Yalan ve asparagas haberler sezonu açılmak üzere

Süper Lig'in bitmesinin ardından ulusal gazetelerde ve internet medyasında yalan haberler dönemi start almaya hazırlanıyor

Yalan ve asparagas haberler sezonu açılmak üzere

Her çıkan transfer haberine inanmayın

Malum Süper Lig bitti ve bu sezonu Beşiktaş şampiyon olarak bitirdi. Beşiktaş aynı zamanda Türkiye kupasını da kazanarak şu ana kadar 2 kupanın da sahibi oldu. Sezon boyunca hakem hataları tartışıldı. Futbol tartışıldı, yani kısaca her şey tartışıldı. Ama malum ülkemizde, futbol bir, siyaset iki. Herkes bu konuda bilmiş geçinir.

Transfer haberlerinin bir çoğu atmasyon

Ligler bitince transfer sezonu gelir. Daha liglerin bitmesine haftalar kala birçok gazetede, haber sitesinde transfer haberleri çıkmaya başladı. Belki ama yine de üstüne basa basa belki diyorum. Yerli futbolcuların transfer haberlerinde bir ihtimal futbolcu ile konuşup haberini sonra yapmış olabilirler. Amma velakin ben gazetelerde, internet sitelerinde yabancı futbolcu transferleri haberlerinin neredeyse %90 civarının sallama yani atmasyon haber olduğuna inanıyorum.

Bir tek Ronaldo ve Messi gibi isimler için üç büyüklere gelecek diye haber yapılmıyor

Çıkan haberlere bakarsak ülkemize gelmeyen dünyaca ünlü futbolcu kalmadı. Allah’tan bizim basın atmasyon haber yaparken Ronaldo Galatasaray’a göz kırptı, Fenerbahçe misilleme yaparak Messi ile ön görüşmelere başladı diye haber yapmıyor. Türkiye liginin Avrupa’da hiçbir değeri yok. Bakmayın siz okuduğunuz haberlere. Birilerinin talimatı ile yapılıyor o haberler. Kendi ülkesinde ikinci sınıf takımda oynayan bir oyuncuyu bile Türkiye’nin üç büyük kulübüne transfer ederken kulübünden aldığı yıllık transfer ücretinin neredeyse en az iki katı daha fazla ücret ödeyerek transfer ediyoruz.

Ayranımız yok içmeye…

Bunun başlıca sebebi aslında çok basit. Avrupa’da doğru dürüst bir başarımız yok. Hasbel kader Galatasaray’ın UEFA şampiyonluğu haricinde ne başarımız var. Yarı final filan oynamış olmak bile hikaye. İspanya’nın her yıl orta sıralarında mücadele eden takımı Sevilla’ya bakın. Kaç kez UEFA kupası kazanmış, kaç kez çeyrek final, yarı final görmüş.

Örnekleri çoğaltabiliriz. Ama bu başarısızlığın sebebi sadece yönetimler. Bugün İngiltere’de yabancı oyuncu kuralı var. Bu kurala göre kendi ülkesinin milli takımında belli sayıda maç oynamamış oyuncunun transferi gerçekleşmiyor. Yani İngiltere’ye transfer olacak yabancı bir futbolcu son iki yılda kendi milli takımının oynadığı tüm maçların en az %75’inde oynamış olması lazım.

Yabancı futbolcu transferinde kriter getirilmeli

Bu ne demektir? Yani zaten transfer edilen bir futbolcu en kötü ihtimalle bayrağını taşıdığı ülkenin en iyi futbolcularından birisidir ki, İngiliz kulüpleri bu futbolcuyu kadrosuna alabilsin. Tabi konumuz bu değil. Konumuz neden ulusal gazeteler, haber siteleri yalan transfer haberleri yapıyor. Böyle yapmakla ne kazanıyor?

