Yazar Sema Soykan “Keşke” adlı kitabıyla Radyo Trafik’e konuk oldu

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te yayınlanan “Yazarın Dilinden” programının bu haftaki konuğu yazar Sema Soykan oldu. Bir iş kadınıyken yazarlığa soyunan Sema Soykan, Mert Erdoğan’ın sorularına samimi cevaplar verdi.

Yazar Sema Soykan “Keşke” adlı kitabıyla Radyo Trafik’e konuk oldu

Yazarlığa nasıl başladınız sorusunu yanıtlayan Sema Soykan, geçirdiği bir rahatsızlık sonrasında “artık kendim için de bir şey yapmalıyım” diyerek çocukluk yaşlarından itibaren hayalini kurduğu yazarlığa geçiş yaptığını ve ilk kitabı “Aşk Her Kadına Yakışır” isimli kitabını yazdığını söyledi. Son yazdığı “Keşke” isimli kitabında Köy Enstitüleri’ni anlatan yazar, kitabın yaşanmış olaylar üzerine kurgulandığını belirtti.

“DİZİ PROJESİ İÇİN NETFLIX’LE GÖRÜŞTÜK”

Kendisinin bir televizyon izleyici olmadığını vurgulayan Sema Soykan kitaplarının bir televizyon filmi ya da dizi projesi olarak kullanılmasına nasıl bakacağı sorusunu da yanıtladı. Türkiye’de var olan dizi sektörünü eleştiren yazar, son kitabı “Keşke” için Netflix’le konuştuklarını ve kitabın bu platformda yayınlanacak bir mini dizi olabileceğini söyledi. Kitabındaki karakterleri oynayacak oyuncuları seçmekte çok zorlanacağını söyleyen Sema Soykan; “Keşke’ deki karakterler benimle iki buçuk yıldır o kadar büyüdüler ve yaşadılar ki, ben Nedret’in yerine kimi koyabilirim bilmiyorum. Ama Fikret karakterini yaşasaydı Tarık Akan’ın oynamasını isterdim. Bir tek benim yakıştıracağım karakter o.” dedi.

BUNDAN SONRA DA DÖNEMSEL KİTAPLAR YAZACAĞIM

Köy Enstitülerini anlattığı “Keşke” isimli kitabında olduğu gibi bundan sonra da dönemsel kitaplar yazacağını belirten yazar Sema Soykan, daha evvel yazdığı “Adsız Roman” kitabındaki bir karakterin hayatının devamının anlatılacağı bir roman yazabileceğini ifade etti. Sema Soykan, Osmanlı ve sürgün dönemlerinde gelen cariyelerin yaşam öykülerinin anlatıldığı bir kitap yazmak istediğini belirtti. Sema Soykan, Kore savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtını konu alan kitaplar da yazabileceğini belirten yazar yazdığı ve yazmak istediği kitaplarının özelliklerini anlatırken “Kurgunun içerisinde aşkın yanında mutlaka kitabı kapattığınız zaman ben bir şeyler öğrendim, bildim, duydum, bana bir ufuk açıldı kitaplar olması lazım.” kelimelerini kullandı.

GENÇLERE ÖNERİLER

Mimarlık okuduktan sonra uzun yıllarca tekstil sektöründe çalışan ve sonunda çocukluk hayali olan yazarlığa geçiş yapan Sema Soykan gençlere de tavsiyelerde bulundu. İş kadınlığı ve yazarlık dışında birçok sivil toplum kuruluşunda da görev aldığını belirten Soykan, gençlerde son dönemde gördüğü şeyleri tahammülsüzlük, kolaycılık, araştırmak ve okumaktan uzaklaşma ve sosyal medyanın kafa dağılmalarına çok müsaade etme olarak özetledi. Çok uzun yıllardır televizyon izlemediğini söyleyen yazar sözlerine şöyle devam etti; “Her sabah 5’te kalkıyorum, saat 10-11’e kadar kitapla uğraşıyorum, sonra işe gidiyorum, akşam 8’de eve geliyorum yemek yiyorum ve tekrar gece 12’ye kadar kitapla uğraşıyorum. Ben hayatımdan, özelimden, saatlerimden, uykumdan fedakârlık ederek ideallerime ulaştım. İşte yeni nesilde bunları eksik görüyorum”

KISA SORULARA KISA CEVAPLAR

Yazarın Dilinden programında kısa sorulara kısa cevaplar bölümünde de Mert Erdoğan’ın sorularını yanıtlayan Sema Soykan’ın sorulara verdiği cevaplar şöyle:

Sizi en çok etkileyen kitap? Irvin D. Yalom – Bugün Yaşama Arzusu
En son okuduğunuz kitap? Cengiz Özakıncı – İblisin Kıblesi
Okuduğunuz kitaplardan aklınızdan çıkmayan bölüm? Bugün Yaşama Arzusu’nda doktorun yüzleşmesi bölümü.
İstanbul Trafiğinden en çok neye kızıyorsunuz? İstanbul trafiğini yaşamın kendisine ve maratona benzetiyorum ve en çok kornalara kızıyorum.
Trafikte kurallara uymayan birine bir cümle ile ne söylersiniz?
İçimden çok şey geçiyor ama argo kullanmamak adına, saygısızlar ya da terbiyesizler diyelim.
İstanbul trafiği çözülebilir mi?
Hiç zannetmiyorum, çünkü bu bir altyapı sorunu

office 2016 pro satın al

Bir yanıt yazın