Vidalı diş olarak da adlandırılan implant yapımı pek çok farklı aşamada tamamlanır. İmplantların hastanın eksik olan dişinin ya da dişlerinin yerine yerleştirilmesi, ardından çene kemiği ve vücutla uyumlanması için belirli bir süreye gereksinim duyulur. İmplantlar titanyum ve tamamen vücuda uyumlu materyaller kullanılarak üretilirler.
İmplant tedavisi işlevsel ve pratik bir diş hekimliği prosedürü olmakla birlikte her hastaya dental implant yapılması söz konusu değildir. Bu nedenle implant tedavisi uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki karar, her hasta özelinde verilmelidir. Bu kapsamda öncelikle hastanın fiziksel ve radyolojik muayenesi tamamlanır. Hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar ve kronik hastalıkları olup olmadığı belirlenir. Hastanın çene kemiğinin yapısı ve genel sağlık durumu kontrol edilir. Çene kemiğinin implant tedavisi için uygun olmadığı tespit edilirse öncelikle çene kemiğinin güçlendirilmesine yönelik prosedür planlanmalı ve uygulanmalıdır.
İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için hastaya anestezi uygulanır. Çekilmesi gereken bir diş bulunuyorsa öncelikle çekim işlemi yapılır. İmplantın yerleştirileceği çene kemiğinde küçük bir oyuk hazırlanarak implantın yerleştirilmesi işlemi tamamlanır. İmplantın üzeri diş etiyle örtüldükten sonra birkaç dikişle kapatılır.
Bu işlemin ardından, yerleştirilen dental implantın çene kemiğiyle bütünleşmesi için belirli bir süre beklemek gerekir. Bu süre tedavinin uygulandığı kişinin genel sağlık durumuna, yaranın iyileşme ve implantın bütünleşme hızına göre değişiklik gösterebilir. “İmplant ne kadar sürer?” sorusuna yanıt verilirken işlemler arasındaki bekleme sürelerini de dahil etmek doğru bir bilgilendirme yapmak için önemlidir.
Bu süreçte hasta, ağız içerisinde bir yara dokusu olduğunun bilincinde davranmaya özen göstermelidir. İmplant yerleştirme işleminin neden olduğu travmanın ve beslenme düzenindeki değişikliğin etkisiyle bu süreçte bağışıklığın düşmesi riski olabilir. Bu nedenle hasta ağız ve diş sağlığını da genel sağlığını da korumaya odaklanmalıdır. İki ila altı ay arasında değişiklik gösteren bu süre içinde hastaya geçici diş uygulanabileceği gibi yaranın durumuna göre bölgenin açık bırakılması da tercih edilebilir.
Bir sonraki adım implanta uygulanacak kaplama için dayanak hazırlanması ve yerleştirilmesidir. Daha sonra bölgenin iyileşmesi için yeniden beklenmesi gerekir. Bu bekleme süresi ortalama iki hafta olsa da pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Çene kemiği ve diş eti dokusu hazır hale gelince yeni dişin takılması sürecine geçilir. Dişin hangi materyalden yapılacağı ve ölçüsü belirlenir. Diş kişi özelinde hazırlandıktan sonra kullanılan diş türüne göre farklı şekillerde implanta yerleştirilir.
Sayfa: https://www.nazannurarik.com/blog/implant-nasil-yapilir-kimler-icin-uygundur/
Diş Beyazlatma: İdeal Diş Beyazlığına Kavuşmanın Konforlu Yolu
Çeşitli nedenlerle dişlerde meydana gelen renklenmeleri ve lekelenmeleri gidermek için estetik bir diş hekimliği prosedürü olan diş beyazlatma yani bleaching’den faydalanılabilir. Diş beyazlatma işlemi, diş taşı temizliği işleminden sonra uygulanan polisaj işleminden farklıdır. Alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerinin hasta özelinde planladığı ve uyguladığı diş beyazlatma işlemleri ile dişlerin kendi renk tonunu 2-3 ton kadar açmak mümkündür.
Diş beyazlatma ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanabilir. Hangi yöntemin uygulanacağı hasta özelinde belirlenir. Ofis tipi diş beyazlatma daha kısa sürede daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir yöntem olup diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma hastanın ev ortamında kendisinin uyguladığı bir yöntemdir. Ancak tedavinin planlaması diş hekimi tarafından yapılır. Diş hekiminin hasta özelinde verdiği şeffaf plaklar ile yine diş hekiminin ne kadar kullanılacağını belirttiği diş beyazlatma jeli kullanılarak uygulanan bu yöntemdeki diş beyazlatma jellerinin etkisi daha düşüktür.
Sayfa: https://www.nazannurarik.com/blog/dis-beyazlatma-nasil-yapilir-kimler-icin-uygundur/
Diş Beyazlatma Güvenli mi?
Uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından, hasta için uygun yöntemler kaliteli malzemelerle uygulandığı takdirde diş beyazlatma güvenlidir, dişlere hiçbir şekilde zarar vermez. Yani diş beyazlatma işleminin dişlerde kalıcı hasara ya da yapısal herhangi bir değişikliğe yol açması söz konusu değildir.
Diş beyazlatma işlemi kapsamında uygulanan diş beyazlatma jelleri, doğrudan diş minesinin içindeki küçük mine partiküllerinde bulunan sıvıyı ağartır. Bu sıvı ağarınca doğal olarak dişler de beyazlar. Üstelik ağartma amacıyla kullanılan malzemelerin diş dokusu açısından bir zararı yoktur. Diş beyazlatma, dişler çeşitli nedenlere bağlı olarak sarardığı takdirde tekrar uygulanabilen bir işlemdir.
Her ne kadar diş beyazlatma işleminin diş sağlığı açısından hiçbir yan etkisi olmasa da dişlerde geçici bir hassasiyet oluşmasına neden olabilir. Genellikle sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşan hassasiyet ortalama 24 ila 48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.
Sayfa: https://www.nazannurarik.com/