Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, tercih döneminde adaylara yönelik hemşirelik bölümünün sağladığı kariyer fırsatları ve çalışma alanları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Hemşirelik sağlık alanının en eski mesleği
Hemşireliğin sağlık alanının en eski, en temel ve sayıca en fazla olan mesleği olduğunu belirten Prof. Dr. Selma Doğan, “Hemşireler doğum öncesinden başlayarak ölüme kadar geçen sürede insanın olduğu her ortamda bireylerin, toplumun sağlığını koruma, hastalık durumunda iyileştirme ve hastalıkla birlikte yaşamada bireylerin rehabilite edilmesi alanlarının tümünde görev alıyorlar.” dedi.
Hemşirelik bölümü birçok alanda istihdam olanağı sunuyor
Hemşirelik bölümü mezunlarının sağlık alanında koruyuculuk, tedavi edicilik ve rehabilitasyondan oluşan her üç alanında çalışabildiklerini ifade eden Prof. Dr. Selma Doğan, “Aile sağlığı merkezleri, anne çocuk sağlığı merkezleri, iş sağlığı ve okul alanları, huzurevleri, hastaneler, klinikler, ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, özel tedavi birimleri, poliklinikler, tarama merkezleri, bakım rehabilitasyon ve evde bakım merkezleri hemşirelik bölümünün çalışma alanları arasında yer alıyor. Hemşirelik bölümünden mezun olan öğrenciler, bu alanlarda klinik hemşire, eğitici, yönetici ve özel dal hemşiresi olarak çalışabileceği gibi hastanenin kalite geliştirme, araştırma, eğitim departmanlarında da görev alabiliyorlar.” diye konuştu.
Lisansüstü eğitimle uzmanlaşma mümkün
Prof. Dr. Selma Doğan, hemşireliğin çeşitli uzmanlık alanları olan bir meslek olması ile birlikte hemşirelikte uzmanlaşmanın lisansüstü eğitim programları ile mümkün olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uzmanlık için iç hastalıkları, cerrahi hastalıları, psikiyatri, halk sağlığı, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği, onkoloji, hemşirelik eğitimi ve yönetimi gibi lisansüstü eğitim programları tercih edilebilir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikasyon programları ile yoğun bakım hemşireliği, psikiyatri hemşireliği, diyaliz hemşireliği, kemoterapi hemşireliği, diyabet hemşireliği, acil bakım hemşireliği, ameliyathane hemşireliği, enfeksiyon kontrol hemşireliği, nutirsyon hemşireliği, palyatif bakım hemşireliği, stoma ve yara bakım hemşireliği gibi belirli alanlarda branş imkanı bulabiliyorlar.”
Empati yetenekleri gelişmiş olmalı
Hemşireliğin geniş insan grupları ile sürekli, yoğun bilgi birikimi ve duyarlılıkla yapılması gereken bir meslek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selma Doğan, “Aynı zamanda sağlık bakım ortamları değişken ve hızlı karar vermeyi gerektiren, karmaşık sorunları olan bireylerin tedavi ve bakımını üstlenmeyi gerektiren ortamlardır. Bu nedenle hemşirelik adayları sürekli öğrenmeye açık ve çok yönlü olmalı. Ayrıca entelektüel olarak eleştirel düşünme, hızlı ve doğru karar verme ve problem çözme becerilerine sahip olmalıdırlar. İletişim, empati yeteneğinin gelişmiş olması ve grupla çalışmaya yatkınlık da hemşire olabilmenin gereklikleri arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.