10 Adımda Alt Çene Kayması Belirtileri Nelerdir?

10 Adımda Alt Çene Kayması Belirtileri Nelerdir?

Alt çene kayması belirtileri kendini doğrudan belli eder ve kısa sürede tedaviye başlanmasına neden olur. Çene kaymaları farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Kaymanın görüldüğü kemikler alt çene veya üst çene olabilir. Alt çene mandibula kemiği olarak bilinirken üst çene ise maksilla olarak görülür. Her iki kemikte oluşan kaymalar hastanın hayatını etkiler.

Hastalarda yaygın olarak görülen tipi ise alt çenenin kayması olarak saptanır. Alt çenede meydana gelen sorunlar ile kaymalar meydana gelir. Şüphesi olanlar tarafından da alt çene kayması belirtileri nelerdir konusu araştırılır. İşte genel olarak alt çene ve üst çene kayması belirtileri, tedavileri…

Alt Çene Kayması Belirtileri Hangileri?

Uzman hekimler tarafından çene kayması röntgen ve birkaç manuel kontrol ile doğrudan fark edilmektedir. Kontrol aşamasında genel olarak dikkat edilen noktalar hastaların da farkındalığını arttırmaktadır. Bu şekilde olası şüphelerinin ne denli doğru olduğunu anlamaları mümkün olacaktır. Genel itibarıyla alt çene kayması belirtileri şu şekildedir:

1 – Asimetrik Görünüm

Yaygın olarak alt çene kayması belirtileri arasında asimetrik görünüm bulunmaktadır. Alt çenenin sağa kayması ya da alt çenenin sola kayması durumunda asimetrik durum ortaya çıkar. Dahası bunu çevreden farklı kişiler de fark edebilir. İlerlemesi durumunda egzersizler işe yaramayacağı için gerekli görülürse cerrahi müdahaleler ile düzeltilebilir.

2 – Konuşma Zorlukları ve Bozuklukları

Mandibula kemiğinin kayması sonucunda konuşma esnasında istenen sesler çıkmayabilir. Pelteklik, tükürüklü konuşma ya da sesin tam çıkmaması durumları gözlemlenir. Hastanın doğuştan gelen bir tek taraflı çene çıkması belirtileri yoksa ve sonradan oluştuysa konuşması eskisine nazaran farklıdır.

Konuşma sırasında eskisine nazaran daha fazla efor sarf etmesi gerekebilir. Efor sarf edilmesine rağmen alt çene kayması belirtileri arasındaki bu zorluk nedeniyle konuşmaktan çekinme görülebilir. Harf, kelime ve hatta seslerin tam anlaşılamaması iletişim problemlerine yol açar.

3 – Çene Bölgesinde Ağrı | Alt Çene Kayması Belirtileri

Hastaların alt çene kayması tedavisi için başvuruda bulunmalarının temel sebepleri arasında ağrılar yer alır. Öyle ki üst ya da alt çene kayması belirtileri arasında yaygın olarak ağrılar bulunur. Ağrılar ilerleyen durumlarda dayanılmaz bir dereceye ulaşır. Kaymanın olduğu bölgeden başlayarak tüm çeneye yayılan bir ağrı söz konusudur.

4 – Kayma Olan Bölgede Şişlik

Tek taraflı çene çıkması belirtileri kapsamında yaygın olarak görülen ancak genel olarak kayma semptomları arasında yer alan şişlik oluşabilir. Şişlik özellikle kazaya, travmaya bağlı olarak görülebilir. Tek bölgede yumru şeklinde yer alabildiği gibi yaygın bir şişliğin oluşması da muhtemeldir.

5 – Üst ve Alt Çenenin Oturmaması

En belirgin alt çene kayması belirtileri arasında alt ve üst çenenin uyumsuzluğu bulunur. Hasta istese de çenelerini/ dişlerini üst üste getiremez. Bundan dolayı ağzın tam kapanmaması da meydana gelir. Çenenin oturmaması başta çiğneme, koparma olmak üzere konuşma problemlerini de beraberinde getirir.

6 – Kulak ve Boğaz Bölgesinde Geçmeyen Ağrı

Çene bölgesindeki problemlerin bağlantılardan ötürü kulak, boğaz, sırt ve boyun bölgesinde de etkileri bulunur. Öyle ki ilerleyen çene kaymalarında kulak ve boğaz bölgesinde farklı sebeplere dayandırılamayan ağrılar yer alır. Ağrıların şiddetlenmesi hastanın günlük yaşamını ciddi oranda etkiler. Bundan dolayı çoğu zaman diş eti kanseri gibi hastalıkları da içeren çene cerrahisi tedavilerine başvurulur.

