Gülay Bilge kimdir?

Gülay Bilge, geleneksel keçe sanatımızı Kültür Bakanlığı'nın destekleri ile tüm dünyaya tanıtmaya devam ediyor...

Gülay Bilge kimdir?

Gülay Bilge, Konya doğumlu olup, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları’dan mezun olmuştur. Çalışma hayatını tekstil sektöründe tamamlamış ve sanat faaliyetlerine  TC. Halk eğitim Merkezlerinde ve çeşitli Sanat Merkezlerinde Türk El Sanatları ile Geleneksel Keçe yapımı üzerine eğitimcilik yaparak ve sergiler açarak geçirmektedir.  Türkiye genelinde 40 ilde Geleneksel El Sanatları Eğitim seminerleri vermiş ve Uluslar Arası Festivallerde yer almıştır.  Gülay Bilge, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Keçe Sanatçısı olup,  TC Kültür Bakanlığı GESAM (Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) kurumu üyesidir.

Türklerin Ata mesleği olan keçe yıllarca kepenek ve yer yaygısı olarak, tarihte kullanılmış en eski kumaş türüdür.

Yünün yumuşak, sıcak yapısı ve insan sağlığındaki önemi,  keçenin mistik yönü, kececi bir ailenin ferdi olarak kendisini keçe sanatının içinde bulan ve çalışırken zamanı nasıl geçtiğini bilmediğini söyleyen Bilge bu sanatı gelecek nesillere taşımak için yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yaparak sergilere ve sempozyumlara katılmaktadır.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Halk Kültürü  keçe sanatçısı Gülay Bilge  doğal bir malzeme olan keçeyi zahmetli bir çalışma ile severek ve mutlu olarak ,  3 boyutlu yorumlayarak dikişsiz tek parça giyilebilir ürünler olarak  ve her biri değişik anlamlar taşıyan geleneksel desenler süsleyerek ürettiği ürünleri gittiği her yerde sergilemekte olup, 21-29 Eylül 2019 tarihleri arasında Balkanlar’da 7.Uluslararası Türk Kültürleri ve Sanatlarını Tanıtma Sempozyumuna katılara Borna-Hersek’te Gazi Hüsrev Paşa Hamamı Boşnak Enstitü Binası ve Sırbistan Niş Üniversitesi’nde Keçe sanatını Workshoplar yaparak sanatseverlerle buluşturmuştur.

Birçok festivale eserleriyle damga vurdu

Gülay Bilge, 2012 de ”Yünün Su ve Sabunla Dansı” adlı ve 2019 da ‘’Doğanın Sunduğu Yünün Su ve Sabunla Dansına Davet II’’  kişisel sergi Balat Kültür Evinde , Canada Montréal kişisel , Amerika Atlanta kişisel sergisini açmıştır..Türkiye genelinde yüze yakın ilde karma sergi, Femin-Art & Tuzla Belediyesi Uluslar Arası Sanat Festivali, Trabzon Femin-Art Uluslar Arası Sanat Festivali, Bahreyn 2013 Nakkool City Summer Festivali, Kıbrıs 1.Uluslar arası Sanat Festivali, Akdeniz Üniversitesi ve Gürcistan Ivana Üniversitesi  ll.Uluslararasi Türk Kültür ve Sanatları Tanıtma Çalıştayı, Antalya Uluslararası Sempozyum ve sergisi, Yalvaç Festivali Kapsamında Keçe Çalıştayı, Balkanlar 7. Uluslarası Türk Kültür ve Sanat Tanıtma Çalıştayı ve Sempozyumu , Gesam Arnavutluk, Polonya, Azerbaycan -Nahçıvan, İran, Ukrayna, Lübnan, Selçuk Üniversitesiyle iki kez Almanya , Paris, Macaristan, Bulgaristan ve Tacikistan Karma sergilerine katılmıştır.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın