DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20626702.04978%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hollywood tarihin en mükemmel müzikal filmi “Amadeus”

Hollywood tarihin en mükemmel müzikal filmi “Amadeus”

ABONE OL
6 Temmuz 2021 15:39
Hollywood tarihin en mükemmel müzikal filmi “Amadeus”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yazımda Hollywood’un en muhteşem müzikal ve biyografi tarzındaki filmlerin en başında olan Amadeus filmini tanıtmaya çalışacağım.

Amadeus (1984)

Senaryosunu Peter Shaffer’in yazdığı yönetmenliğini Milos Forman’ın yaptığı 1984 yapımı Amadeus filmi tüm dünyada büyük ses getirmiştir.

Amadeus filminde F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Roy Dotrice, Simon Callow gibi usta isimler rol alırken Amadeus filmi Oscar’da 8 ödül alırken ayrıca 33 farklı ödüle layık görülmüştür. Film halen IMDB’de ilk 100 film arasında gösterilmektedir.

Mozart müziğin dehası olarak bilinir. Tüm eserleri dünyada büyük ses getirmektedir. Mozart’ın eserlerinden etkilenen Avusturya kralı 2. Joseph, Mozart’ı sarayına davet ederek kendisini sarayın baş müzisyeni yapar. Mozart saraya geldiğinde aslında kendisine hayran olan Antonio Salleri ile tanışır. Mozart saraya davet edilmeden önce sarayın en önde gelen müzisyeni olan Antonio Salleri, artık Mozart ile sarayda büyük bir rekabete girer. İçten içe Mozart’a karşı aşırı bir kıskançlık besleyen Antonio Salleri artık Mozart’tan nefret ediyordur. Film bizlere Salleri’nin gözünden Mozart’a olan aşırı kıskançlığını, nefretini anlatmaktadır.

Tarih kitaplarına bakıldığı zaman Mozart ve Salleri arasında aslında aralarında rekabet olduğuna dair çok az kanıt vardır. Kaldı ki bunun yanında Salleri’nin Mozart’ın eserlerini sahnede kullandığı ve oğlunun müzik öğretmenliğini de Mozart’ın yaptığı bilinmektedir.

Filmi izlerken film sizi kısa sürede bir anda içine çekiyor. Filmi izlerken Mozart hakkında hem deli, hem dahi olduğunu düşünebilirsiniz. Senaryo olarak, filmin müzikleri olarak, mekanlar olarak film gerçekten izlerken “Ne olursun film bitmesin” dedirtiyor. Hele bir de klasik müziğe ilginiz varsa bu film size tamamen muhteşem gelecektir.

Zaten filmde Antonio Salleri rolünü üstlenen F. Murry Abraham ile Mozart’ı canlandıran Tom Hulce’un oyunculuklarını söylememe dahi gerek yok. Bana göre Hollywood tarihinin en muhteşem müzikal filmi diyebilirim. Aradan bu kadar yıl geçmesine rağmen Hollywood bu tarzda başarılı bir film daha doğrusu bu denli başarılı bir film üretememiştir.

Filmi izlerken 3 saatin nasıl geçtiğini dahi anlayamıyorsunuz. Filmde kullanılan mekanlar izleyenleri adeta büyülüyor. Birçok filmde diyaloglar izleyicisini sıkarken bu filmde sıkılacağınız diyalog dahi göremiyorsunuz.

Şayet aradan 37 yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu filmi izlememişseniz ve az da olsa klasik müzikten hoşlanıyorsanız bu filmi muhakkak izlemenizi öneririm.

Kamil Hızer / Magazinname.com

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.