7 – Ağzı Kapatamama

Normal şartlarda bireylerin alt ve üst çenesinin denk gelmesi, bundan dolayı da tam kapanma oluşturması hedeflenir. Hasta çiğneme, ısırma sırasında ya da kendi isteği doğrultusunda zorlanmadan çenesini kapatabilmelidir. Ancak alt çene kayması belirtileri arasında yer alan ağzı kapatamama durumu çene kemiğinin yapısının değişmesinden dolayı ortaya çıkar.

8 – Kulak Tıkanıklığı

Havuz ya da denize girme, basınç gibi farklı sebeplerle açıklanamayan kulak tıkanıklığının nedeni de çene kemiğinde oluşan kaymalar olabilir. Çene kemiği kulak ve bu alandaki alanlarla bağlantılıdır. Oluşan kaymalardan ötürü kulakta tıkanma, çınlama ya da dalgalanma olarak adlandırılabilecek durumlar ortaya çıkacaktır.

9 – Çeneden Gelen Sesler

Konuşma sırasında ya da hareket esnasında çenede oluşan sesler de bir diğer belirti olarak görülebilir. Yaygın alt çene kayması belirtileri arasında bulunduğu kadar üst çenede de oluşan anormal durumlar sonucu ortaya çıkabilir.

10 – Çeneyi Rahat Hareket Ettirememe

Çene ameliyatı gerektiren ve semptomların başında yer alan bir diğer durum da çeneyi hareket ettirememektir. Normal yapısında yer almayan çene kemiği, hareket ettirilmekte zorlanır. Özellikle gıda tüketimi esnasında bu problem yaratır. Genellikle alt çene kayması egzersizleri ile giderilmeye çalışılır.

Alt Çene Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaların değişik kontroller sonucunda üst ve alt çene kayması belirtileri tespit edilebilir. Uzmanlar tarafından:

  • Röntgen,
  • MR,
  • Radyolojik görüntülemeler,
  • Hastanın şikayetleri,
  • Manuel kontrol gibi aşamalarla öncelikle tanı koyulur.

Tanı koyulduktan sonra alt çene kayması tedavileri başlanabilir. Kaymanın yönü, ilerleme durumu ve sebeplerine bağlı olarak uygulanan yöntemler farklılaşmaktadır. Uzman Dr. Celal Çandırlı gibi uzman hekimler bu aşamada hastaya özel tedavi yöntemleri belirleyerek ilerlemektedir.

Tedavi Yöntemleri Uygulaması
Alt Çene Kayması Egzersizleri İlerlemeyen ve riskli bulunmayan durumlarda egzersizler önerilmektedir. Alt çenenin sağa kayması tedavisi için yaygın olarak kullanılır. Sola kayma durumlarında da tercih edilen bir uygulamadır.
Cerrahi Operasyonlar Çene ameliyatı son aşamada başvurulan yöntemlerin başında bulunmaktadır. Diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen alt çene kayması belirtileri olan hastalar için çene cerrahisi uygulanarak sorun ortadan kaldırılır.
Ortodonti Tedavileri İlk etapta fark edilen çene kaymaları hastanın yaşına ve durumuna bağlı olarak ortodonti ile giderilebilir. Basit düzeyli alt çene kayması belirtileri için ortodontik çene tedavileri ile çene eski görünümüne kavuşur.

 

Alt Çene Kayması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Söz konusu alt çene kayması belirtileri ve tedavisi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları şu şekildedir:

1 – Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yaygın ve nadir görülen alt çene kayması belirtileri, röntgen ve doktor kontrolüyle kaymanın varlığı tespit edilebilir. Özellikle alt çene kayması belirtileri şüphelerin doğru çıktığını ortaya koymaktadır.

2 – Çene Kayması Egzersizle Düzelir mi?

Var olan alt çene kayması belirtileri ve ilerleyiş durumuna göre egzersizler işe yarayabilir. İleri düzey kayma olmadığı müddetçe etkili bir sonuç elde edilebilmektedir. Öyle ki bu egzersizler ile alt çene kayması belirtileri tamamen ortadan kalkmaktadır.

3 – Çene Kayması Kendi Kendine Düzelir mi?

Hayır, alt çene kayması belirtileri kendi kendine geçmez. Mutlaka bir uzman doktor tarafından alt çene kayması belirtileri gözlemlenmeli ve tespit edilmelidir. Konulan tanıya göre de alt çene tedavisine başlanmalıdır.

Kaynak: https://celalcandirli.com

Bir yanıt yazın