Sorumuzun cevabı çok basit. Eskiden gerçekten gazeteler satılırdı. İnsanlar haberleri gazetelerden duyardı. Çok iyi hatırlarım sabah kalktığımda ilk işim elimi yüzümü yıkadıktan sonra gidip gazetemi almaktı. Şimdi öyle mi? Gazeteye zerre ihtiyaç var. Olayları anlık sosyal medyadan takip edebiliyoruz. Ama gazetenin haber sitesi bir nevi sosyal medya gibi. Ama her tıklama ve bu tıklamalardan kazanılan paralar var. Web sitelerine alınan reklamlar var. Bunları kazanmak için ne yapmak lazım. Ya yalan haberlerle çekeceksin, ya insanların zaaflarını kullanacak haberler seçeceksin. Başka alternatif yok. Çünkü öyle bir şey yapmazsan elin adamı neden kalkıp sitene girsin veya gazete alsın.

Yıllarca haberi yapıldı, ülkemize turist olarak bile gelmedi

Aslında bu iş biraz organize bir iş. A sitesi asparagas bir haber yapmışsa B sitesi de başka bir asparagas haber yapıyor. Saf temiz kalpli taraftar da buna inanıyor. Örnekler vereyim bu konuda istedim. Mesela Dieogo Forlan. Adamın aktif futbol hayatı boyunca yanlış hatırlamıyorsam 29’lu yaşlarından futbolu bıraktığı yıla kadar her sene bizim anlı şanlı basınımız tarafından ya Galatasaray’a veya Fenerbahçe’ye transfer olacağını okumayanımız kalmamıştır.  Aslında örnekleri çoğaltmak istersek sayfalar yetmez. Bir çok futbolcu basınımız tarafından bu sezon şu takıma geliyor, bu sezon şu takımın formasını giyecek diye haberleri yapılırken, adam bırakın forma giymeyi ülkemize turist bile olarak gelmeden öbür dünyayı boyluyor.

Tabi bu işin şaka kısmı. Amaç biraz tebessüm ettirmek. Ben bir spor gazetesinde sorumlu konumda olsam böyle haberler yapmak yerine özellikle ikinci ve üçüncü dünya ülkelerinin gazeteleri ile irtibata geçerim. Ve bu gazetelerin yetkililerine bize ülkenizin istikbal vaat eden futbolcuları hakkında bilgiler verin. Hoş bir çoğunun YouTube’da maç görüntüleri vardır ama olmayanların maç görüntülerini yükleyin. Biz bu futbolcuların haberlerini yapıp hem kulüplerimizi bilgilendirelim. Hem bu futbolcunun transferi sayesinde sizin de ülkenizin milli gelirine bir katkınız olsun derdim.

Transferin nasıl yapılacağını bile bilmiyoruz!

Bu işi aslında dünyanın gelişmiş ülkelerinde scout ekipleri yapıyor. Belli bir süre maç kasetlerini izleyen ekipler daha sonra bu futbolcuları birkaç hafta canlı olarak takip ediyor. Sonrasında takip işini o ülkeden birisine ücreti karşılığı devam ettirip, istikrarını korumuş ve çalıştığı kulübün bu tarz mevkide böyle bir futbolcuya ihtiyacı varsa transfer ediyor. Hem de normal maliyetlerinin çok altına. Veya o ayarda bir futbolcuya ödenecek transfer ücretinin neredeyse 5/1 fiyatına.

Ama bizde böyle bir uygulamanın adı var kendisi yok. Adım kadar eminim bir gazetede sallama bir haberden sonra o futbolcuyu transfer etmek isteyen eminim birden fazla kulüp olmuştur. Neyse biz konumuza dönelim. Basınımıza ne söylesek boş. Bu tarz haberlerle para kazanacakları için yapacaklar. Ama bizler bu tuzağa düşmeyelim. Zaten böyle bir transfer söylentisi varsa bunu sosyal medya veya o kulübü takip etmekle görevli büyük televizyonların muhabirlerinden duyarız.

Bir yanıt yazın