DOLAR 32,6561 0.42%
EURO 34,8706 0.22%
ALTIN 2.491,670,30
BITCOIN 20709973.31314%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

04:38

SABAHA KALAN SÜRE

Türk halkının yeni psikolojik rahatsızlığı “Mavi Tik”

Türk halkının yeni psikolojik rahatsızlığı “Mavi Tik”

ABONE OL
20 Mayıs 2021 01:45
Türk halkının yeni psikolojik rahatsızlığı “Mavi Tik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal medyanın hayatımıza girmesi bizleri derinden yıprattı. Ama bir çoğumuz aslında bunun farkında değiliz. Bu sadece bizim ülkemizde değil, tüm dünyada ciddi bir sorun. Ülkemizde ve dünyada birçok psikolog bu konuya dikkat çekmek için çabalıyor.

Sosyal medyada görgüsüzlük had safhada

Dışarda yemek yeriz, anında sosyal medya hesabımızdan yediğimiz yemeği, mekanı paylaşırız. Ama hiç düşünmeyiz bunu gören bir insan imrenebilir mi? Veya imrenmişse de bunu satın alabilecek gücü var mı? Biz ülke olarak böyle değildik. Ama sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle adeta içimizdeki gizli şeytanı dışarı çıkardık. Bunun adı ne diye sorarsanız? Cevabı çok basit; “Görgüsüzlük”

Mavi Tik piyasası

Son günlerde özellikle Instagram’da bazı ünlü isimlere verilen “Mavi Tik” özelliğine sahip olmak için insanlar adeta neredeyse savaşa çıkacaklar. Önüne gelen kendisini fenomen sanıp, ünlü sanıp, “Mavi Tik” almak için uğraşıyor.

Mavi Tik neye yarar?

Nedir bu “Mavi Tik”? Ne yenir, ne içilir. Hiçbir şeye yaramaz. Bazı kişiler harici herkes için ego olayından başka bir şey değil. Oturduğu apartmanda komşusu dahi zat-ı muhteremi tanımaz. Ama sorarsanız adam “Mavi Tik” sahibi tanınmış kişi. Veya öyle olmak için bilmem nerelerini yırtıyor. Aslında durum “Ağlanacak halimize gülmekten” ibaret.

Mavi Tik almak için sahtekarlıklar dahi yapılıyor

Bu uğurda takipçi almalar, sosyal medyada şaklabanlıklar yapmalar. Google ve Instagram’ı kandırmak için bin bir hile ile kendisini sanatçı göstermek. Kimi neden kandırıyorsunuz? Kendinizin bile inanmadığı bir şey için başkalarını inandırmak için bu çaba neden?

Mavi Tik yerine bir insanın hayatına dokunabilirler

Kafada aslında deli deli sorular var. Bunların mantıklı cevapları da var. Ama bunu kabullenemeyenler aslında bu “Mavi Tik” peşinde koşan insanlardan başkası değil. Neredeyse her hafta “Mavi Tik” almak için haber yaptırmak isteyen insanlarla karşılaşıyorum. Bu uğurda neredeyse iki hatta üç asgari ücretten fazla para harcıyorlar. Bu paranın yüzde birini bir SMA hastası çocuğa harcamayacak birçok kişi “Mavi Tık” için gözünü kırpmadan harcıyor.

Kendini kandırmaktan başka bir şey değil

İddia ediyorum! Bugün “Mavi Tik” hesabı olan, kendisini ünlü sanan veya göstermeye çalışan zavallıların birçoğunu İstanbul’un en kalabalık ilçelerinde bile bir Allah’ın kulu tanımaz. Ama sorsan “Mavi Tik” sahibidir. Kimi kandırıyorsun? Neden kandırıyorsun? “Mavi Tik” hangi kapıyı açmış da bizim haberimiz yok?

Soyunarak fenomen olanlara sözüm

Bir garip alem sosyal medya. Kimisi fenomen olmak için bilmem neresini açar! Bir yerini açmakla star olunuyorsa o zaman genelevlerde her tarafını her gün binlerce insana açan ve sunanlar dünya starı olmalıydı.

Gerçek ünlüler sosyal medyayı daha akıllıca kullanıyor

Birçok insan sosyal medyayı bilinçli kullanmıyor. Paylaşım yapmayı marifet sayıyor. Beğeni gelmiyorsa, parasını basıyor beğeni alıyor. Takipçilerini kaybetmişse gidip parasını basıp bot takipçi alıyor. Aklınca olan takipçilerini kandıracak, ama sosyal medya kullanıcısı cin gibidir. Yer mi bunları? Birçok ünlü isim sosyal medyayı hakkıyla kullanıyor. Yaptığı paylaşımlar toplumu yönlendirebiliyor, etkileyebiliyor. Siz hiç Tarkan’ın boş bir şey paylaştığını gördünüz mü? Doğa katliamına karşı paylaşım yaparken sözüm ona başka bir ünlü bilmem neresini açıp takipçilerine gösteriyor. Ama sorarsanız her ikisi de sanatçı. Her ikisi de duyarlı insanlar.

Ezik olmayın veya ezik gözükmeyin. Hak edene o değeri verin

Çok müstesna insanlar, sanatçılar, siyasetçiler ve bilim adamları vardır. Bunları takip ederek gündemi yakalayabilir, bilmediğimiz birçok konu hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Bu kişilerin zaten sizin takibinize veya sorularınıza cevap verecek zamanı dahi yoktur. Onların takibinize takiple cevap vermesini beklemeniz bile abestir. Ama birçok kişi var ki, amiyane tabirle normal hayatta karşınıza çıksa sümüğünüzü bile sürmezsiniz. Ama yine ama diyorum sosyal medyada takip edersiniz.  Bu yaşıma geldim müstesna isimler hariç hiçbir ismi takip etmedim. Etmeyeceğim de. Zira o kişiden ne eksiğim var? Veya o kişinin benden ne üstünlüğü var? O tarz insanları aval aval takip edecek kadar ezik değilim. Bu benim bakış açım. Sadece beni bağlar.

Ezikler, ezikliğini “Mavi Tık” alarak gideriyor

Bana göre birçok ezik insan, ezikliğini gidermek, saklamak için “Mavi Tik” peşinde koşuyor. Veya “EGO” için. Emin olun gördüğünüz “Mavi Tik” hesaplı birçok kişinin kendisinden bile haberi yok. Adam bir veya iki single yapmış. Ulusal bir kanalda tek görüntüsü dahi yok. Cebindeki parasıyla haber yaptırmış. Bakıyorsun Instagram hesabında kendisini 100 bin kişi takip ediyor, ama kendisi sadece bir elin parmakları kadar insanı ya takip ediyor veya etmiyor. Bu nasıl bir egodur? Bu nasıl bir kendini bilmezliktir. Acaba bu kişiler kendilerini sadrazamın neresi olarak görüyor?

Kamil Hızer / Magazinname.com

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.