2023 yılına damgasını vuran ismi çok duyulmamış filmler “Part 1”

2023 yılına damgasını vuran ismi çok duyulmamış filmler “Part 1”

Geçtiğimiz yıl vizyona giren veya dijital platformlarda seyircisiyle buluşan şahsen izleyip beğendiğim filmleri sizlerle paylaşmak istedim. Listemdeki filmlerin neredeyse tamamına yakını 2023 yılında vizyona girmiş olsa da birkaç tanesi de 2022 yılının son günlerinde vizyona girdi. Ama bu size tanıtacağım filmlerin belki de bir kısmını, oyuncularını ilk kez duyacağınıza eminim. Neyse lafı fazla uzatmadan ilk filmimizle başlayalım

The Challenge

Listemdeki ilk film bir Rus filmi. Evet yanlış okumadınız bir Rus filmi ve bu film aslında sinema dünyasında bir ilke de imza atmıştır. Zira bu film gerçekten uzayda çekilen ilk filmdir ve bugüne kadar nasıl duymadık demeyin.

Size bunu hemen kısa bir şekilde izah edeyim. Amerika yani Hollywood NASA destekli bir film çekileceğini ve filmin başrolünde de Tom Cruise’nin oynayacağını ve gerçekten de uzayda çekilecek olan büyük bütçeli bir uzay filmi projesini duyurmuştu ama gel gör ki Amerika bunu duyurduğunda Rusya çoktan çekimleri kurgulama işlemine başlamıştı

İşte The Challenge filmi için filmin başrol oyuncusu ve yönetmeni uzayda tam 12 gün kaldı ve dünyanın uzayda çekilen ilk filmine imza attı film The Challenge filmi uluslararası Uzay İstasyonu’nda yer alan bir kozmonotu tedavi etmesi için çok kısa bir sürede eğitilip uzaya gönderilen bir doktorun yaşadıklarını konu alıyor.

Bana göre film gerçekten başarılı bir yapıt olmuş. Bugüne kadar yüzlerce uzay temalı ve neredeyse hepsi görsel efektlerle süslenmişken The Challenge efektler yerine gerçekten uzayda çekilerek ve izlerken bu gerçekliliği de seyircisine mükemmel bir şekilde aktarmayı başarmış.

Şayet uzay temalı filmlerden hoşlanıyorsanız ve ilk kez gerçekten bir stüdyo ortamında değil de gerçek mekanlarda çekilen bir uzay filmi olan The Challenge kaçmaz.

 

Los renglones torcidos de Dios “Çarpık Çizgiler”

Bu kez sırada dünya sinemasında ve aynı zamanda dizi filmlerde büyük bir başarı yakalayan İspanyol sinemasından bana göre bir baş yapıt olabilecek bir film geliyor. Filmimizin adı orijinal adı “Los renglones torcidos de Dios” bizdeki yani Netflix platformundaki Türkçe ismi ise “Çarpık Çizgiler”

İzlerken sizi ters köşe yapan filmlerden hoşlanıyorsanız “Çarpık Çizgiler” tam sizin için biçilmiş kaftan. Süresi 2 saat 35 dakika olan bu filmde defalarca ters köşe olabilirsiniz. Hatta bu tarz filmler içinde ilk 10’a rahatlıkla koyabileceğim filmde özel bir kadın dedektifin bir dava uğruna bir psikiyatri hastanesine yatması ile başlıyor.

Ve daha ilk dakikalardan itibaren devamlı olarak filmi izlerken acaba diye düşünüp soru işaretleri bırakan senaryosu ile bizi son saniyesine kadar sürüklüyor. Oldum olası  izlerken zihnimde çeşitli oyunlar oynatan filmlere hayranlığım vardır. Size bu filmi izlerken asla ne cep telefonunuzla ne de filmi izlerken yanınızdaki ile bile sohbet etmeden sanki kitap okur gibi izlemenizi tavsiye ederim.

Film bittiğinde adım kadar eminim ki ne dediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

 

Ambulance “Ambulans”

Bu filmi daha 2023 yılını neredeyse ilk günlerinde izlediğimi hatırlıyorum. İzleme sebeplerimden birisi de filmin başrol oyuncularından biri ola Jake Gyllenhaal. Nedenini tam bilmesem da bazı oyuncuların tüm filmlerini direk izlerim. Genelde de pek pişman olmam.

İşte Ambulance filmi de bu tarz filmlerden biri. Ama bu filmi izlerken temelinde sağlam bir senaryo ve taş gibi oyunculuklar bekleyerek izleyecekseniz sakın izlemeyin zira sizin için bir hayal kırıklığı olacaktır. Ambulance filmi patlaması koşturmacası bol bir aksiyon filmi.

Ambulance filmini suç konusunda neredeyse master yapmış, üvey kardeşinden borç para isterken kendini birden acayip bir soygunun içinde bulan bir adamın gözünden izliyoruz. Yaklaşık 2 saatlik süre boyunca mantığınızı bir kenara bırakarak izleyeceğiniz filmde tamamen bir koşturmaca ve aksiyon var. Filmi izlerken kafanızda neden şöyle olmadı gibi sorgulamalara girmeden sadece acayip temposu için bu filmi izleyin derim Çünkü gerçekten seyir keyfi yüksek bir yapım bu Ben birkaç yerde durdurup yorulduğumu ama devam etmek için de heyecanlandığımı hissettim .

Ve bu arada “Ambulance” filmi Netflix dijital platformunda yeni yayına da girdi.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın