Don’t Look Up film tanıtımı ve eleştirisi

Netflix'te yayınlanan ve tüm dünyanın büyük merakla beklediği Don't Look Up filmini izledik ve filmin tanıtımını ve eleştirisini sizlerin beğenisine sunduk.

Don’t Look Up film tanıtımı ve eleştirisi

Yönetmenliğini Adam McKay’in yaptığı senaryosunu David Sirota ile birlikte yazdığı Don’t Look Up filmi Netflix tarafından tüm dünyaya servis edildi. Filmde başrolleri Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Jonah Hill, Cate Blanchett ve Timpthee Chalamet gibi birbirinden ünlü isimler üstlenmişler.

İki astronom bir meteorun dünyaya çarpacağını ve bu önlenemezse dünyanın 6 ay sonra dünyanın yok olacağını fark ediyorlar. Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) ilk hesaplandığında hem durumu kabul edemediği hem de yanındaki öğrencilerin dünyanın 6 ay sonra yok olacağını hemen öğrenmesini istemediği için yaptığı hesaplamayı tahtadan siler. Aslında bunu yaparken Dr. Randall bir bakıma

Yaşadığı büyük tereddüte rağmen Dr. Randall kendisini hızlıca toparlıyor ve hemen yetkililere durumu haber veriyor. Meteor çarpmasını öğrenen ilk yetkili salakça bir tepki vermesine rağmen kahramanlarımızı Beyaz Saray’a başkanla bu durumu görüşmesi için davet ediyor. Bu karelerde karakterlerin verdikleri tepkiler gerçekten muhteşem bir şekilde izleyiciye yansıtılıyor.

Biraz da filmin yönetmeni Adam MacKay’den konuşalım istedim. Adam MacKay daha önce komik ve birbirinden saçma filmler çekmiş Bunlara örnek vermek gerekirse Anchorman, Teh Other Guys, Step Brothers gibi filmlere imza atarken aslında kariyerinde deyim yerindeyse 2015 yılında yönettiği The Big Short filmiyle sıçrama yaptı. Bu film Amerika’yı sarsan Mortage krizini kara komedi olarak anlatan bir filmi o kadar güzel anlattı ki insanların anlamakta bile güçlük çektiği bu konuyu herkese anlaşılabilir kıldı.

Adam MacKay “Don’t Look Up” filminde de hem medyanın hem de politikacıların yaklaşmakta olan meteor tehdidini görmezden gelmelerini veya görmezden gelme dediklerinde durumu kendi çıkarları için kullanmaya çalışmalarını çok güzel anlatırken aynı zamanda bu filmde medya ve politikacıların küresel ısınmaya karşı verdikleri tepkileri düşünmüş ama doğrudan bir küresel ısınma hikayesi anlatmak yerine bir meteor hikayesi anlatmaya karar vererek bu filmi çekmiş. Söylenildiğine göre de yönetmenin bu fikrini öğrenen Leonardo DiCaprio sadece bu yüzden bu filmde oynamayı kabul etmiş.

Tabii politikacı medyanın filmde gösterdiği tepki her şey için geçerli başı gibi bilimsel bir konunun politik malzeme haline getirilmesi insanların takım tutarken sanki hayatlarındaki en önemli şey buymuş gibi davranması anlatılıyor. Film aynı zamanda güç sahibi kişilerin insanların hislerini kendi çıkarları için yönlendirmesi ihtiyacımız olmayan ürünlerin ihtiyacımız varmış gibi pazarlanmasını, sosyal medya şirketlerinin dış görünüş toplumdan dışlanma gibi en büyük korkularımızı kullanıp tüm günü uygulamalarında geçirmemize sebep olmaları ve bu liste sonsuza kadar devam edebilir işiniz ucu kısmı sistemi çok güzel bir dilde anlatmış.

Don’t Look Up aynı zamanda aynı zamanda sistemi çok iyi eleştiriyor. Filmi izlerken günlerin nasıl geçtiğini anlamadan yaşadığımızı, hayatta başarılı olmak, aile kurmak uğruna çok çabalanmasına rağmen sonrasında kazandığımız para ile ne yapmak istediğimizi bilmediğimizi de anlatıyor.

Ama baktığınızda bu filmde kapitalizme hizmet ediyor. Filmi yapanlar, oynayanlar para kazanırken ben bile bu yazıyı yazarak kendi siteme takipçi kazanıyorum.

Bir yanıt yazın