Süper Lig’de maçlar neden iftar sonrası başlamıyor?

Süper Lig’de maçlar neden iftar sonrası başlamıyor?

Ramazan ayında üç büyüklerin oruç tutan futbolcuları daha şanslı

Ramazan ayı geldi, hoş geldi. Pandemi altında ikinci ramazanımızı yaşarken Süper Ligimizde maçlara devam ediliyor.

Oruç tutan futbolcuların olduğu görmezden geliniyor

Buraya kadar her şey normal gibi gözüküyor. Ama aslında ortada normal olmayan çok şey var. Mesela sadece Süper Lig değil, tüm liglerimizde birçok futbolcumuz oruç tutuyor. Malumunuz iftar saati de Türkiye genelinde 20:00 civarında oluyor. Gündüz maçları var, havalarda ısınmaya başladı. Tabi oruçlu futbolcunun performansında biraz olsun düşme söz konusu. Maç günü oruç tutmayıp sahaya çıkanı da var, oruçlu oruçlu maça çıkanı da var.

TFF 1 Lig’de bu uygulamanın olması zor gözüküyor

Son yıllarda özellikle Süper Lig ve TFF 1 Lig kulüplerinin kendilerine ait sahaların bir çoğunda gece maç oynanmaya uygun. Süper Lig kulüpleri için zaten böyle bir sorun yok. Peki şartlar uygunsa neden böyle bir uygulamaya gidilmiyor bunu anlamış değilim.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaşlı futbolcular bu konuda çok şanslı

Hadi TFF 1 Lig için bu uygulamada haksızlık doğabilir. Zira TFF 1 Lig takımlarının bazılarının kendilerine ait statlarında gece maçı oynama şansları yok. Ama Süper Lig takımlarımızın tamamı maçlarını iftar sonrası pekala oynayabilirler. Ama sadece Başakşehir, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un maçları son iki haftadır 20:30’da başlıyor. Peki diğer takımların günahı ne, O takımlar da oynayan futbolcularını günahı ne?

Noel diye o haftaki maçları erteleyen bizim federasyonumuz değil mi? Bence de ertelenmesinde mahsur yok. Yabancı futbolcuların da değerlerine saygı gösterilmeli. Ama benim vatandaşımın haklarına da saygı gösterilmeli. Senin Müslüman futbolcuların oruç tutuyorsa, sende onların oruçlarına kolaylık sağlamak için maç saatlerini değiştirebilirsin. Ama bunu sadece 3-5 takıma uygulamayacaksın, tüm takımlara uygulayacaksın.

Yayıncı kuruluş hayır dese dahi masaya TFF yumruğunu vurmalı

Şimdi bazılarımız yayıncı kuruluş buna müsaade etmez diyeceklerdir. Teklif edilip, edilmediği dahi meçhul bir konu. Zaten orası tam bir muamma. Ama TFF masaya gerektiğinde yumruğu vurmasını bilmeli. Bugün İngiltere’de ve Almanya’da bazı haftalarda tüm maçlar aynı gün oynanıyor ve yayıncı kuruluşlar birden fazla kanal üzerinden tüm takımların maçlarını aynı anda canlı yayınlıyor.

Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor

Aslında bu olay biraz da Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor. Aslında çok merak ediyorum. Hiçbir futbol kulübümüz veya futbolcumuz bu konuda TFF’ye müracaat etti mi? İşte Ramazan ayına geldik, futbolcularımızdan oruç tutan var. Maç saatlerini iftar sonrasına göre ayarlama yapalım dedi mi?

Tabi biz bunları düşünüyor ve kaleme alıyoruz ama bazılarımızda bu kadar para alıyorlar. İşleri güçleri ne. Kazaya bırakmakla ölünmez diyebilir. Tabi ki böyle düşünenlere de saygımız var. Adamın bir senede aldığı maaşın en az 50 katını bir maçta prim olarak kazanan futbolcular var. Kaldı ki bunun yanında kendisi oruçlu olarak 8 saat çalışıyordur belki de.

Amaç burada bağcıyı dövmek filan değil. Sadece her türlü imkan varken bunları değerlendirip manevi değerlerimize de saygı göstermek. Bir futbolcu gündüz maç var diye neden orucunu kazaya bıraksın. O maçı geceye almış olsan o futbolcu orucunu tutmuş, ibadetini yapmış olacak.

Yahudi bir futbolcu için maç günü değiştirilmiş miydi?

Yanlış da hatırlıyor olabilirim, Süper Ligimizde oynayan Yahudi bir futbolcunun kefaret günü orucu tuttuğu için oynadığı takımın maç günü TFF tarafından değiştirilmişti diye hatırlıyorum. Nette araştırdım önce bulamadım. Daha sonra biraz uğraşınca doğru hatırladığım ortaya çıktı.. Bir dönem Sivasspor’da oynayan Balili adında İsrailli Yahudi bir futbolcu vardı. Sivasspor ile Ankaraspor maçı öncesi Sivasspor kulüp müdürü tarafından TFF’ye müraccat yapılmış ve maç günü değiştirilmiş. Ama bu konuda o dönemin TFF yöneticileri böyle bir şeyin olmadığını söyleyerek yaptıkları yazılı açıklamada “TFF’nin herkesin dini inançlarına saygı duyduğu, ancak programlarını önceden belirlenen takvim doğrultusunda ve futbolun gereklerine göre yaptığı” ifade edilerek adeta Sivasspor kulüp müdürünün açıklamasını yalanlamışlardı.

Öyle yada böyle. İstenirse maç saatleri değiştirilebilir. Önemli olan bunu dikkate alıp maç saatlerini Ramazan ayına uygun hale getirebilirler. Bugün oynanan Beşikaş-Hatayspor maçı öncesi futbolcular sahada ısınırken akşam ezanı okunması üzerine sahadaki birkaç futbolcu çimlerin üzerinde oruçlarını açtı. Ve on içim burkuldu. Umarım son birkaç maç özellikle Süper Lig’deki maçların saatleri değiştirilir.

Bir yanıt yazın