Pınar Çekirge “Bayanlar Baylar Dario Moreno ! “

Pınar Çekirge “Bayanlar Baylar Dario Moreno ! “

Teatro Rudius’un yapımcılığını üstlendiği, Kosta Kortidis’in yazıp, yönettiği ” Bayanlar Baylar Dario Moreno ” 7 Temmuz 2024 tarihinde (saat 15.00) Kartal Sanat Tiyatrosu’ nda ‘izleyiciye açık genel provayla ilk kez ramp ışıklarına çıkacak.

Öncelikle belirtmeliyim, gerçek bir tekst-obur olarak, Kosta Kortidis imzalı piyeslerin hemen tümünü okumuş biriyim. Hatta “Kosta Kortidis Piyesleri” üstbaşlığı altında bir kitap projesi bile var nicedir aklımda.

Laf aramızda, şimdilerde yirmi sekizinci piyesini yazıyor…hızına erişmek mümkün değil.

” Sahne eylemi ve sözün büyüsüyle okuru/izleyiciyi yepyeni kıtalarda dolaştıran bir tiyatro insanıdır.Kosta Kortidis.Oyuncu, Yönetmen, Yazar, Manavgat Kent ve Tiyatro Rudius’un Genel Sanat Yönetmeni…O’nun eserleri hep günceldir, tiyatro yazınının satır başlarındandır,” diye başlayacaktım şimdi anlatmaya, vazgeçtim.

Aslında Kosta Kortidis sahneye taşıdığı her eserinde bir seyahatten dönerken, tezgahında ( bavulunda mı, desem ) çoktan şekillendirdiği, capcanlı, taptaze imge ve imgelem iklimlerine doğru bir seyahate çıkar …zaten, kim ne derse desin, şu an’a kadar yazdıklarıyla klasikleşmiş, yarına kalmış bir oyun yazarı o. Geleceğin izleyicisine, tiyatro araştırmacısına, piyes okuruna ses ve yankı olan bir sanatçı.

Post-modern zamanlardan esen bir rüzgâr.

Farkındayım, Kosta Kortidis’i anlatmak zor.Ya da benim harcım değil.

Şimdi düşünüyorum da, Kosta Kortidis gibi yapıtlarında psikolojinin, güncelin, tarihin, felsefenin izdüşümlerini bulacağımız, en katı gerçekleri estetize ederek, insanın sesini sahneye emanet eden safkan oyun yazarları az yetişiyor. Dahası tiyatro edebiyatına getirdiği biçim, öz, kendine mahsus üslubu, dile gösterdiği özen, repliklere, şarkı sözlerine kattığı zeka ve ironiyle, yeni eğilimlere, gelişmelere, açılımlara imkan tanıyan çalışmalarıyla son dönem tiyatromuzda bir atar damar konumunda…

” Bayanlar Baylar Dario Moreno ‘ yirmi yedinci oyunum. Sahneye koyduğu her oyuna özgün müzik yaptıran tek yönetmen benim. Her oyunuma söz yazıyorum, beste yaptırıyorum. Türk Tiyatrosu’nda böyle bir şey yok. Biz, eş yapımcı dostum Akın Kaplan ile beraber, bir prodüksiyon tiyatrosuyuz, bu nedenle her şeyimiz profesyonelce hazırlanmak zorunda. Kostümü, müziği, stüdyosu, dekoru…bu oyunun maliyeti 22.000 Euro. .Altınıı çizerek tekrarlıyorum, biz kaliteden taviz vermeyen bir özel tiyatroyuz.”

Prova boyunca sahnede bizleri Dario olduğuna inandıran aktör yerini, Yapımcı, Genel Sanat Yönetmeni Kosta Kortidis’e bırakmıştı.

” Tiyatro denildiğinde gözüm başka şey görmez oluyor…ne yapayım, elimde değil. ”

 

Fotoğraf : Gülay Oktar

 

Bir yanıt yazın