Beforeigners dizi incelemesi

Beforeigners dizi incelemesi

Beforeigners, dizisi Norveç sinema ve dizi dünyasının seçkin oyucularını bir araya toplamış. Dizinin başlıca rollerinde Nicolai Cleve Broch, Anneke von der Lippe, Ásmundur Arnarson, Silje Torp Færavaag ve Stig Henrik Hoff gibi isimler yer alırken dizinin senaryosunu Eilif Skodvin, Anne Bjørnstad, Harald Mæle Jr. Gibi isimler kaleme alırken yönetmen koltuğuna da Beforeigners, Jens Lien ve Erik Skjoldbjærg ikilisi oturmuşlar.

Doğrusunu söylemek gerekirse bugüne kadar çok Norveç dizisi veya filmi izlemeyen birisi olarak biraz tereddütlü başlamış olsam da gerçekten konusu beni etkilediği için ön yargısız izlemeye başladım.

Diziyi izlemeden önce yaptığım küçük araştırmada dizinin HBO’nun ilk Norveç dizisi olduğunu ve ilk 2 bölümünün 21 Ağustos 2019’da yayınlandığını ve dizinin ikinci sezonunda final yaptığını öğrendim.

Beforeigners dizisinin konusu

Dizi Norveç’in başkenti Oslo’sunda günümüzde geçiyor. Birdenbire Oslo kentine Viking döneminden Napolyon dönemine kadar birçok insanın ışınlanması ile başlayan olaylar silsilesi sonrası geçmişten gelen insanların yeni yaşamlarına olan uyumlarını ele alan bilim-kurgu ve suç draması.

Dizi tamamen birbirinden zıt karakteri olan karizmatik biri erkek diğeri kadın dedektifi merkezine alırken Oslo’da yaşanan bu olaylar aynı zamanda tüm dünyada yaşanıyor. Oslo’da geçmişten gelenlerle günümüz vatandaşları birbirlerine alışıp normal yaşama döndükleri esnada sahilde eski dönemlerden geldiği düşünülen bir kadın cesedi bulunuyor ve bu davayı araştırmak için günümüz Oslo’sundan bir erkek ve Viking döneminden gelen bir kadın dedektif bu olayı çözmek için birlikte çalışmaya başlarlar.

Dizi izleyicisini belki de biraz da olayın gizemi ve karakterlerin karmaşık durumlarını güzel işlemesi ve birazcık da Dark dizisini andırması ile avucuna alıyor. Ama burada dikkati çeken bir durum var. Dark bu diziden daha sonra yapılmış bir dizi ve bu tarz dizi izleyenler için kült bir dizi olmuştur.

Birçok dalda aday gösterilen Beforeigners “En İyi Drama” ödüllerinde birkaç dalda ödül alarak da başarısını taçlandırdı.

Beforeigners genel olarak sürükleyici. Dizi gizem, dram ve gerilimi iyi harmanlamış ve izleyicisini gelmiş ve geçmiş arasındaki bağlantıyı sorgulatırken insan doğası ve uyum sağlama gibi önemli temalara da değiniyor.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın