Spartacus dizisinin bilinmeyenleri

Televizyon ekranlarının unutulmaz fenomen dizilerinden Spartacus: Blood and Sand dizisi hakkında bilinmeyen tüm şeyler bu yazıda.

Spartacus dizisinin bilinmeyenleri

3 sezon, 4 ödül, 15 ödül adaylığı

Yönetmenliklerini Jesse Warn, Micheal Hurst ve Rick Jacobson üçlüsünün yaptığı Spartacus: Blood and Sand adlı diziyi özellikle dizi severlerin neredeyse tamamı izlemiştir. Toplam 3 sezon yayınlanan dizi 4 ödül almış ve ayrıca 15 dalda ödüle aday gösterilmiştir. Bunda filmdeki dövüş sahnelerinden, erotik sahnelere kadar her karesinin bir önemi vardır. Tabi tüm bunlara dizideki karakterlere hayat veren oyuncuların performanslarını eklediğimizde bizler için vazgeçilmez bir dizi oldu.

Dizi senaryosu gerçekler üzerine kurgulanmış

Dizinin senaryosu tamamen kurmaca bir senaryo üzerinden yazılmamıştır. Dizideki karakterlerin birçoğu Roma tarihinde var olmuş kişilerden oluşturulmuştur. Dizi konu olarak Trakyalı bir asker olan Spartacus’ün köle olarak Romalılara satılmasının ardından arenada bir canavara ve gladyatöre dönüşme sürecini anlatıyor.

Spartacus’un halk kahramanlığına dönüşü

Dizinin ilk sezonunda ilk bölümlerde Spartacus karakteri, silik ama bir o kadar da gururuna düşkün bir karakter iken sonrasında adeta bir halk kahramanına dönüşüyor.  Kendisi gibi köle olarak satılan birçok kişinin örnek aldığı bir karaktere bürünen Spartacus’ün aşkı da diziye ayrı bir tat katmıştı.

Batiatus kaderin cilvesini yaşamıştır

Dizide gladyatörlerin yetiştirildiği okul olarak gösterilen Quntus Lentulus Batiatus malikanesi Roma döneminde gerçekten var olan bir karakterdir. Arenada dövüştürülen en iyi gladyatörleri yetiştirmekle bilinen Batiatus malikanesi sayesinde Quntus Lentulus Batiatus Roma’nın en zengin insanlarından biri olmuştur ve Roma dönemin en etkili isimlerinden olmuştur. Quntus Lentulus Batiatus gladyatör haricinde en güzel kadın kölelere de sahip olarak o dönem misafirlerine farklı hizmetlerde vermiştir. Köleliği yaygınlaştırarak kendini Roma’nın en güçlü insanlarından biri yapan Batiatus’un kendi evinde çıkan isyanda kendi yetiştirdiği gladyatörler tarafından öldürülmesi de kaderin bir cilvesidir.

Zeyna dizisinden ilham alınan karakter

Spartacus dizisinden önceki yıllarda büyük beğeni ile izlenen Zeyna adlı dizi ile gönüllere taht kuran Lucy Lawles diziye Batiatus’un karısı Lucretia olarak çıkmıştır. Dizi yapımcıları bunu özellikle belli bir kitleyi ekranlara çekmek için düşünmüş ve bu düşünceleri tutmuştur.

Dizide her bölüm neredeyse kan gövdeyi götürdü

Spartacus adlı dizinin dövüş sahnelerinde kullanılan efektler için birçok sinema otoritesi gerçeğe uygun olması için çaba gösterilmediğini söylemiştir. Dövüş sahnelerinde aşırı kan gösterilirken bu sahneler için CGI tekniği kullanıldı.

Dizi kadın ve erkeklere de hitap etmesini bildi

Spartacus : Blood and Sand dizisinin yapımcıları dizi karakterlerini büyük bir özenle seçtiler. Akıllarında dizideki karakterlerin hem erkeklere hem kadınlara çok hoş görünmesi amaçlandı. Bazı karakterleri canlandıracak oyuncular çekimler öncesi vücut geliştirme sporu dahi yapmışlardır. Gerçek hayatta da Roma tarihinde bu çok önemli bir unsurdu.  O dönemlerde vücut güzelliği Roma için çok önemli bir konuydu. Dizide anlık kullanılacak karakterlerde dahi bu görsellik asla es geçilmedi.

Dizi bir dramı da yanında izleyicisine yaşattı

Spartacus: Blood and Sand dizisinde Spartacus rolünü üstenen Andy Whitfield lenfoma kanserine yakalanınca dizi hayranları çok üzüldü. Birçok kişi dizinin onsuz aynı tadı vermeyeceğini düşünseler de yapımcılar Spartacus rolü için dizinin de hayranı olan Liam Mcintyre’ye bu rolü vermişler ve bu kararlarının doğruluğu ortaya çıkmıştır.

Final repliği Google’da en çok aranılan replik olmuştur

Dizinin final bölümünde Spartacus, Roma ordusu ile savaşırken hayatını kaybettiği sahnede kullanılan “Bu dünyadan özgür bir adam olarak gitmek kadar büyük bir zafer yoktur! Bir gün Roma’nın sonu gelecek ama özgürlüğü arzulayan tüm kalpler, seni sonsuza dek hatırlayacak” repliği  uzun yıllar Google üzerinden en çok aranan replik olmuştur.

 

Bir yanıt yazın