DOLAR 20,9783 0.73%
EURO 22,5975 -0.26%
ALTIN 1.312,07-0,73
BITCOIN 5710801,65%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Psikolog Saadet Aybeniz, çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna dikkat çekti
  • Magazin Name
  • Sağlık
  • Psikolog Saadet Aybeniz, çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna dikkat çekti

Psikolog Saadet Aybeniz, çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna dikkat çekti

ABONE OL
11 Ağustos 2021 21:21
Psikolog Saadet Aybeniz, çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Saadet Aybeniz Yıldırım, çocuklarda ve ergenlerde yeme bozukluğuna yol açan etkenler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Takıntılı düşünce ve duygular etkili oluyor

Çocuk ve ergenlerde yeme bozukluğu olduğunun birtakım ipuçlarından anlaşılabileceğini belirten Psikolog Saadet Aybeniz Yıldırım, “Örneğin kişinin yeme hakkında takıntılı davranışlarının olması ya da takıntılı düşünce ve duygulara sahip olması ipuçları olarak değerlendirilebilir. Örneğin kalori hesaplarının çok sık yapılması, bedenleriyle ilgili uğraşların olması, aşırı egzersizlerin yapılması, fazla yenildikten sonra kendini aç bırakmak davranışlarının sıklıkla tekrar etmesi ve yoğun diyetlerin yapılması sonucunda da yeme bozukluğu olduğunu anlayabiliyoruz.” dedi.

Sosyal medyadaki fenomenleri örnek alıyorlar

 Uzmanlar olarak kişilerin yeme hakkındaki duygularına, düşüncelerine, davranışlarına ve yemek ile ilgili ilişkisinin daha iyi bir noktaya gelmesine odaklandıklarını söyleyen Psikolog Saadet Aybeniz Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

“Kişinin algısında bulunan otomatik olumsuz düşüncelere ve davranışlara yoğunlaşarak bir tedavi uyguluyoruz. Kişinin zihninde oluşturmuş olduğu olumsuz beden algısına yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Yeme bozukluğunda aslında çevresel faktörlerin oldukça büyük bir etkisi var. Özellikle sosyal medyada gençlerin, daha çok fenomenlerin sıfır beden olmaları, kişilerin güzellik algısı olarak onları rol model almalarından dolayı onlar gibi olmak istedikleri için bu durumdan kötü etkilenebiliyor, onlar gibi olmak için yoğun bir uğraş  içine girebiliyorlar.”

Aile tutumu da yeme bozukluğunda etkili

Bir diğer etkenin de aile tutumu olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Saadet Aybeniz Yıldırım, “Ailelerin zayıflığı güzellikle beraber algılamalarıyla birlikte özellikle ergenlik döneminde gençlerin zihninde zayıflık eşittir güzellik gibi algı oluşabiliyor. Bu yüzden yeme bozukluklarında aile tutumları ve söylemleri da önemli bir yere sahiptir.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.