Türkiye’de diplomaya bakarak işe alma anlayışı azaldı mı?

Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas'tan çok tartışılacak açıklamalar geldi...

Türkiye’de diplomaya bakarak işe alma anlayışı azaldı mı?

Üniversiteli olmanın hayalini kuran adaylar tercih sürecinde doğru karar verebilmek için yoğun bir araştırma içinde. Ancak günümüzde üniversiteden mezun olacak öğrenciler için sadece diplomanın yeterli olmadığı da bilinen bir gerçek. İş dünyası artık yeni çağın yetkinliklerini taşıyan mezunları tercih ediyor.

Eğitim gündeminin masaya yatırıldığı Yolun Başındayken programında Dr. Görkem İldaş, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı ağırladı. Elmas, eğitimde değişimi yakalamak konusunda Türkiye’nin geride kaldığını belirtti. “Yetkinlikler, eğitimin merkezinde olmalı” diyen Elmas’a göre, değişime ayak uydurmanın yolu 21’inci yüzyılın talep ettiği yetkinlikleri geliştirmekten geçiyor.

“ARTIK YETKİNLİKLERE BAKILARAK İŞE ALINIYOR”
Elmas, tüm dünyada diplomaya bakarak işe alma anlayışının azaldığını şu sözlerle aktardı: “Artık yetkinliklere bakılarak işe alınıyor. Yetkinliklerin daha fazla öne çıkacağı bir döneme hızla giriyoruz. Bizler de eğitim öğretim programlarımızı, alt yapımızı ve hocalarımızı buna göre dönüştürmeliyiz. Burada en önemli aktör hocalar. Onların anlayışları da değişmeli. Geleneksel usullerin yerine öğrenciyi merkeze alan yöntemleri uygulamaları gerekiyor.” Yetkinliği iyi tanımladığınız zaman bunun nerede
kazanıldığının da bir önemi yok. İster okuldan ister babanızdan, ister arkadaşınızdan ister online platformlardan….

“DÖNÜŞEBİLEN BİREYLER YETİŞTİRMELİYİZ”
“Artık insanlar bir mesleğe adım attığında ömür boyu o işi yapacak gibi bir durum yok. Kolay değişebilen-dönüşebilen bireyler yetiştirmek büyük önem kazandığı için bunun temellerini üniversitede atmaya çalışıyoruz. Bunun için farklı disiplinlerden ders almalarını kolaylaştırıyoruz.”

Bir yanıt yazın