Şemsettin Polat (Şems Polat)1941 yılında Van’ın Başkale ilçesinin Hespistan köyünde dünyaya gelmiştir.
1951-1956 yıllarında aynı köyde, 1956-1959 yıllarında Başkale Ortaokulunda, 1959-1963 yıllarında ise Van Atatürk Lisesi’nde okumuştur.Liseyi bitirdiği yıl ilk işi Van Cumhuriyet İlkokulu’nda vekil öğretmenlik yapmıştır.Sonrasında Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğünde kısa bir süre puvantörlük yapmıştır.
Yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 1965 yılında başlamış ve müteakip yıllarda öğrenimini tamamlamıştır.
1968’de Üniversite yıllarında Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile Gençlik Hareketlerinde yer almıştır.
1967-1970 yılları arasında İstanbul Kömür Satış ve Tevzi Müessesesi Şube Müdürlüğünde işçi olarak çalışmıştır.
1968 yılında şimdiki Acarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar’ın Genel Sekreteri olduğu YSİ-İŞ Sendikasında sendika temsilcisi,daha sonra YSE-İŞ’te Şube Başkanı oldu.
1968-1971 yılları arasında İstanbul Yol Su Elektrik 1. Bölge Müdürlüğü’nde işçi olarak çalışmış ve YSE-İş Sendikası şube başkanlığı yapmıştır.Bu sırada yazdığı İşçi Eğitimi adlı kitapçığı çok rağbet görmüştür.
1971 yılında İstanbul’da Turistik Tahran otelinde resepsiyoncu ve müdür olarak çalışmıştır.
1973 tarihinde İstanbul Beyoğlu’nda küçük sahnede faaliyet gösteren Vasıf Öngören Tiyatrosunda müdürlük yapmıştır.
1974 yılında Avukatlık stajını İstanbul’da önce Av.Medet Serhat’ın yanında,sonra ise Mahkemelerde görmüş,tamamlamış ve avukatlığa hak kazanmıştır.
1973-1974 yıllarında Askerlik görevini Balıkesir Personel Yedek Subay Eğitim İdari ve Lojistik Hizmetleri Okulunda ,Şişli Askerlik Şubesinde ve İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığında yaparak tamamlamıştır.
1992’de Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO)’nın istemi üzerine, “Doğunun Sorunları” isimli bir kitapçık yazmıştır.Büyük bir ilgi gören bu kitapçık arkadaşlarına, işçi sendikalarına ,siyasi parti genel merkezlerine ücretsiz dağıtılmıştır.
Doğu gecelerine ,mitinglere konuşmacı olarak katılmıştır.Kendi yazdığı şiirlerini de seslendirmiştir.Bunlardan ünlü “Hodri Meydan” şiirini 13 Ağustos 1967 tarihinde Silvan Mitinginde okumuştur .
Doğu Gecelerinde faal iştirak eden Yılmaz Güney 1978 yılında İstanbul Üsküdar Paşakapısı Ceza Evinde tutukluyken,Yılmaz Güney’in isteği üzerine görüşme gerçekleşmiştir.
Bu arada şiirlerini yazıp yayınlarken ,yazdığı şarkı sözü olarak çok bilinen ve beğenilen 1973 yılında kaleme aldığı”Taht Kurmuşsun Kalbime” okunduğu andan plak satış rekorları kırmış ,uzun süre şarkı olarak dilden dile dolaşmıştır.Şarkıcı Esengül’ün meşhur olmasına ,yapımcı firma sahibinin zenginleşmesine yol açmıştır. Söz yazarı Şemsettin Polat’a da müzik dünyasında sevgi ,saygı ,prestij kazandırmıştır.Sanat camiasından Selami Şahin,Orhan Akdeniz,Sinan Subaşı,Teoman Alpay, Esengül, Baki Duyarlar, Haktan ile sıkı dostlukları mevcuttur.
1973 ve sonrası çok sayıda plaket kazandırmıştır.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzanî, Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkanı Mesut Barzanî, Eski Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabanî, eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, Yılmaz Güney, Yaşar Kemal ,Şadi Alkılıç, İsmail Beşikçi ,Musa Anter ,F.Hüseyin Sağnıç, Abdurrahman Durre ,Rusya Kürtlerinden Ordixanê Celîl,Celîlê Celîl gibi ünlü Kürt yazar, şair, sanatçı ve siyasetçi şahsiyetlerle değişik zamanlarda görüşmeler yaparak ,görüşlerini almış ve bunları basında değerlendirmiştir.
1974 yılında Özgür Gündem ve Yeni Ülke gazetelerinde Kürt sorununun demokratik çözümüne ilişkin makaleler yazmıştır.
1987 yılında Demokratik Sol Parti( DSP)’den milletvekili adayı olmuş,Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit’le çok sıcak ilişkileri olmuştur.
1990 yılında Bedrettin Dalan ile de Kürt Sorunları ile ilgili görüşmelerde bulundu.
Yeni Ülke Gazetesinde bin civarında Kürtçe kız ve erkek ,çocuk ismi yazıp yayınlayarak Kürtlerin kendi ana dillerinde isim almalarını teşvik etmiştir. Bu nedenle kendisine Kürtlerin İsim Babası deniliyor.
Çeşitli zamanlarda kaleme aldığı Milattan Önce ve Milattan Sonra kurulan onlarca Kürt devletleri ,Kürt tarihi ve uygarlığı ile ilgili yazdığı yazılar resmi ideolojinin gölgelediği Kürt gerçekliğini bütün çıplaklığı ile gözler önüne sermiştir.
7 Eylül 1991 tarihinde Van Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğünde kadrolu memur olarak işe girmiş ve 15 yıllık bir zaman diliminde bu görevde çalışmıştır.
1991 yılında Van Spor Kulübünün Yönetimine de seçilmiş ve orada çalışmalarda bulunmuştur. Van Spor’un 2.ligden 1. lige çıkmasında önemli katkıları olmuştur.
İstanbul, Ankara,Van Barolarında serbest avukatlık görevinde bulunmuştur.
2005 yılında Irak’ın Devrik Lideri, Diktatör, 180.000 Kürdün ölümüne sebep olan Saddam Hüseyin’in yargılanmasında müdahil sıfatı ile yer almıştır.
2021 yılından itibaren Van Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.Ayrıca İstanbul, Şanlıurfa, Siverek, Diyarbakır gazetelerinde de düzenli olarak yazıları yayınlanmaktadır.
Üç çocuk babası ve dört torunu olan Şemsettin Polat ,sıkı bir Beşiktaş taraftarıdır.