Netflix gerçekten eşcinselliği özendiriyor mu?

Netflix gerçekten eşcinselliği özendiriyor mu?

Eşcinsel karakterler Netflix yapımlarında neden fazla yer alıyor?

Tartışmasız dünyanın en büyük iki dijital film ve dizi platformlarından birisi bana göre Netflix’tir. Sinema ve dizi filmlere ilgi duyan birisinin bana göre bugüne kadar bir Netflix yapımı izlememesi neredeyse imkansız gibi geliyor.

Dizilerinde ve filmlerinin belli bir kısmında eşcinsel karakterlere yer vermesinden dolayı Netflix ülkemizde belli bir kesimden ciddi tepki gördü. Hatta görmeye devam ediyor. Tüm bunların yanında bazı Arap ülkelerinde daha önce eşcinsel karakterlerin olduğu dizi ve filmleri yayınlayamayan Netflix şimdi bu engeli de yavaş yavaş aşıyor.

Suudi Arabistan hakkında iddialar doğru mu?

Zira Netflix’in 2019 yılında Cemal Kaşıkçı cinayeti ile alakalı bir programın yayından kaldırılması karşılığında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın yasalara aykırı sahneler içeren dizilere izin verildiği iddia edildi. Bu konuda ortaya atılan iddia ne kadar gerçek ne kadar doğru bilinmiyor.

Eşcinselliğe toplumumuzun büyük bir kısmı tepkili olmakla birlikte son dönemlerde eskisi kadar tepki gösterilmediği de bir gerçek. Bugün birçok eşcinsel sosyal medya fenomenimiz var. Ve bu fenomenleri hem kadını, hem erkeği herkes takip ediyor. Hoşumuza gitse de, gitmese de toplumumuzun bir gerçeği aslında eşcinsellik. Bunun dizilere taşınıyor olup olmaması hiçbir şeyi değiştirmiyor ki? Netflix sadece bunla bizleri yüzleştiriyor. Dizide bir karakter eşcinsel diye kimse bende kalkıp eşcinsel olayım demez.

Eşcinselliği küçük çocuklara açıklamak gerçekten zor

Ama birde olayın şu yanından bakmak lazım. Netflix’in gerçekten birçok yapımında eşcinsellik unsurları var. Tamam kabul ediyoruz bu toplumumuzun istesek de, istemesek de bir gerçeği ama bu kadar da göz önünde olmaması lazım. Ailesiyle birlikte dizi izleyen küçük bir çocuğa aniden çıkan bir eşcinsel sahneyi nasıl açıklayabiliriz?.

Tabi ki bazı film ve dizileri izlerken daha başında bu tarz bir karakterin o dizide canlandırıldığını bildiğimizde bunu çocuklarımızla birlikte izlememiz sakıncalıdır. Bu benim şahsi fikrim. Düşünsenize 4-5 yaşlarındaki çocuğunuzla birlikte bir film izlerken iki erkek dudak dudağa öpüşüyor. Ve çocuğunuz size dönerek bunu sorduğunuzda bunu hangi kelimelerle ona anlatabilirsiniz?

Bana göre yukarıda da belirttim Netflix eşcinselliği özendirmek amaçlı yapmıyor. Aksini düşünenlerin büyük bir kısmının muhafazakar kişiler olduğunu düşünüyorum.  Kaldı ki bu iş biraz da arz talep meselesi. Bu tarz şeyleri izlemek istemeyen, karşılaşmak istemeyen Netflix izlemez olur biter.

Bu tartışma ülkemizde uzun yıllar sürecek gibi gözüküyor. Kimilerine göre Avrupa ülkesi olmamıza rağmen kafamız Arap kafası. Kimilerimize göre hala toplum olarak cinselliğe aç bir ülkeyiz. Ama şu bir gerçek ki Netflix dizilerindeki ve filmlerindeki eşcinsel karakterlerin bir benzerleri belki de çevremizde vardır. Ama bu gerçeği bizlere söyleme cesareti bulamıyor olabilir mi?

Bir yanıt yazın