Nasipse Adayız film tanıtımı ve eleştirisi

Nasipse Adayız filmi aslında Türk siyaseti için ibretlik bir yapım. Oy uğruna insanların nasıl yozlaşabileceğini sade ve basit bir dille izleyicisine aktarıyor.

Nasipse Adayız film tanıtımı ve eleştirisi

Senaryosunu, yönetmenliğin ve başrol oyunculuğunu Ercan Kesal’ın üstlendiği Nasipse Adayız filminin tanıtımı ve eleştirisi ile bu yazımızda sizlerle beraberiz.

2020 yılı yapımı bu filmde Ercan Kesal’a,  Selin Yeninci ve İnanç Konukçu eşlik etmişler.

Nasipse Adayız filminin konusu

Dr. Kemal Güner “Ercan Kesal” yerel seçimlerde İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bir partinin belediye başkan adaylığı için aday adayıdır. Amacı öncelikle partisinin kendisini belediye başkan adayı olmasını sağlamak, ardından da belediye başkanı olmak.

Film Dr. Kemal Güner’in bir günlük yaşadıklarına odaklı olarak çekilmiş. İstanbul’da kendisine ait küçük bir özel hastanesi bulunan Dr. Kemal Güner seçim çalışmalarında hastanesinin tüm imkanlarını seferber ediyor. Kahvehanelerde ücretsiz muayeneler, derneklerde muayeneler tamamen ücretsiz yapılıyor. Yanındaki danışmanlarının yönlendirmesiyle yerel medyaya paralar saçıyor.

Tabi bunların yanında bazı dernek ve vakıflara şirin gözükmek için onlara özel imtiyazlar sağlama konusunda sözler veriyor. Dr. Kemal Güner’in ilk hedefi İstanbul’da aday adayı olduğu partinin bir numarasının gözüne girmek ve aday gösterilebilmek.

Dr. Kemal Güner aday olabilmek için çabalarken bunu fırsat bilen çevresindeki bazı kurnazlar amiyane tabirle Dr. Kemal Güner’i kuş gibi yoluyor. Bir düğün salonunda düzenlenecek gece için hazırlıklar devam ederken geceye partinin İstanbul’daki bir numarasının geleceği netleşince büyük bir telaş yaşanıyor.

Sırf partinin bir numarasına şirin gözükmek için boşandığı eşini de bu geceye davet eden Dr. Kemal Güner’in partisinden önde gelenlerden birisi adeta doktorumuzun eşine yazılmaya bile başlıyor.

Gecenin sonlarına doğru sürprizler ve sorunlar arka arkaya geliyor ve….

Nasipse Adayız Film Eleştirisi

Evet Ercan Kesal’ı özellikle Çukur dizisindeki İdris Koçovalı karakteri ile neredeyse artık tanımayan kalmamıştı. Asıl mesleği doktorluk olan Kesal, aynı zamanda bir sinema sevdalısıdır. Erdal Keser oyunculuğa Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Uzak” filmi ile adım atmıştı.

2011 yılında “Bir Zamanlar Anadolu” adlı sinema filminin senaryosunu Ebru ve Nuri Bilge Ceylan ile birlikte yazan Kesal bu senaryo ile Asia Pacific Screen ödüllerinde en iyi senaryo dalında aday gösterildi.

Yukarıdaki bilgiyi özellikle yazmamdaki amacım Ercan Kesal’ın senaryo konusunda ne kadar önemli bir isim olduğunu vurgulamaktı.

Film aslında tam bir Türkiye gerçeği. Bana göre seçim hicivi üzerine muazzam bir film. Yerel seçimlerden dönen dolapların, perde arkasında yaşananları çok objektif olarak seyirciye aktarıyor. Seçimlerde aday olan kişilerin bir anda nasıl karakterlerinden ödün verdiğini çok güzel bir dille anlatıyor. Özellikle kendi düzenlediği gecede alkol alırken, bir alt katta sözde bir tarikat liderinin yanına giderek onun elini öpmesi ve ona da ücretsiz olarak sağlık hizmeti sunması sahnesi bunun en güzel örneği.

Filmin temposu biraz durağan ama bunu uzun planlarla kapatmışlar. Filmi izlerken en çok seçim çalışmaları için Dr. Kemal bey için Fransa’dan bir belediye başkanı adayının web sitesini bire bir kopyaladıklarını anlatan kısımda gülmekten kendimi alamadım. Web sayfasını savunan webci kardeşimizin site temasının neden net olduğunu anlattığı kısım bana komik gelmişti.

Evet aslında bu film gerçekten izlenmeli. Her yerel seçimde birçok adayın uyguladığı yöntemleri görmüş olacaksınız. Siyasetin aslında sadece çıkar uğruna yapıldığını ve nasıl yozlaştığımızın en güzel göstergesi bu filmde neredeyse her karede başarıyla anlatılmış.

 

Kamil Hızer / Magazinname.com

Bir yanıt yazın