Orhan Ertanhan kimdir?

Orhan Ertanhan kimdir?

Orhan Ertanhan 1952 yılında Sinop’un Ayancık ilçesinde dünyaya geldi .Maarif koleji mezunu olan Ertanhan üniversite tercihini Marmara Üniversitesi’nden yana kullandı. Eğitimini tamamladıktan sonra 1976 yılında TRT tarafından açılan spikerlik sınavına müracaat etti. . 6 bine yakın kişinin başvuru yaptığı sınavda önce ilk aşamayı başarıyla geçtikten sonra 150 kişi ile birlikte ikinci elemeye kalan Orhan Ertanhan ikinci elemede de başarı göstererek ilk 27’ye kaldı.

Orhan Ertanhan 2 aylık eğitim sonrasında 1977-79 yılında redaktör spiker sınavına girdi ve redaktör spikeri oldu

Yıllar 1980’i gösterdiğinde Orhan Ertanhan TRT ekranlarında haber sunmaya başladı ve ilerleyen dönemlerde de yöneticilik yaptı. Uzun yıllar TRT’de spor müdürü ve haber başkan vekili olarak hizmet veren başarılı sunucu bu dönemde aynı zamanda belli üniversitelerde bazı dershanelerde dersler vermeye başladı.

Yılların deneyimi ona büyük başarıların kapısını sonuna kadar açıyordu. Artık sadece TRT olarak Türkiye’de haber sunmakla kalmıyor aynı zamanda da yabancı dili mükemmel olduğu için o dönemdeki hükümet başkanları yurt dışı gezilerinde özellikle kendisini tercih etmeye başladı.

Yine o dönemlerde 1980’den itibaren 1990’lı yılların ortasına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yapılan tüm canlı yayınları sunan Orhan Ertanhan rahmetli Turgut Özal’ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı törenlerinden 1985 yılındaki Ronald Reegan ile Gorbaçov arasındaki zirvesini takip eden, 1991 yılında da Körfez Savaşı sırasında Erdal İnönü’nün arabuluculuk misyonuyla özel uçakla Saddam Hüseyin’e giden özel uçakta bulunan 5-6 gazeteciden biri olarak da büyük bir başarıya imza atmıştır.

Orhan Ertanhan ülkemizde özel televizyon kanallarının açılmaya başlamasını ardından 1993 yılında TRT’den istifa ederek HBB Televizyonu’nda Haber Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olmuş ve ardından ekibiyle birlikte Kanal D televizyonunun ilk kurucuları arasında yer almıştır ve kanaldaki ilk haber bültenini de kendisi sunmuştur.

Kanal D’den 1997’de ayrılan Orhan Ertanhan tekrar ilk yuvası TRT’ye dönmüş ve İstanbul Bölge Müdürlüğü görevi yapmış ve 2008 yılında TRT’den emekli olmuştur.

Orhan Ertanhan defalarca Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere çeşitli medya kuruluşları tarafından “Yılın en başarılı gazetecisi” ve “Yılın en başarılı haber spikeri” ödüllerini de kazanmıştır.

Orhan Ertanhan ilk eşi Fügen Ertanhan’ın doğum yaparken hayatını kaybetmesi üzerine 1981 yılında ünlü tiyatrocu Derya Baykal ile evlenmiş ve 10 Ekim 1986 yılında boşanmıştır. Üçüncü evliliğini de Nilgün Polat ile yapan Ertanhan’ın bu evliliği de kısa sürmüş 1992 yılında da Vakıfbank voleybol takımının Romen oyuncusu Monika Susman ile evlenmiştir.

 

Raif Akyüz /magazinname.com

Instagram: @raifakyuzoffical

Bir yanıt yazın