Emin Yaşar yazdı; Moronoglar

Başarılı oyuncu ve yönetmen Emin Yaşar, "kadına şiddeti" bu haftaki köşe yazısında kaleme aldı

Ne dir bu kadınların erkek elinden çektiği? İki kelam eyleyelim mi müsaade buyurursanız?

Yanlış hatırlamıyorsam Dedem Korkut boy boyladı, soy soyladıydı bir hikayatında… Evlilik öncesi ritüeli için “önce güleşirler, sonra emişirler” buyurduydu büyük oz’an.

“Önce güleşmek…” Er kişi hatunla halvet mi olmak istiyor, önce güreşip sırtını yere getirecek. Hak edecek, rüştünü ispat edecek yani. Yok öyle yattığın yerden “doğuştan kıyaklı burun farkıyla” ipi göğüslemek.

Burada asıl dikkat celbeden husus “emişmek” fiili… “Em” öz Türkçe’de kadın cinsel uzvu, bugün “e” “a”laşmış. Atalarım cinsel birlikteliği kadının cinsel uzvu üzerinden tarif etmişler. Doğal… Doğuran da o, gen transferinde baskın olan da o. Büyükler en iyisini bilmiş yine…

Bunun sosyo-politik tarafı var bir de. Kadına kimse bir şey bahşetmiş falan değil… Kadın hayatın merkezi “barbar” Türklerde. Bir kere “katun/hatun” o, yani imparatoriçe… “Avrat/avret” yani ayıplı yer filan değil.

Gel zaman git zaman eril kültür galebe çalmış, uzun mevzuu… Dile de yansımış bu durum, eril dil sarmış ortamları. “Emişmek” olmuş mu sana “si…mek”. Küfür falan zannetmeyin, erkek zaviyesinden vuslata ermenin cinsel hali… Ne de olsa pirimiz Dedem Korkut uluğ oz’an.

(Galat-ı meşhura teslim olarak oto sansür uyguladım, o ayrı ve işte bunlar hep edep…)

Er kişi, iktidarı ele alır da durur mu? Hayatı çıkıntısıyla tarif etmeye başladığından beri her şeyin ırzına geçebileceğini düşünmeye başlamış, geçmiş de… Damacanaya falan şaşırmanıza şaşırıyorum azizim. Öğrenilmiş öküzlüktür bu ve öküzün dünyası görebildiği yer kadardır netekim.

“Madem muktedirim ben” demiş er kişi, “hükmüm altında ki de bana zimmetlidir” demeye başlamış hızını alamayarak. Namus, mamus hep iktidar meselesi. İktidarsızlık mevzuunu hatırladınız mı? Yine aynı terane.

Velhasıl, “kadın bize emanettir” diyebilenler sorunun sebebini sorunun argümanıyla açıklamaya çalışanlardır, itibar etmeyin.

Bu arada, si…meyin sevişin… Bu devirde geçtim kadının üstünlüğünü, eşitliğe sahip çıkın bari. Kıymetlidir…

Bir yanıt yazın