Ece Er yazdı; Atiye dizisinin sırrı

Atiye dizisinin hiç bilinmeyen sırları olduğunu biliyor muydunuz?

Atiye dizisi Netflix’in başarılı dizilerinden biri olmaya aday. Okültizm, spiritülizm, astroloji, ezoterik, mitoloji  gibi bilgilere sahip olmak diziyi izlerken daha kolay bir akış sağlayacaktır. Ben bu konuda sizlere dilimin döndüğünce biraz yol göstermek istedim. Öncelik ile müziklere kulak vermenizi rica edeceğim. Özel seçilmiş sözlere sahipler ve bence çok başarılı müzik seçimi olmuş.

Beren Saat Balık burcudur. Balık burcu mistizm, duru görü gibi semboller taşır. Haliyle Beren Saat bu senaryoyu çok beğenerek kabul etmiş olmalı. Önce dizinin adı neden Atiye ona bir bakalım. Atiye dizide de söylediği gibi “hediye” anlamı taşıyor. Bu bir hediye mi onu izlerken siz karar verin. Atiye’nin bir diğer yazım şekli olan A’tiye veya Ati  ise gelecek demektir.  Atiye dizisinde anneanne de buna vurgu yaparak “ geleceği Atiye ve Erhan düzeltecek, şimdi zamanı değil”, “henüz zamanı gelmedi”, “geçmişi düşünme, gelecek için merak etme, anı yaşa” gibi zaman vurguları yapmaktadır.

Göbekli Tepe’de yıllardır bir tek ağaç bulunmaktadır. Bu ağaca yıllarca çaput bağlanarak şaman geleneklerine göre dilekler dilenmiştir. Halen de şaman Türk geleneği olarak sürdürülmektedir. Yani o ağaç Şamanik geleneğe göre “Hayat ağacı”dır. Bu ağaca dinsel bakış ile  “Tuba” ile ilişkilendirilir. Yani cennet ağacıdır. Şamanlar öte alem ile ilişkilendirilen bilge kişilerdir. Şanlı Urfa müzesinde bulunan bir erkek büst kafasının arka tarafına yılan figürü işlenerek yapılmıştır. Şaman din adamı olduğu düşünülmektedir.

Sık sık karşımıza gelen ve hatta Atiye’nin dehlizi bulmasına neden olan yılan ile anlatılmak istenen neydi? Erhan babasının bıraktığı notlarda neden kromozom çizimleri buluyor? Yılan her ne kadar zehirli ise de şifacılığın sembolü olarak günümüze http://sohbethatti.cyou kadar gelen doktorluk, eczacılık gibi mesleklerinde sembolü olmuştur. Sarmal yılan DNA’yı simgeler. Antik Mısırda tanrılar yüksek bilince sahip oldukları için başlıklarının alın kısmında bu sembolü taşırlar. Deri değiştirerek hayatına devam etmesi nedeni ile değişim ve dönüşümü simgeler. Yılan sonsuzluğu simge olarak barındıran hayvandır. Kuyruğunu yutan ejderha, yılan sembolü reenkarnasyonu vurguluyor.  Doğum ve ölüm çemberidir. Cansu’nun adının aslında Elif olması başlangıç, ilk anlamını taşımasını sembolize ediyor.

Dizide karanlık işleri yapan adamın adı Akrep… Bakın tesadüfe astrolojide akrep burcu yer altı ile ilgilidir. Akrep burcu 3 ayrı sembolizma ile anlatılır. 1.Akrep ( ilk 10 gün), 2Yılan (2.10 gün), 3.Kartal(3.10 gün)…d,kkat edin yılan Akrep burcu ile de ilgili. Akrep burcunun negatif kutbu Mafya, kaçakçılık gibi sembolizmaları da içerir ve Göbekli Tepe’de bu sembol de kullanılmıştır. Hatta bir akrep sembolü ters çizilmiş ve yeryüzüne ulaşmaya çalışmaktadır.”. Akrep yer altı dünyasını simgeler. Ölüm ve yaşam arasında gidip gelen tek tanrı olan Hades’dir.  Hades isim anlamı olarak görünmez demektir. Dizide gizemin arkasındaki adamı görünmez kılan bir karakter Akrep adını alıyor tesadüf olmasa gerek. Göbekli Tepede bulunan bir akrep kabartması yukarıya doğru hareketlidir. Samanyolu’nun sarmal kolu Akrep takımyıldızı bölgesinden başlar. Göbekli Tepe Orion, Sirius ve Samanyolu ile ilgili bilgiler içermektedir.

Turna kuşu’nu sık sık görüyoruz. Hatta Atiye kendi yaptığı tablodaki Turna kuşuna uzun uzun bakıyor. Turna kuşu Tanrısal ruhun simgesi olarak kabul edilir. Ayrıca Turnalar; güzellik,  mutluluk, şans, uzun yaşam, barış g,b, semboller de taşımaktadır. Turna kuşu Bektaşi edebiyatında, Japon kültüründe başköşeye oturtulan kuşlardandır.

Bekir Tilki ismi rastlantısal gibi olmakla beraber Göbekli Tepe’de sık sık semboliği kullanılmış bir hayvandır. Ayrıca insan figürlerinin bacak arasını Tilki post ile örttükleri görülmektedir. Bu çizimler bize Adem ve Havva’nın incir yaprağı ile örtünmesini hatırlatır. Yani sakınılması gereken, mutlak sadakat göstergesi… Daima gizledikleri yere Tilki derisi ile dikkat çekmişlerdir.

8 köşeli yıldız Anadolu’da çok tanınan bir semboldür.  Orta Asya’da üzüntü ve cefa anlamını taşır. Selçuklu yıldızı olarak bilinir. Selçuklu uygarlığında bu yıldızın her bir köşesi; merhamet, şükür, cömertlik, sadakat, sır tutmak, doğruluk, sabır ve şefkati temsil eder.

Göbekli Tepe’den Nemrut’a gidişimiz de hayli ilginç. Şanlı Urfa, “Urfa” ismini kral Nemrut’un bir efsanesinden almaktadır. Dizide  Amatis taşı ile örülmüş duvar ve arada amatist taşlı alan özel bir anlam bulunmaktadır. Amatist taşı zeka ile bağdaştırılır akla dinginlik ve sakinlik verir. Bu taş sayesinde sarhoşluğun engellendiği düşünülmektedir.  Amatist isminin anlamı sarhoş etmeyen demektir. Kova burcunun enerji taşıdır. Bunun yanı sıra Akrep burcu tılsım için, Başak burcu’nun horoskop taşı ve ritim taşı,  yengeç burcunun tılsım taşı olarak kullanılır. Berrak olan amatistler en güçlü enerjiyi taşırlar. Negatif enerjiyi uzaklaştırdığı düşünülmektedir.  Mağaradaki amatist taşı uyanış ve aklın çalışmasını sembolize ediyor olmalı.

Dizide adı sık sık geçen ve Göbekli Tepe’nin önemini vurgulayan yıldız Sirius “Cennetin kapısı” anlamı da taşıyan bir yıldızdır. Kuranı Kerimde adı Şira olarak geçer. Yani dini yanı çok güçlü bir yıldızı işaret eder. Haliyle dizinin kapak resmini oluşturan simge ile de doğrudan bağlantısı vardır. Sembol Tanrı, toprak ve insan üçlemesi gibi… Ayrıca ortada bulunan yuvarlak ve içindeki nokta Göbekli tepe’de sıklık ile bulunan bir semboldür. Göz anlamına gelir. Gözetlemek, izlenmek, yer ve gök arasındaki ilahi varlığı da temsil eder. Daha sonra bu göz Mısır’da geliştirilerek ilkel görüntüsünden uzaklaşmıştır. Osisir’in gözüdür yani izler, her şeyi görür.  Günümüzde epifiz bezi ile ilişkilendirilir.

Atiye’nin ölen teyzesinin adı Seher’dir ve anneannenin adı Zühre’dir. Seher; çoban yıldızı, Zühre, Venüs anlamlarını taşımakta… yani aslında Seher, Zühre ve Venüs aynı yıldızdır. Venüs Cansu’nun da moda evinin markasıdır. Astroloji de Venüs dişi enerjiyi temsil ettiği gibi para, aşk, tutku suçu da demektir. Cansu’nun boynunda gördüğümüz haç Göbekli Tepede T şeklindedir. İsa’nın çarmıha gerilişini sembolize eder. Çarmıh kabulleniş anlamına gelir. Fakat haç motifi ön Türkler tarafından  dört yönü (Kuzey,Güney, Doğu, Batı) anlamındadır. Daha sonra bu şekil gamalı haç olarak ilk Türkler tarafından kullanılmış bir motiftir.  İskitler başlıklarında kullanmışlardır. Helenistik başlıklarda ya da miferlerde görülen gamalı haç aslında bu miğferin bir Türk başlığı olduğunu göstermektedir.

Tüneller içinden geçen Atiye aslında ruhi bir yolculuk yaptığını göstermektedir. Nemrut kalıntılarının altında hali hazırda pek çok tünel vardır.  Atiye, Rehber ruh ile bağlantılı olan kadın sayesinde olayları soğukkanlılık ile karşılıyor. Beyaz kuş tüyü meleklerin yardımına atıfta bulunuyor.

Şifacılar tüm dünyada cadı olarak kabul edilirdi. Cadıları da yakarak yok ederlerdi. Dizide hep ateş görüyoruz. Arkeolog Erhan’a yardım eden başında poşi olan kişi gerçekte Göbekli Tepe’nin sahibini simgeliyor. Ailenin dikkatli, titiz düşüncesi sayesinde Göbekli Tepe bulunuyor. Bu aile halen arkeloglara yardım ettikleri gibi gelen ziyaretçilere de yardımda bulunuyor. Yani gerçek arazi sahipleri poşi takıyor.

Göbekli Tepe tarihin akışının yeniden yazılmasına neden olacak bir keşiftir. Göbekli Tepe’yi yapanların Türkler olduğu arkeoloji tarihçileri tarafından kabul edildi. Hatta İngiliz resmi yayın organı BBC 2019 Nisan ayında “İngilter’e de bulunan Stonehenge Türkler tarafından yapılmıştır” diye resmi açıklamayı yapmıştır.

Bu bilgiler ışığında Atiye dizisi dünya tarihini değiştirecek bir yere tekrar dikkat çekmektedir. “Ey Dünya İnsanları Hepiniz Türk’sünüz” ( Gene D.Matlack) adlı kitabı tavsiye ediyorum. Bunun yanı sıra Atatürk’ün batık kıta Mu ile ilgili yaptırdığı araştırmayı, Lemurya, Atlantis gibi araştırma kitaplarını da okumanızı tavsiye ediyorum.  Dünyaya bakışınızın değişeceğini tahmin ediyorum. Atiye dizisi aslında sadece Göbekli Tepe’ye değil dünya tarihinin yeniden yapılanması gerektiğinin de altına kalın bir çizgi çekmiştir. Artık dünya eski tarihi çöpe atıyor ve bu bir uyanıştır ve her şey aslına dönecektir. Yüzyıllar boyu saklanan gerçekler ortaya çıkarak yalan yazanları açığa çıkartacaklardır. Bu diziye sahip çıkmamız gerektiğini belki de anlatabilmişimdir.

Hayatta gerçeğin peşinden koşmanız dileği ile…

Bir yanıt yazın