en çok tercih edilen yarış stili, Düz Koşu yarışıdır. Bu koşu stili genç ve bir o kadar da hızlı atların katılması ile birlikte, hipodrom veya pistlerde hız kesmeden yapılmaktadır. Bu yarışların birçoğu ülke genelinde çok fazla yapılmaktadır. At yarışlarında yapılan yarışların bir diğer çeşidi ise, Engelli Koşu yarışlarıdır. Engelli koşu yarışlarına baktığımız zaman birçok insan bu yarışlar için at eğitmektedir. Düz koşu yarışına göre daha yaşlı atları ve daha uzun bacaklı atları tercih ederek, engellerden kolay bir şekilde geçecek olan atları ön planda yarışa götürülmektedir. Yoğun ve emek isteyen yarış durumlarında, birçok at çeşidi mevcuttur. Bu yarışçı olan at çeşitlerine daha yakından bakalım.

Yarışcı At Çeşitleri

Farklı ırklardan yetiştirilen ve büyütülen bu at çeşitleri, çoğunlukla binicilik olarak kullanılmaktadır. Çiftleştirilmiş olan at gruplarına nazaran çok daha farklı bir şekilde büyütülen bu atların bazıları tarımsal faaliyette bazıları ise, koşu konusunda bazı faaliyetlere göz atmaktadır. Birden çok at ırkı olduğundan dolayı, değişik ırktan olan birçok at olmaktadır. Bu at ırklarından bazıları yarışçı olarak doğduğundan dolayı, doğumundan itibaren özel bir şekilde bakılıp beslenmektedir. At yarışı konusunda önemli olan her durumun, bu yarışçı at çeşidinde görmek mümkündür. Nadiren bulunan ve sadece at yarışları için kullanılan bu at çeşitlerine bir göz atalım.

İngiliz Atı

Bir diğer adı ile Thoroughbred olarak bilinen bu at çeşidi, orta mesafe koşularda kendini çok iyi bir şekilde göstermektedir. Üst düzey bir atletik yapıya sahip olan bu atlar, rekabetçi olması yönü ile birlikte pistlerde kendini göstermektedir. Dünyanın en hızlı atları olarak bilinen atları arasında bulunan İngiliz Atı, birçok at yetiştiricisi tarafından özenle bakılmaktadır. Duruş olarak çok asil bir duruşa sahip olan İngiliz Atı, pist etrafında turlarken anlamak mümkündür.

Quarter Atı

Bu at çeşidine baktığımız zaman, at yarışları arasında en yaygın olan at çeşidi diyebiliriz. Muhteşem bir hıza sahip olan bu ırk, koşu kısmında bakıldığı zaman 85 km ve üzerinde hızlara kolaylıkla çıkabiliyor. Sürat koşularında en çok tercih edilen atlardan biri olan Quarter Atı, hız konusunda diğer at çeşitlerine göre daha hızlı olduğu söylenebilir.

Arap Atı

At konusunda bakıldığı zaman kendisi hakkında birçok yazılar yazılan ve tabirler bulunan bu at, ırk olarak bakıldığı zaman önemli bir ırka sahiptir. Dayanıklılık yarışlarında üst düzey bir şekilde kendini gösteren bu at grubu, yüksek hızlarda mükemmel dayanıklılığı sayesinde at yarışı sonuçları olarak bakıldığında galibiyete imza atmıştır. Yüksek tempoda uzun süre bir yarış performansı gösteren arap atı, galibiyet oranı yüksek olan atlar arasında yer almaktadır.

Standardbred Atı

Bakıldığı zaman çoğunlukla çok eski zamanlara kadar dayanan bu at ırkı, at arabası olarak kullanılmaktadır. Güçlü at gruplarına bakıldığı zaman önemli bir at olan Standardbred, normal bir at boyutundan daha küçük olmasına rağmen, daha dayanıklıdır.

Appaloosa Atı

At ırklarına bakıldığı zaman oldukça ilgi çekici bir at ırkı olan Appaloosa Atı, farklı renk çeşidi ile birlikte oldukça dikkat çekmektedir. En hızlı at ırklarından bir tanesi olan bu at, yarışlarda önderliği her zaman ön sırada taşıması için beslenmektedir. Daha önceki zamanlara bakıldığı zaman ırk olarak savaş atı veya avlanmak için kullanılan atlar arasında yer almaktadır. Bu güçlü at ırkı renkli görüntüsü ve hızı ile pistlerin tozunu atmaktadır.

Endülüs Atı

Sadece hız konusunda değil ayrı olarak güzellik konusunda da çok güzel bir ırk olan Endülüs Atı, hoş görüntüsü ve yelesi ile birlikte dikkatleri üzerine çekmektedir. Üstün terbiye ve hızı ile kendini belli eden Endülüs Atı, çoğunlukla engelli koşularda ve diğer koşu türlerinde kullanılmaktadır.

At türlerine baktığımız zaman bir kaç adet önemli ve birbirinden hızlı at türlerinden biraz da olsa size bahsettik. Bu at türlerinin yetiştirildiği çiftlikler özel ve bir o kadar da korunaklı yerlerdir. Nadir olarak büyütülen ve yetiştirilen bu at türleri, yaşları itibari ile pistlerin tozunu atmak için eğitilmektedir. Peki ülkemizde at yarışı için organizasyonu hangi kulüp üstlenmiştir?

Türkiye Jokey Kulübü (TJK)

Bu at yarışlarının koordinasyonunu ülkemizde sağlayan en önemli kulüplerinden bir tanesi, Türkiye Jokey Kulübü’dür. Türkiye Jokey Kulübü bakıldığı zaman at yarışları gruplarına hakim bir yarış türüdür. Türkiye Jokey Kulübü yarış organizasyonları düzenlemesi ile birlikte birçok at hakkında da bilgileri tjk program kısmından at yarışı severlere, internet sayfası üzerinden sunulmaktadır. Sayfa olarak bakıldığı zaman pek çok yeniliğe ait at yarışı bültenlerini internet sayfasında hizmete sunan Türkiye Jokey Kulübü, atlar hakkında daha geniş bir bilgi edinmek için sayfa kullanıcılarına detaylı bir sayfa sunmaktadır.

Türkiye’de bakıldığı zaman çok sık takip edilen at yarışları, TJK TV olarak canlı yayın ile izlenebilmektedir. Canlı yayından izleyemediğiniz ve sürekli olarak takip ettiğiniz at yarışlarını kaçırdığınızda, misli uygulamasından veya internet sitesinden takip edebilirsiniz.

Yapılan at yarışlarının ve nerede ne zaman olacağı hakkında bilgilerin daha fazlasını, Türkiye Jokey Kulübünden öğrenebilirsiniz. Ayrıca at yarışları hakkında bilgileri ve atlar hakkında detaylı bilgileri, en detaylı olarak bu sayfalardan ulaşabilrsiniz.

 

Bir yanıt yazın