DOLAR 32,3834 0.18%
EURO 35,0000 -0.26%
ALTIN 2.324,440,23
BITCOIN 2265534-0.82581%
İstanbul
14°

AÇIK

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Mustafa Ali Yurdupak’tan muhteşem bir casusluk hikayesi

Mustafa Ali Yurdupak’tan muhteşem bir casusluk hikayesi

ABONE OL
10 Ekim 2022 12:48
Mustafa Ali Yurdupak’tan muhteşem bir casusluk hikayesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nazi Almanyası’ndan kaçarak Türkiye’ye gelen değerli bilim insanlarından biri olan Paul Winkler’in gizlerle dolu hayatından yola çıkarak, tarihî bir döneme ışık tutan “Gündönümü Harekâtı”, Mustafa Ali Yurdupak’ın kaleminden okurlarıyla buluşuyor. Peşine düşen SS’lerden kurtulmak uğruna yeni bir kimliğe bürünen Winkler’in yaptığı gizli görüşmeler ve yaşadığı ihanetlerle soluk soluğa bir maceraya doğru yol alınırken; Nazilerin elinde bir kız kardeş ve kaçak yaşama dahil etmemek için ayrı düşülen bir sevgili arasında yapılacak seçimle anlatım daha da sürükleyici hâle geliyor.

 

Ajanlar Arasında Geçen Amansız Bir Mücadele!

 

Casusları ve özgürlükten çok uzaktaki yaşamlarıyla 1940’ların politik düzenini anlatan “Gündönümü Harekâtı”, karanlık planları için Winkler’i kaçırmaya çalışan Gestapo ajanı Klaus Schramm ile Türk istihbaratçıları Amcabey ve Tarık Silahtar arasında geçen amansız bir mücadeleyi ele alıyor. II. Dünya Savaşı yıllarındaki işkencelere, faili meçhul cinayetlere ve çıkarcı işbirliklerine değinen kitap, dönemin İstanbul’u ile ilgili detaylar da paylaşıyor.

 

Diplomatik İlişkilere Edebî Bir Kurguyla Bakılıyor

 

Güçlü edebiyat kurgusunun yanı sıra tarihsel gerçeklerle de adından söz ettiren “Gündönümü Harekâtı” toplama kamplarından cinayetlere, istihbarat faaliyetlerinden yarım kalan aşklara dek savaş yıllarının İstanbul ve Almanya’sına geniş bir bakış açısı sunuyor. Karşı tarafın hamlelerine engel olmak için oynatılan satranç taşları misali ilerleyen “Gündönümü Harekâtı”, Soğuk Savaş Dönemi’ne yaklaşılan bir sürece ilişkin tespitler de sunuyor. Savaşın yıkıcı koşullarını satırlarına taşıyan yazar Mustafa Ali Yurdupak, diplomatik ilişkilere zekâ, cesaret ve vatan sevgisi noktasından bakıyor.

 

2021 yılında İnkılâp Kitabevi imzasıyla yayımlanan “Gündönümü Harekâtı”, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı görevinin yanı sıra bir dönem New York’ta Ticaret Ataşesi olarak da görev alan ve Harvard Üniversitesi’nden mezun olan Mustafa Ali Yurdupak’ın ilk kitabı olarak okurlarıyla buluşuyor.

Kamil Hızer / Magazinname.com

@kamilhizer

@magazinnameoffical

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.