The Count of Monte Cristo “Monte Cristo Kontu” film ve kitap incelemesi

The Count of Monte Cristo “Monte Cristo Kontu” film ve kitap incelemesi

Bugüne kadar ilk kez hem bir romanı hem de bir sinema klasiğini birlikte inceleyeceğim. The Count of Monte Cristo “Monte Cristo Kontu” filmi, Alexandre Dumas’ın klasikleşmiş eserinden alıntılanarak bugüne kadar birçok kez sinema ve televizyon uyarlamalarına da konu olmuştur. Eserin kurgusu, zengin karakterleri ve sürükleyici hikayesiyle tanınır.

Bu filmle 2002 yılında ilk kez tanışmıştım. Sonrasında kaç kez izlediğimi inanın hatırlamıyorum. Öncesinde romanı okuduğum için tabi ki o büyük beklentileri maalesef yaşayamadım. Bu arada ülkemizde de bu kitabın farklı bir uyarlaması “Ezel” adlı bir dizi için uyarlandı ve bu dizi belki de Türk televizyonlarından yayınlanan en iyi 10 diziden biri olarak daima kalacaktır.

Şimdi gelelim hem filmimize hem kitabımıza. Film olarak büyük beklentilerle izleyip romanı okuduğum için yaşadığım hayal kırıklığını en başta belirtmiş olsam da genel olarak filmin kurgusu ve anlatımı beni ekran başında tutmayı başardı. Tabi ki kitapta daha detaylı karakter analizleri ve olay örgüsü ile sizi etkileyebilir.

Ama filme genel olarak baktığınızda film ince ince işlenmiş. Filmin ana fikri ve anlatılmak istenenler aşağı yukarı kitapla aynı olsa da kitapta yer alan bazı karakterler filmde hiç kullanılmamış. Oyunculuk olarak öyle çok ahım şahım oyunculuklar olmasa da oyunculuklar için vasat demek biraz haksızlık olur.

Filmde kahramanımız tabi aynı zamanda romanımızın kahramanı olan Dante’nin tutuklanması ve cezaevinden kaçışına kadar rahipten aldığı ders ve eğitimler filmin neredeyse ilk yarısını almışken Dante’nin kiatapta yer alan intikam için yaptığı planlama neredeyse hiç kullanılmamış. Tabi ki filmin ikinci yarısı da Dante’nin sadece intikamı nasıl aldığını anlatıyor.

Film bittikten sonra filmin geneline baktığınızda Monte Cristo Kontu filmi harika bir aksiyon, romantizm, drama ve komedi unsurlarını gayet iyi işlemiş.

Bu kadar uzun bir kitapta birbirine karışmayan karakterler, unutulmayan hikayeler, zıtlıkların olmaması ve birbirini çürütmeyen olayların bulunması gerçekten etkileyici. Bunları her ne kadar filmde tam olarak işleyememiş olsalar da şayet romanı okumamış biri için tamamiyle mükemmel bir film olmuş diyebilirim.

Hem film hem roman içinde hüzün, intikam, inanç ve dostluk gibi temaları barındırıyor.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın