Artık her şeyin bir kolayı var.
Artık turfanda diye bir şey kalmadı, onun mevsimini her şeyi yiyebiliyoruz.
Artık tarladan, bağdan bahçeden en yüksek verimi alıyoruz.
Artık çocuklarımızın harika mamaları, oyuncakları, kıyafetleri var.
Artık endüstri öyle bir hale geldi ki, daha biz ihtiyaç duyduğumuzun farkına varmadan, ihtiyaç duyacağımız şey önümüze geliveriyor.
Ama madalyonun öbür yüzü de var! Otizm artıyor, kız çocukları erken cinsel gelişim gösteriyor, bazı çocuklar aile ortalamasının kalıyor, obezite, diyabet artıyor, kanser türlerine daha sık rastlanıyor, erkek sperm sayısında artık bilimsel makalelere konu oluyor.
Çünkü kullandığımız, giydiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz şeylerin çoğunda çeşitli kimyasallar var ve bunlar hormonlarımızın salınımlarını bozuyor, bazen hormonlara benzer etki gösteriyor, bazen de kendi hormonlarımızın etkilerini azaltıyor ya da artırıyorlar.
“Hormon bozucular” dışarıdan gıda, solunum veya cilt yolu ile vücudumuza girerek zararlı etkilerini gösteren ve çoğunlukla endüstride kullanılan kimyasallardır.
Evet işimiz kolay değil, ancak gerçeği bilip hayatımızı ona göre düzenlediğimizde sonuç almamız mümkün. Bu kitap, okurun kendi hormonlarını ve dışardan alınan hormon bozucuları tanıması, kendisinin ve çocuklarının hayatını bu maddelerden koruması amacıyla kaleme alınmıştır.
Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz Kimdir?
Hacettepe Tıp Fakültesi mezunudur. Çocuk Endokrinoloji eğitimini Hacettepe Tıp Fakültesi, Londra Middlesex Hospital ve ABD Stanford Tıp Fakültesi’nde almıştır.
Dokuz Eylül Tıp Fakültesi, Acıbadem Hastanesi, İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi ve 0-18 Klinikte “Çocuk Endokrinoloji, Büyüme ve Ergenlik Merkezi”nin kurucusudur.
Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi’nin kurucu başhekimliğini yapmış ve Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nde idari görevlerde bulunmuştur. Ege Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği’nin de kurucu başkanıdır.
2008 yılında Avrupa Çocuk Endokrinoloji Derneği başkanlığı, 2005-2008 yılları arasında Avrupa Çocuk Endokrin Derneği yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.
Türkiye Sağlık Enstitüsü Anne Çocuk ve Ergen Sağlığı Bilim Kurulu üyesidir.
Yurt dışında yayınlanan 2 bilimsel derginin editörüdür ve 100’den fazla yurt dışı bilimsel yayını vardır.
Yurt içi ve yurt dışında konusu ile ilgili derneklerde üyelik ve başkanlıkları mevcuttur ve konferanslar vermiştir.
Ergenlik, diyabet ve büyüme konularında 6 adet kitabı mevcuttur.