Poor Things film incelemesi

Poor Things film incelemesi

“Yılın en ilginç, en iddialı ve en ilgi çekici filmi olan “Zavallılar”, En İyi Film, Yönetmen (Yorgos Lanthimos), Kadın Oyuncu (Emma Stone), Yardımcı Erkek Oyuncu (Mark Ruffalo), Uyarlama Senaryo, Sinematografi, Kostüm Tasarımı, Makyaj ve Saç Stili, Kurgu, Prodüksiyon Tasarımı ve Film Müziği olmak üzere 11 dalda Oscar’a aday oldu ve vizyona girdi.

Yunanistan’dan gelen yönetmen Yorgos Lanthimos, “Köpek Dişi” adlı filmiyle dünya çapında kendini tanıtmıştı. “Zavallılar”, İskoç yazar Alaisdair Gray’in romanından uyarlanmıştır. Roman, 19. yüzyılın sonlarında İngiltere’de başlayıp 20. yüzyılın başlarında yine İngiltere’de sona ermektedir.

Ancak, bu süreçte birçok ülkeye seyahat etmekteyiz. “Zavallılar” betimlemeleri oldukça zengin ve detaylı bir romandır. Romanla film karşılaştırması yapmak için romanı okumam gerekiyor ama maalesef okumaya fırsatım olmadığı için bu filmi yorumlarken izlediğim hali ve yönetmenin nasıl yorumladığı üzerinden yorumlayacağım.

Filmin konusuna gelince, hamile bir kadın köprüden nehir’e atlayarak intihar eder. Doktor Frankenstein dehası ve çılgınlığına sahip Dr. Godwin Baxter, kadını bulur ve önemli bir operasyon gerçekleştirir. Bu operasyonun ne olduğu ise henüz doğmamış bebeğin beyninin kadına nakledilmesidir. Böylece, yetişkin bedeninde bebeğin beynine sahip bir varlık ortaya çıkar. Adı Belle Baxter’dır.

Film, yetişkin bedendeki bu bebeğin büyümesini, kendini keşfetmesini, dünyayı öğrenmesini ve olgunlaşmasını anlatır. Bella, tüm bu yolculuğunda saf ve doğal bir mantıkla öğrenir ancak öğrendikleri, aslında her açıdan zayıf erkeklerin yönettiği bir dünyada olduğunu gösterir. Bella, bu süreçte önce bedenini, sonra cinselliğini ve giderek bu dünyadaki adaletsizliği keşfeder ve olgunlaşma sürecinde Bella’nın eğitimi çok çeşitli duraklara uğrar.

Bella’yı canlandıran Emma Stone’un oyunculuğunda ciddi bir ilerleme olduğunu görüyoruz. Lanthimos’un yönetiminde, tüm oyuncular çok iyidir. Lanthimos, görsel stilde Salvador Dali’nin eserlerinde dolaşıyormuş gibi olağanüstü dünyalar yaratmıştır. Bu stilde renkler, biçimler ve tüm tasarımlar, sizi bir rüyada dolaşıyormuş gibi etkileyici ve büyüleyici bir atmosfer sunar. Bella, saflığı ve güzelliğiyle kusursuz bir varlığı temsil eder. Onunla ilişkiye giren erkekler ise aynı oranda saf ve güzel değildirler tabii ki. Lanthimos, İngilizler’in sıra dışı ve cesur yönetmeni Ken Russell’ı hatırlatan bir film çekmiştir. Örneğin, gotik filmiyle tanıdığımız Ken Russell’ın kurduğu dünyalar kadar çılgın ve olağanüstü bir film.

Başlangıçta belki itici gelebilir ama giderek sizi içine çekecektir. Lanthimos’un filmi, ilk başta siyah beyaz bir bölümle Universal’ın korku klasiklerine bir gönderme yapar. Örneğin, 1935 yapımı “Doktor Frankenstein’ın Gelini” filmine. O filmde, Frankenstein’ın canavarına eş olarak yaratılan kadını oynayan Elsa Lanchester ile bu filmin ilk bölümünde Emma Stone’un performansları arasındaki benzerliği görmek mümkündür. En azından ben bu bağlantıyı kurabildim.

“Zavallılar”, özellikle kadın izleyiciler tarafından çok beğenileceğini düşünüyorum çünkü Bella Baxter’ın bakış açısının, günümüzdeki kadınların bakış açısıyla paralellik gösterdiğini düşünüyorum. Kuşkusuz, “Zavallılar”, yılın en keyifle izlenecek ve üzerinde tartışılacak filmlerinden biridir.”

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın