Pınar Çekirge “Hacer Yamalı nam-ı diğer Yankesici Kız…”

Pınar Çekirge “Hacer Yamalı nam-ı diğer Yankesici Kız…”

Senaryosunu Fuat Özlüer’in yazdığı, Türker İnanoğlu’nun yönettiği, Erler Film yapımı ” Yankesici Kız ” (1964) o dönem için, gördüğü ilgi ve sağladığı 4.000.000 TL’lik gişe hasılatıyla olay yaratmıştı.

Sevimli, duygusal, neşeli Çingene Kız filmlerinin başlangıcı sayabileceğimiz

” Yankesici Kız ” ın elde ettiği başarı üzerine 1965 yılında ” Yankesici Kız’ın Aşkı ” filmi ve 1968 yılında Türk- İran ortak yapımı olan ” Hırsız Kız ” beyaz perdeye aktarılmıştı.

” Yankesici Kız ” filminde Filiz Akın’ın Mehtap ve Yıldız Soydan isimli ikiz kardeşler yorumu, Hacer Yamalı karakterine attığı unutulmaz imza bugün bile değerini korumaktadır.

Ayrıca Saçaklı Raziye rolünde yine mükemmel üstü bir Mualla Sürer ve tabii, Ahmet Tarık Tekçe…Orhan Günşiray, Cüneyt Arkın, Avni Dilligil, Dursune Şirin, Necdet Tosun, Vahi Öz, Fatma Bilgen, Mine Soley’in de rol aldığı ” Yankesici Kız ” filmi, hiç kuşkusuz Filiz Akın Filmografyası’nın önemli filmlerinden biri olma özelliğini de korumaktadır.

 

Yeşilçam Sineması’nın başarılı örneklerinden biri olan, ” Yankesici Kız ” filmi 60. yaşında, restore edilmiş haliyle Erler Film YouTube Kanalı’nda izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.

Umarım, ” Yankesici Kız ” filminin renkli versiyonu olarak çekilen ” Hırsız Kız “‘ın İran’da kaybolduğu söylenen kopyaları da, bir gün bulunup, digital ortama aktarılır.

Hacer Yamalı’yı, İşportacı Kiraz’ı, sokak şarkıcısı Fadime’yi hiç unutmadık ki zaten.

Pınar Çekirge / Magazinname.com

Bir yanıt yazın