Club Marvy, Necla Rüzgar’ı ağırlamaya hazırlanıyor. 2017’den bu yana, Mayıs ile Ekim ayları arasında düzenli olarak Türkiye çağdaş sanatından pek çok sanatçıya yer veren Atelier Marvy, 25 Ağustos – 20 Eylül tarihleri arasında Necla Rüzgar’ın “Bir Kuş ile Bir Balık Aşık Olursa Yuvalarını Nereye Yaparlar” başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sergiye adını veren şiirsel soru, temel ya da yaşamsal farklılıkları olan varlıkların eşitlenebilme olasılığını araştırıyor. Sergideki eserler, yalnızca masallarda gerçekleşen imkânsız aşkların ektiği o tohumu yeşertiyor. Tüm görüş ve sınıf farklılıklarının ötesinde ütopik bir birleşmenin imgelerini üretiyor. Sorunun cevabına değil, yalnızca kırılgan varlıklar arasındaki karşılaşmanın kendi gücüne odaklanıyor.
Sergide, sanatçının Mayıs 2021’de Ankara’da ve Kasım 2021’de Kassel’de açılan iki başlıca kişisel sergisine ismini veren “Her Sayfada Adım Yazılıydı” dizisinden görülmemiş desenler, 2022’den başlayarak üzerinde çalıştığı yeni suluboyalar ile bir araya geliyor. Rüzgar’ın karşılıklı yansımalar ve birbirinde çoğalmalar üzerine araştırmalar yaptığı yeni boyaları, olağan olanın, başkasıyla iç içe geçtiğinde nasıl olağandışı oluverdiğini, yalnızca şiirlere ya da masallara göndermeler yaparak değil, insanlık tarihinin katliamlarını da hatırlatarak resmediyor.
“Bir Kuş ile Bir Balık Aşık Olursa…” sergisi izleyiciye, aynı zamanda Necla Rüzgar’ın heykelsi seramikleri ile de ilk kez karşılaşma fırsatı yaratıyor. Seramikler, tıpkı Rüzgar’ın ‘çok kalpli varlık’ları gibi, ilk bakışta sıradan ya da gündelik görünüyor, oysa bir kasesini kucakladığınızda içinde âdeta bir mağaranın duvarları canlanıyor.
Sanat çalışmalarını rezidans programı kapsamında bir süredir Club Marvy’de sürdüren Necla Rüzgar’in “Bir Kuş ile Bir Balık aşık Olursa…” sergisi, 20 Eylül’e kadar Atelier Marvy’de sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca Club Marvy misafirleri iki farklı atölye gerçekleştirecek olan sanatçıyla çalışma imkanına sahip olacak. Club Marvy, sanata verdiği değer ile sezon boyunca Atelier Marvy’de farklı sergilere yer verirken, yemyeşil bir doğanın içerisinde, sakin bir lüks anlayışı sunan Club Marvy’de misafirler, sanatın farklı disiplinlerinde üretilmiş eserler ile buluşmaya devam edecek.
Necla Rüzgar Hakkında:
Necla Rüzgar, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Profesör olarak görev yaparken, aralarında İstanbul, Mardin, Diyarbakır, Berlin, Zürih, Lyon ve Seul’un bulunduğu kentlerde resim, heykel, fotoğraf ve videolarını sergiledi. Eserleri Akademi der Künste Berlin’de ve National Museum of Contemporary Art Bükreş’te izlendi. İsviçreli küratör ve sanat eleştirmeni Susann Wintsch ile Chris Bünter’in ev sahipliği yaptığı, Zürih’te gerçekleşen Salon Blanche’ın ilkine davet edildi. Wintsch 2017 yılında, São Paulo’dan Paola Junqueira ile Necla Rüzgar arasında düşünsel ve estetik ortaklıklara dikkat çeken “Vertical Dialog” sergisini yine Zürih’te, Galerie Widmer’de düzenledi. Necla Rüzgar, 2016 yılında Museum Für Neue Kunst’ta gerçekleşen Ayşe Umur, Agah Uğur Koleksiyonları sergisi: “Freund Schafts Spiel”de ve 2017’de Stadtkino Basel’de gerçekleşen “The Compiler Screenings”de yer aldı. 2018 yılında Deniz Artun küratörlüğünde Galata Rum Okulu’nda açılan sergisi “Çok Kalpli Varlık” bir retrospektif niteliğindeydi. Ardından, aynı sergiden seçilen yakın tarihli eserleri, Lyon Bienali paralel etkinliği olarak Galerie Henri Chartier’de düzenlenen “Éloge de la Curiosité” sergisine davet edildi. Sanatçının “İç Fauna” eseri, İstanbul Modern’in “Şimdinin Peşinde” başlıklıklı koleksiyon sergisinde iki yıl boyunca izlendi. Rüzgar 2021’de, Grimmwelt Museum Kassel’in koleksiyonuna eşlik edecek çağdaş sanatçılara ayırdığı galerisinde 100 parçalık bir sergi hazırlamaya davet edildi. Kasım 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında devam eden “My Name Was Written on Every Page” başlıklı sergi, aynı adlı desenler ile sanatçının arşivinden sulu boyaları bir araya getirerek, yirmi yılı aşkın üretiminin omurgasını uluslararası izleyiciler nezdinde yeniden ördü. Necla Rüzgar’ın eserleri son olarak 2022 yılının Eylül ayında, İsviçre’de Kunstmuseum Thun’da açılan “The Other Kabul: Remains of the Garden” başlıklı sergide, 20 farklı ülkeden sanatçılar ile birlikte gösterildi. Serginin küratörü Susann Wintsch, bir bahçenin mikrokosmosunu, dünyadaki politik atmosferin bir metaforu olarak kuran serginin merkezine Rüzgar’ın eserlerini yerleştirdi.