Arabesk Müzik Nasıl Ortaya Çıktı? En Çok Dinlenenler Kim?

Türk müziğinin, gecen yüzyıllar içerisinde değişim süreci, birçok unsurdan ve kültürden etkilenerek farklı boyutlarla karşımıza çıkmıştır. Değişen melodiler, müzik aletleri, sistemlerin değişmesi gibi birçok değişimi karşımıza çıkardı.

Arabesk Müzik Nasıl Ortaya Çıktı? En Çok Dinlenenler Kim?

Müziğin, değişen melodilerin etkisi ile yeni bir müzik anlayışıyla doğması, toplumsal olarak yeni anlam dünyasında şekillenmesine neden olur. Yeni anlamlar, yeni müzik anlayışların doğmasına neden olacaktır. Böylelikle, sistemsel olarak bir değişimin yaşanmasının etkileri arabesk müzik diye bir müzik ortaya çıkarmıştır.

Arabesk Müziğinin Doğuşu                                                                                                                                        

Arabesk müzik Türkiye’ye özgü, oryantal bir müzik türüdür. Arabesk müzik, 1930 ila 1950 yılları arasında halk müziğinin kendi unsurları ile farklı müzik unsurlarıyla yeniden türeyerek ortaya çıkmıştır. İlk dönemde Arabesk olarak bilinmese de, piyasaya bu yolla hâkim olmaya başladı. 1980 ‘li yıllara gelinceye kadarsa, çeşitli toplumsal uçurumların, zengin-fakir, köylü-kentli gibi kavramlar, müziğin içinde bulunan acı, dert, tasa gibi umutsuzluk içeren dertli ifadelerle birleşmesi, arabesk müziği desteklemiştir.

Özellikle bu dönemlerde, minibüs müziği,  gecekondu müziği gibi isimlerle anılmıştır. Orhan Gencebay ise bu dönemlerde, bu müziğe anlam kazandırmıştır. Bu yıllardan sonra, günümüze kadar olan dönemlerde ise, artık arabesk müzik yeni bir keşifle farklı bir boyuta ulaşarak, saygınlık kazanmıştır. Geçmiş dönemlerde kullanılan ifadeler artık kullanılmayarak, farklı bir bakış açısı kazandı. Arabesk müzik, Sanat müziğine ve Türk Halk müziğine klasik Arap müziği ezgilerinin uygulanması ile doğmuştur.

Arabesk Müzikte Tercih Edilenler                                                                                                                   

Arabesk müzik de bulunan acı, dert, keder, ayrılık, ölüm gibi kavramların olması bu müziği dinleyenlerin hüzünlerine ortak paydada buluşmasını sağlamıştır. Bir şarkının yoldaşlığıyla, hayatlarını anlamaya çalışanlar bu süreçte birçok sanatçıyı kastetmiştir. Fanatiklik boyutuna ulaşan sanatçılar; Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Cengiz Kurtoğlu, linet, Kibariye, Ferdi Tayfur, Orhan Ölmez, Gülden Karaböcek ve Neşe Karaböcek, İbrahim Tatlıses mp3 indir gibi sanatçılar en çok tercih edilen sanatçılardandır. Şarkıları söyleyenin ses tonu ile bütünleştiği, dinleyenleri kendinden geçiren ezgileri ve melodileri baskın olan bir müzik türüdür. Son olarak Müslüm baba denildiğinde aşırı sevgi besleyen bir kitle hala mevcuttur Müslüm Gürses mp3 indir sanatçının tüm müzik arşivini gezinebilirsiniz.
Kaynak: Mp3 indir

Bir yanıt yazın