Dökme Kimyasal Madde Taşımacılığı Neden Önemli?

Pek çok farklı sektörde aktif bir şekilde kullanılmakta olan kimyasal maddeler üretim süreçlerinin en önemli unsurlarından biridir. Yapısal özellikleri dolayısıyla tehlikeli madde kategorisine giren kimyasal maddelerin çok dikkatli bir şekilde taşınması gerekir. Bu yüzden kimyasal maddelerin taşınması süreci yasal olarak belirlenmiş prosedürlere uygun bir şekilde yapılmalıdır.

Dökme Kimyasal Madde Taşımacılığı Neden Önemli?

Son yıllarda üretim bazında kimyasal madde kullanımının artması dolayısıyla kimyasal maddelerin taşınmasına ilişkin çeşitli alternatifler geliştirilmesi gerekliliği doğmuştur. Dökme kimyasal madde taşımacılığı bu doğrultuda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Tet Global dökme kimyasal madde taşımacılığı ve Bulkhaul tank konteyner hizmetleri ile sektörünün önde gelen isimlerinden biri olarak lojistik gereksinimlerinizi üst düzey kalite ve güvenilirlikle karşılar.

Dökme Kimyasal Madde Taşımacılığı Neden Tercih Edilir?

Lojistik sektöründe en çok tercih edilen yöntemlerden biri, dökme kimyasal madde taşımacılığıdır. Bu hizmet öneminin yanı sıra taşıma hizmetinin konusunu oluşturan maddelerin yapısal özellikleri gereği dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Bunun temel nedeni, dökme kimyasal maddelerin yapısal özellikleri dolayısıyla kolay etkileşime girebilmesi ve çevresel zarara yol açabilmesidir.

Canlı varlıkların da çevrenin de zarar görmesine neden olmayacak şekilde taşınması gereken kimyasal maddeler dökme kimyasal madde taşımacılığı sayesinde güvenilir ve sorunsuz bir şekilde taşınabilir. Ancak bu standartların sağlanması için dökme kimyasal madde taşımacılığı özel olarak yetki verilmiş araçlarla yapılmak zorundadır. Araçların Avrupa standartlarına uygun olması çok önemlidir. Olası bir aksilik yaşanması halinde bireylere ya da çevreye zarar verilmeden sürecin tamamlanmasına imkan veren araçların yanı sıra taşımacılık hizmetini veren kişi de belirli eğitimlerden geçmiş ve donanımlı olması gerekir.

Dökme kimyasal maddeler özel olarak korunmamaları halinde doğaya, insanlara ve tüm canlılara önemli ölçüde zarar verebilir. Bu yüzden özel koşullarda muhafaza etmelerine ve insanlarla doğrudan temas etmemesine özen gösterilmelidir. Çünkü insanlarla temas edilmesi halinde ölümcül sonuçlara kadar varabilen etkilerle karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle dökme kimyasal madde taşımacılığı titizlikle yapılmalıdır.

Dökme kimyasal madde kategorisinde yer alan ürünler pek çok sektörde aktif bir şekilde kullanıldıklarından sevkiyat açısından yoğun talep görürler. Korunaklı yerlerde muhafaza edilen dökme kimyasal maddeler şehirler arası ve ülkeler arası sevkiyatlarla taşınabilir. Bu ürünlerin gönderiminin normal sevkiyatlarla yapılması mümkün değildir. Taşınmaları için özel olarak belirlenen araçlara ve yetkili personellere ihtiyaç duyulur. Bu nedenle kimyasal madde taşımacılığı yapan firmalar, bu bilince sahip olarak hareket etmek zorundadır. Ayrıca dökme kimyasal madde taşımacılığı yapan firmaların uzmanlığından ve deneyiminden emin olunmalıdır.

Tehlikeli madde lojistiği olarak da adlandırılan dökme kimyasal madde taşımacılığı hizmetinin mükellefiyeti yalnızca ürünlerin güvenliğini sağlamakla sınırlı değildir. Çevre bilincinin göz önünde bulundurulması da çok önemlidir. Canlıların ve çevrenin zarar görmemesi anlayışını esas alan bu lojistik türünde, tehlikeli maddelerin depolanması sırasında nasıl dikkatli davranılıyorsa aynı özen taşımacılık sırasında da gösterilmeli, mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.

Dökme Kimyasal Madde Taşımacılığı Standartlara Uygun Olmalıdır

Dökme kimyasal madde taşımacılığı standartları ADR ile belirlenmiştir. Avrupa’yı kapsayan bir anlaşma olan ADR, kimyasal maddelerin taşınması sürecinin güvenilirliğine odaklanır. Dökme kimyasal maddelere ilişkin kara yolu taşımacılığı belirli kurallarla sabitlenmiştir. Lojistik firmaları dökme kimyasal madde taşımacılığı yapabilmek için ADR sertifikası almalıdır. ADR sertifikası olmadığında taşıma işlemlerinin gerekli güvenilirlik ile gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Aynı şekilde taşımacılık sırasında görev yapan personel bazı eğitimlere tabi tutulmuş olmalıdır. Eğitimlerin ADR çerçevesinde yapılması dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Buna ek olarak taşımacılık hizmetleri sırasında kullanılacak olan tüm araçların yetkinliği ve uygunluğu ADR koşullarına göre belirlenmelidir.

Genel olarak etkileşime girebilen ya da başka bir nesneyle temasa geçtiğinde tehlike arz etmesi riski bulunan ürünler dökme kimyasal maddelerin içerisinde yer alır. Fikrin asit, nitrogliserin, organik peroksitler ya da radyoaktif maddeler kimyasal maddeler arasında sayılabilir. Buna ek olarak aşındırıcı özelliğe sahip ürünler ve bulaşıcı maddeler dökme kimyasal madde taşımacılığı hizmeti kapsamında sevk edilirler.

Dökme kimyasal maddeler, Bulkhaul tank konteyner olarak da bilinen özel konteynerlerle taşınmalıdır. Yangına dayanıklı olan konteynerler hava ve su geçirmedikleri gibi sızdırmazlık yapmazlar. Bulkhaul tank konteynerlerin en önemli özelliklerinden biri iç kısmında, tehlikeli maddelerin taşınması amacıyla ihtiyaç duyulan drenaj sistemi ve sıcaklık kontrolü gibi donanımlar bulunmasıdır.

Dökme kimyasal madde taşımacılığı kapsamında; solvent bazlı kimyasal maddeler, beton katkı maddeleri, madeni yağlar, kalorifer yakıtları, su bazlı kimyasal ürünler, sanayi sektöründe kullanılan yağlar, fuel Oil, benzin, diğer toz ya da sıvı kimyasal maddelerin taşınması hizmeti verilebilir.

Tet Global ADR standartlarına uygun hizmet vermesini sağlayan profesyonelliği ile lojistik faaliyetlerinde kalitenin temsilcisidir. Avrupa’daki tüm noktalar arasında güvenli, kaliteli ve çevre dostu dolaşım sağlayan Tet Global kimyasal madde taşımacılığının ne kadar titizlik gerektiren bir süreç olduğunun bilinciyle hizmet vermektedir.

 

Bir yanıt yazın