DOLAR 32,3834 0.18%
EURO 35,0000 -0.26%
ALTIN 2.324,440,23
BITCOIN 2265534-0.82581%
İstanbul
14°

AÇIK

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Her 10 kızdan birinin sorunu; Skolyoz

Her 10 kızdan birinin sorunu; Skolyoz

ABONE OL
18 Temmuz 2022 10:45
Her 10 kızdan birinin sorunu; Skolyoz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplumda %2 ila 4 oranında görülen skolyozun, çocuklarda nedeni bilinmeyen (idiopatik), kas veya sinir hastalıklarına bağlı (nöromusküler), doğuştan (konjenital )gibi çeşitlileri vardır. En sık görüleni idiopatik skolyozdur. Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhsin Doran skolyoz hastalığının önlenmesi ve ilerlememesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Kişiye özel tedavi reçetesi

Okul çocuklarında %1.5 oranında görülürken, Türkiye’de en az 150.000 çocukta skolyoz olduğu tahmin ediliyor. 12 yaştan küçük, kızlarda menstrüel siklüsün henüz başlamadığı dönemde, 20 dereceden büyük olan omurga eğriliklerinde çift ve torasik (sırt) eğriliklerde ilerleme riski yüksektir. Bu nedenle büyüme gelişme çağındaki çocuklarda gözlem ve konservatif tedaviler önemlidir. Ancak skolyoz yalnızca omurga değil omuz, pelvis ve alt ekstremitelerin de dahil olduğu postüral problemlere neden olur. Her bireyin oluşan deformiteye bağlı gelişen kas-iskelet sistemi bozukluğu farklı olduğu için kişiye özel bir tedavi reçetesi oluşturulmalıdır.

GÖZLEM: Klinik postür ve nörolojik muayene ile skolyometrik ve radyografik ölçümleri içerir.

– İskelet olgunlaşması tamamlanmamış ve omurga eğriliğinin derecesi 10 derecenin altındaki eğriliklerde, postür düzeltici ve kas dayanıklılığını artırıcı egzersizler önerilir. 6 ayda bir skolyometre ölçümleri, klinik postür ve nörolojik muayenelerle takip edilir.

– İskelet olgunlaşması tamamlanmamış ve omurga eğriliğinin derecesi 10 derecenin üzerindeki eğriliklerde hastalar 6 ayda bir skolyoz grafisi klinik postür ve nörolojik muayenelerle gözlenir.

– İskelet olgunlaşması tamamlanmış eğrilik derecelerinde gözlem süresi 9-12 aya uzar. Hastalar skolyoz grafisi, klinik postür ve nörolojik muayenelerle izlenir.

EGZERSİZ: Spinal kontrolü sağlamak için postür egzersizleri, spinal esnekliği artırıcı egzersizler, fizyoterapötik skolyoza spesifik egzersizler (Schroth egzersizleri) ve solunum egzersizleri uygulanır.

KORSELEME: Korseleme tedavisinde amaç, iskelet olgunlaşması tamamlanıncaya kadar veya adolesan dönemdeki hızlı büyüme sürecinde eğriliğin kontrolüdür.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.