Kitaplardan uyarlanmış diziler

Kitaplardan uyarlanmış diziler

Bir çoğumuz kitap uyarlaması dizi ve filmleri izlemekten ayrı bir keyif alırız. Hele ki o kitabı okumuşsak daha ilk bölümden itibaren kitap ile mukayese ederiz. Ve maalesef birçok dizide bu kıyaslama sonrası hüsran yaşarız. Bu yazımda da sizler için kitaplardan uyarlanmış dizilerle birlikteyim. Her ne kadar bazı kitapları ve uyarlamalarını izlemiş olsam da yazımda mukayesesini yapmadan sizlere aktaracağım

The Sandman

Neil Gaiman tarafından yazılan ve DC Comics tarafından yayınlanan aynı isimli çizgi roman serisinden uyarlanan bu dizi, 2023 yılında Netflix’te yayınlanmaya başladı. Dizi, rüyaların, fantezinin ve hayal gücünün hükümdarı olan Morpheus adında Düşler Kralı’nın hikayesini anlatıyor. Dizi, Morpheus’un uyanışını ve sonrasındaki maceralarını konu alıyor.

Poldark

Winston Graham’ın aynı isimli roman serisinden uyarlanan bu dizi, 18. yüzyılda Cornwall’da yaşayan Ross Poldark’ın hikayesini anlatıyor. Tarihsel bir drama dizisi olan Poldark, aksiyon, macera, dram ve romantizm unsurlarını bir araya getiriyor. 18. yüzyıl Cornwall tarihi ve kültürü, dizide başarıyla yansıtılıyor. Ross Poldark karakterinin karmaşık ve ilgi çekici kişiliği de ekrana başarıyla aktarılmış.

You

Caroline Kepnes’in aynı isimli romanından uyarlandı. Dizi, Joe Goldberg adında bir kitapçının Beck adında bir kadına takıntılı hale gelmesini anlatıyor. Joe, Beck’i elde etmek için her şeyi yapmaya hazır. Dizi psikolojik gerilim türünde bir dizi. Joe Goldberg karakterinin karanlık ve gizemli dünyasını Başarılı bir şekilde yansıtıyor.

Outlander

Diana Gabaldon’un aynı isimli roman serisinden uyarlandı. Dizi, 1945 yılında bir İngiliz savaş hemşiresi olan Claire Randall’ın bir kaza sonucu 1743 yılına zamanda geri gitmesini anlatıyor. Claire bu dönemde Jamie Fraser adında bir İskoç asilzadesi ile tanışıyor ve onunla bir Aşk Hikayesi yaşamaya başlıyor. Dizi tarihsel bir romantik drama dizisi. Aksiyon, macera, dram ve romantizm unsurlarını bir arada sunuyor.

Dexter

Jeff Lindsay’in “Darkly Dreaming Dexter” isimli roman serisinden uyarlanmıştır. Dizi, Miami Metro Polis Departmanı’nda kan sıçrama uzmanı olarak çalışan Dexter Morgan’ın hikayesini anlatıyor. Dexter aynı zamanda bir seri katildir, ancak Dexter’ın öldürdüğü insanlar adaletten sıyrılmış kişilerdir. Farklı türde dizilerden hoşlanan izleyiciler için ilgi çekici bir öneri. Aksiyon, gerilim, gizem ve dram unsurlarını bir arada sunuyor. Dexter Morgan karakterinin karmaşık iç dünyasını da başarılı bir şekilde yansıtıyor.

The Handmaid’s Tale

Margaret Atwood’un 1985 yılında yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanan bu dizi, Gilead adında totaliter bir rejim tarafından yönetilen distopik bir gelecekte geçiyor. Gilead’da kadın hakları yok edilmiş ve kadınlar sınıflara ayrılmıştır. Dizi, Offred adında bir kadının hikayesini anlatıyor. Offred, “Damızlık” olarak sınıflandırılmış ve doğurganlığını üst sınıf erkekler için çocuk doğurmak için kullanmak zorunda kalan bir kadın. Dizi, Offred’in hayatta kalma mücadelesini ve özgürlük arayışını konu alıyor.

The Last Kingdom

Bernard Cornwell’in aynı isimli roman serisinden uyarlandı. Dizi, 9. yüzyılda İngiltere’nin Vikingler tarafından işgal edildiği bir dönemde geçiyor. Dizi, Uhtred adında Vikingler tarafından kaçırılıp yetiştirilmiş bir Lord varisi bir İngiliz’in Vikinglere ve İngilizlere karşı verdiği kimlik mücadelesini anlatıyor. Tarihsel bir dizi. Aksiyon, macera ve dram unsurlarını bir arada sunuyor.

Silo

Hugh Howey’in “Wool” ve “Shift” isimli romanlarından uyarlandı. Dizi, post apokaliptik bir gelecekte yer altında yaşayan insanların hikayesini anlatıyor. Silo dizisi 2023 yılında Apple TV Plus’ta yayınlanmaya başladı. 1. sezonda Wool ve Dust isimli romanların hikayelerini anlatıyor. Dizi post apokaliptik bilim kurgu ve gerilim türünde bir dizi. Aynı zamanda aksiyon, macera ve dram ögelerini de görüyoruz. Yeni sezonunu iple çekiyoruz diyebilirim.

Game of Thrones

George R.R. Martin’in aynı isimli roman serisinden uyarlandı. Dizi, Westeros adlı kıtada geçen bir hikayeyi anlatıyor. Bu kıtada yaşayan farklı aileler arasındaki taht mücadelesini anlatıyor. Fantastik bir dizi. Aksiyon, macera, dram ve politik gerilim unsurlarını bir arada sunuyor.

Orange Is the New Black

Piper Kerman’ın 2010 yılında yayınlanan “Orange Is the New Black: My Year in a Women’s Prison” isimli anı kitabından uyarlanan bu dizi, Piper Chapman’ın eski sevgilisi Alex Vause’un uyuşturucu kaçakçılığı suçlamaları nedeniyle 15 ay hapis cezasına çarptırılmasını ve hapishanedeki hayatını anlatıyor.

The Witcher

Andrzej Sapkowski’nin aynı isimli kitap serisinden uyarlanan bu dizi, Geralt adında bir canavar avcısı ve efsanevi bir figürün fantastik hikayesini anlatıyor. The Witcher dizisi 2019 yılında Netflix’te yayınlanmaya başladı. İlk sezonda “The Last Wish” ve “Sword of Destiny” isimli iki kısa hikaye kitabından hikayeler yer alırken, ikinci sezonda ise “Blood of Elves” isimli ilk romanın hikayesi işleniyor. Fantastik bir dizi olan The Witcher, aksiyon, dram ve romantizm unsurlarını da bir araya sunuyor. Dizi kadar, hatta diziden daha başarılı olduğu da dile getirilen bir video oyunu da mevcut.

11.22.63

Stephen King’in 2011 yılında yayınlanan aynı isimli romandan uyarlandı. Dizi, Jack Epping adında bir lise öğretmeninin zamanda geriye giderek John F. Kennedy suikastini önlemeye çalışmasını anlatıyor. Dizi bilim kurgu ve gerilim türünde bir dizi. Aynı zamanda aksiyon, macera ve dram unsurlarını da bir arada bizlere sunuyor. Şahsen çok beğendiğim ve iki tane özel inceleme videosu çekmiş olduğum bu diziyi sizlere de tavsiye ediyorum.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın