DOLAR 27,1479 0.08%
EURO 29,0073 0.11%
ALTIN 1.680,480,38
BITCOIN 721774-0,08%
İstanbul
27°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

meritroyal güncel giriş milosbet giriş betovis betmatik trabzon saç ekim veslot trwinlink.com trwin.info pusulabet twitter vbet twitter betovis mrbahis twitter betovis betfokus twitter exxenbet twitter betvoy tipobet365 hiltonbet betmatik trwin sahabet ikimisli twitter kalebet giriş kalebet 1trwin.com betovis giriş

Prof. Dr. Fadlullah Aksoy “Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler işitme kaybına neden olur” dedi
  • Magazin Name
  • Yerel
  • Prof. Dr. Fadlullah Aksoy “Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler işitme kaybına neden olur” dedi

Prof. Dr. Fadlullah Aksoy “Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler işitme kaybına neden olur” dedi

ABONE OL
5 Mart 2021 02:50
Prof. Dr. Fadlullah Aksoy “Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler işitme kaybına neden olur” dedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, işitme kaybının doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebileceğini söyledi ve işitme kaybına neden olan faktörlerin altını çizdi:

“Anne karnında geçirilen Kızamık, Kızamıkçık, Sfiliz, Herpes, Toksoplazma ve CMV gibi bazı enfeksiyonlar kalıcı işitme kayıplarına neden olmaktadır. Prematürite, perinatal asfiksi, halk arasında sarılık olarak bilinen ve Bilirubin yüksekliği ile seyreden Kernikterius durumunda da işitme kayıpları gelişebilmektedir. Ayrıca çocukluk çağında özellikle kreş ve anaokulu başlama sonrası tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Antibiyotikler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçların iç kulak üzerinde yaptıkları yan etkileri nedeniyle geçici veya kalıcı işitme kaybı oluşabilmektedir. Bu nedenle ilaçların uygun doz ve sürede kullanılması son derece önemlidir.”

Basın Bülteni Paketi

Prof. Dr. Fadlullah Aksoy sözlerine şöyle devam etti:

“Tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonları, zamanla kronikleşerek hem kulak zarında delik oluşturmakta ve hem de orta kulak içindeki kemikçik zinciri eritip bütünlüğünü bozarak işitme kaybı oluşturmaktadır. Patlama sesine maruz kalma ve uzun süreli gürültülü ortamda çalışma da işitme kaybı oluşturan etkenlerin başında gelmektedir. Bunların dışında otoskleroz (kulak kireçlenmesi), kulak travmaları, kulak ve beyin tümörleri, hematolojik bazı hastalıklar, metabolik ve birçok sistemik hastalık işitme kaybına neden olabilir. Son olarak kulağın fizyolojik yaşlanması olarak tanımlayabileceğimiz Presbiakuzi de de işitme kaybı oluşmaktadır.”

Çocuklarda İşitme Kaybı Konuşmayı Engelliyor

Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “İşitme kaybının tanısının erken konulması son derece önemlidir. Özellikle doğuştan var olan işitme kaybı tanısının yeni doğan döneminde konulması, ülkemizde yasal zorunluluk haline gelmiştir. Böylece  yeni doğan bebeklere daha hastanede iken tanı konulabilme imkanı bulunmaktadır. Çocukluk döneminde konuşma yeteneğinin gelişmesi için öncelikle işitme fonksiyonunun sağlıklı olması gerekir. Yani işitemeyen çocuklar tedavi edilmeyip kendi hallerine bırakılırlarsa sağır ve dilsiz olmaları kaçınılmazdır. Hâlbuki doğuştan var olan tam sağırlık durumunda bile erken tanı ve tedavi ile akranlarından ayırt edilemeyen bir işitme ve dolayısıyla konuşma yeteneğine kavuşturulabilir” açıklamasını yaptı.

“İşitme Kaybı Her Yaş Grubunda Görülebilir”        

Bebek ve çocuklarda işitme kaybı ile ilgili sinyallerin neler olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “Bebek ve çocuklar şikâyetlerini ifade edemediği için ebeveynlerin uyanık olması gerekir. Ateş, huzursuzluk, sürekli ağlama, davranış değişikliği, ishal ve elini kulağına götürme durumlarında şüphelenilmeli ve en yakın hekime muayene ettirilmelidir. Özellikle okul çağı çocuklarında tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları, orta kulakta sıvı birikimine neden olmakta ve işitme kaybı ile sonuçlanabilmektedir. İşitme kaybı olan çocuklar, öğretmenini duyamadığı için de okul başarıları düşmektedir. Uzun süre tedavi edilmediği durumlarda da çocuğun sosyal iletişimini bozabildiği için de içe kapanma gibi bozukluklara da yol açabilmektedir” dedi ve erişkin bireylerdeki bulgulara ilişkin şunları söyledi:

“Erişkin yaşlarda gelişen orta kulak enfeksiyonlarında; kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitme azlığı, ateş gibi şikâyetlere yol açmaktadır.”

Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “Sonuç olarak işitme kaybı her yaş grubunda görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. İşitme kaybına yol açan nedenlerin saptanarak  teşhisin erken dönemde konulması son derece önemlidir. Hastalığın tedavisinde de medikal  ve cerrahi birçok seçenek  bulunmaktadır. Tedavi planlama aşamasında, işitme kaybının tipi, gelişim süresi, kişinin yaşı ve sosyal durumu başta olmak üzere bir çok faktörün göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Özellikle doğuştan var olan işitme kaybının yeni doğan döneminde tanısının konulması ve erken tedaviye başlanması, telafisi mümkün olmayan sonuçların meydana gelmesini önlemektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.