Yemeklerde En Sık Kullanılan 5 Farklı Bakliyat Çeşidi

Besin değeri yüksek ve sağlıklı gıdalar olarak bilinen bakliyatlar yemek tarifleri içinde ana malzemelerden biri olarak kullanılır. Protein değeri fazla olan bu besinler mineral ve vitamin yönünden de zengindir.

Yemeklerde En Sık Kullanılan 5 Farklı Bakliyat Çeşidi

Yapılan araştırmalar düzenli olarak bakliyat tüketen kişilerin daha uzun yaşadığını gösterir. Birbirinden iştah açan ve renkli görünümlere sahip olan bakliyatlardan fayda elde edebilmeniz için saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle nem olmayan ortamlarda, kapalı kavanozlarda saklamalısınız. Bez torbada saklayacağınız bakliyatlar her zaman biraz daha dayanıklı olacaktır. Bu sayede dilediğiniz zaman bakliyat tarifleri hazırlayabilirsiniz. Tariflerde sıklıkla kullanılan bakliyat çeşitleri şunlardır:

1. Fasulye

Hem doyurucu hem de lezzetli bir bakliyat olan fasulye %51 karbonhidrat, %15 yağ, %33 protein içerir. 100 gram pişmiş kuru fasulye 97 kaloridir ve potasyum, lif, A,B ve C vitaminleri açısından zengindir. Besin değeri yüksek olan bu ürün sivilce oluşumunu engeller ve cilt sağlığı açısından son derece faydalıdır. Kabızlığa engel olur ve içindeki demir sayesinde kemik gelişimini destekler. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve yüksek miktarda folik asit içerir. Bu nedenle hamilelerin ve çocukların fasulye tüketmeleri tavsiye edilir. Lif oranının yüksek olması sayesinde uzun süreli tokluk sağlar.

2. Nohut

Ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen nohut vücut için oldukça faydalıdır. İçerisinde demir, potasyum, magnezyum, selenyum çinko, kalsiyum ve fosfor bulunur. 100 gram nohut yemeği ortalama 360 kalori gelir ve bunun %60’ı karbonhidrat, %21’i protein ve %14’ü yağ olarak ifade edilir. Kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyen selenyum minerali bağırsaktaki bakterilerin oluşumunu önler. Hafızayı güçlendirir, yaşlanma belirtilerini geciktirir, kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Faydaları ve lezzeti sebebiyle nohutla yapılan bakliyat tarifleri sayıca fazladır.

3. Kırmızı Mercimek

Diyet ve spor yapanların sıklıkla tükettiği besin olan kırmızı mercimek A vitamini, C vitamini, sodyum, demir ve kalsiyum içerir. Protein yönünden zengin olan kırmızı mercimek kemik, diş ve göz sağlığı açısından önemlidir. Cilde çok faydalı olup akne oluşmasını önler. Yüksek lif oranı ile kilo vermeye yardımcı olur ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. 100 gram kırmızı mercimek yaklaşık 116 kalori gelir. Ülkemizin birçok bölgesinde üretilen bu bakliyat her yaştan insan için lezzet kaynağıdır.

4. Börülce

Kolesterolün düşmesine yardımcı olan börülce A vitamini açısından zengindir ve uzun süreli tokluk hissi verir. Kan akışını kolaylaştırır ve kalp krizi riskini azaltır. Vücuttaki şeker dengesini korur ve geç acıkmayı sağlar. Yüksek oranda B9 vitamini içeren börülce yaraları hızlı iyileştirir, kanser hücrelerinin büyümesine engel olur. İçindeki potasyum ve çinko ile sağlığı olumlu etkiler.

5. Yeşil Mercimek

Lifli ve glisemik indeksi düşük bir gıda olan yeşil mercimek et ile eş değer olmasıyla bilinir. İçinde yüksek miktarda magnezyum, demir, kalsiyum, D vitamini, C vitamini ve B6 vitamini bulunur. 100 gram yeşil mercimeğin kalorisi yaklaşık 365’tir. Protein oranını yüksek olması sayesinde uzun süre tok kalabilmeyi sağlar. Kas yapısını güçlendiren bu bakliyat organların onarımına yardımcı olur. Arzum yemek tarifleri sitesi olan Evde Şef Var adresinden bu faydaların hepsini elde edebileceğiniz sağlıklı tariflere ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın