DOLAR 32,4022 0.18%
EURO 35,0867 -0.14%
ALTIN 2.324,850,25
BITCOIN 22964652.38509%
İstanbul
16°

AÇIK

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Tekstil baskı

Tekstil baskı

ABONE OL
26 Şubat 2022 05:08
Tekstil baskı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekstil baskılar, geçmişten bu yana ilk olarak insanların doğal koşullardan korunma ve örtünme ihtiyacını karşılamak için etraflarında bulunan lifli malzemelerden yapılan dokuma ürünleri olarak karşımıza gelmiştir. Ardından insanlar bu çeşitli ürünleri renklendirmek için doğadan gelen boyaları kullanmış, bununla yetinmeyip kendini ifade etme içgüdüsü ile bu dokuma kumaşlar üzerinde kendi duygu ve düşüncelerini şekillendirmiştir. Tekstillerde renkli desenler elde etmek için yapılan bu bölgesel boyalara tekstil baskı denir.

Tekstil baskısının keşfi MS 1. yüzyılda Çin’de yapılmıştır. Yıkandığında soyulmayacak veya solmayacak dayanıklı tekstil baskılar elde etmek zor olduğundan, tekstil baskısı Avrupa’da çok daha sonra ortaya çıktı. Geliştirildikleri tekstillerin yüzeyine nüfuz eden dayanıklı boyaların gelişine kadar değildi. Tekstil baskısının ilk olarak Hintliler ve Çinliler tarafından yapıldığı söylenmektedir.

 

Tekstil baskılar işleme alındığında, baskıların yüzey kısmına çeşitli boyalar ile renklendirme ve birçok alet ile dokuma çalışmaları yapılır. Ayrıca tekstil baskıların örme işlemi sırasında baskıya çeşitli desenler işlenir. Bu sayede tekstil baskı daha güzel bir görüntüye sahip olur. Tekstil baskı işleme ve üretim sürecinde çeşitli dokuma tekniklerinin yavaş ilerlemesi, baskının uygulama zorluğunu daha fazla arttıracaktır. Ayrıca bu durum nedeni ile tekstil baskı üzerinde yer alan desenler daha az ve renk çeşitliliği açısından daha basit olacaktır.

 

Günümüzde herkesin kullanmış olduğu kıyafetlerimiz ve eşyalarımız da aslında tekstil ürünüdür. Ancak kullandığımız bu eşyalar kimyasal tekstil yolu ile yapılmaktadır. Bu durum da vücudumuzun oluşturduğu ter, solunum vb. yollar ile sağlığımızı kötü yönde etkileyebilir.

Kaynak: http://www.kemiteks.com/tr-TR

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.