DOLAR 32,3373 0.17%
EURO 35,1256 -0.21%
ALTIN 2.238,70-0,20
BITCOIN 2084046-5.02133%
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

13:17

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Saç Dökülmesi Probleminin Çözümü Var!

Saç Dökülmesi Probleminin Çözümü Var!

ABONE OL
24 Kasım 2020 18:20
Saç Dökülmesi Probleminin Çözümü Var!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saç dökülmesinin demir eksikliği, genetik, hormonal problemler gibi birçok farklı nedenle gerçekleşebileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. MehtapKıdır, kadınlarda demir eksikliği ve stres, erkeklerde ise genetik faktörlerin bilinen en sık saç dökülmesi nedenlerinden olduğunun altını çiziyor. Saçı dökülen kişilerin protein yönünden zengin beslenmesini; saç derisine ve saça zarar verebilecek kimyasal içerikli ürünlerden uzak durması gerektiğini de hatırlatan Dr. Kıdır, “Şampuan seçimi yaparken şampuanın paraben içermemesine, pH değerinin ideal 5.5 pH değeri ile uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerektiğini” belirtiyor.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

Saçlı derimizde ortalama 100 bin adet saç teli bulunuyor. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 100-150 adet arasında saç teli dökülüyor ve banyo yapılan günlerde bu sayı daha da artabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır, temiz bir saçı elimizle çektiğimizde avucumuza 5-10 kadar saç teli geliyorsa saç dökülmesinden söz edilebileceğinin altını çiziyor. Saç telinin ömrünün üç dönemden oluştuğunu söyleyen Dr. Kıdır, bu dönemleri şöyle anlatıyor: “Büyüme evresi denen ilk evre yaklaşık 5-6 yıl kadar devam eder. Bu evrede saç her ay ortalama 1 cm uzar. İkinci evre dinlenme evresidir ve 2-3 hafta kadar sürer. En son evre ise dökülme evresidir. Dökülme evresindeki saç, fazla yıkama, fön gibi işlemlerle daha çabuk kaybedilebilir. Ancak dökülme evresine girmiş saçı kaybetmek kaçınılmazdır. Dökülen saçın yerine hemen büyüme evresinde yeni bir kıl folikülü oluşur. Bu döngü ömür boyu devam eder.”

Kadınlarda demir eksikliği ve stres, erkeklerde genetik faktörler saç döküyor

Bu normal döngünün dışında saçın ömrünü kısaltan ve hızlı dökülmeye sebep olan pek çok durumun olduğunun altını çizen Dr. Kıdır, mevsimsel saç dökülmesi olarak adlandırılan ve en fazla 2 ay kadar devam eden dökülmeler dışında kadınlarda demir eksikliği ve stres, erkeklerde ise genetik faktörlerin bilinen en sık saç dökülmesi nedenleri olduğunu hatırlatıyor. Dr. Kıdır, saç dökülmesinin hormonal bozukluklar, özellikle tiroid bezinin az ya da çok çalışması, deriyle ilgili hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, ateşli hastalıklar, ameliyatlar gibi başka nedenleri olabileceğine dikkat çekiyor.

Tedavinin ilk basamağı dökülmenin nedenini bulmaktır

Ayrıca çok sıkı, ağır diyetler ve yetersiz beslenme ve hızlı kilo kayıplarında da saç dökülmesi yaşanabileceğini anlatan Kıdır, “Boyalar ve renk açıcılar, fön gibi işlemlerle saçın aşırı ısıya maruz kalması, saçı sıkı bağlama ve sıkı boneler de saçın üst tabakasına zarar vererek kırılmalara ve kökten kopmalara neden olur. Saç dökülmesi sıklıkla dökülmeye neden olan etkenden 3-5 ay sonra başlayıp tedavi edildikten sonra da dökülmenin durması 6 ayı bulabilir. Tedavinin en önemli basamağı ise nedeni bulmaktır.

Bir şampuan çok köpürüyorsa içindeki kimyasallar fazladır

Bakımlı, parlak ve gür saçların hem kadın hem erkekler için özgüven kaynağı olduğunu söyleyen Dr. Mehtap Kıdır, saça yapılan bakımların, saç maskelerinin ve kimyasal içeriği düşük şampuanlar kullanmanın saç ve saç derisi için önemine dikkat çekiyor. Şampuan seçimi yaparken paraben içermemesinin, ayrıca şampuanın pH değerinin saçlı derinin doğal koruyucu tabakasının ideal değeri olan pH 5,5 olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kıdır, pH değeri 5.5 olmayan şampuanların deride kuruluk, tahriş, kaşıntı ve kepeklenmeye neden olabileceğini hatırlatıyor. Dr. Kıdır, “Bir şampuanın çok köpürmesi, o şampuanın iyi olduğu anlamına gelmez.. Saç kremleri saçı dışarıdan besleyerek kolay taranmasını, elektriklenmenin önlenmesini ve parlak görünmesini sağlar. Ancak saç kremleri sadece saç uçlarına uygulanmalı ve saç köklerine temasından kaçınılmalıdır. Saç kreminin deriye temas etmesi gözenekleri tıkayarak saç dökülmesine neden olabilir. Saça şekil vermek için kullanılan sprey, köpük, jöle gibi ürünler uygulandıktan sonra saç mutlaka aynı gün yıkanmalıdır. Temizlenmezse bu ürünler de kepeklenmeye, kaşıntıya ve saç dökülmesine neden olabilir” diyor.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.